Important GS MCQ for HAS Prelims Exams (Download PDF)


Important GS MCQ for HAS Prelims Exams (Download PDF)

Important GS MCQ for HAS Prelims Exams (Download PDF)


1. Which empire lasted the longest among the following?
A.  The Palas
B.  The Pratiharas
C.  The Rashtrakutas
D.  The Senas

Ans: C

2. Which of the following statement is wrong?
A.  Dharmpala was the founder of Pala dynasty.
B.  Vikramashila University was founded by Dharmpala ?
C.  Bhoja was the founder of Pritihara Empire.
D.  Krishna III was the last Rashtrakuta king.

Ans: A

3. Which of the following statement is/ are correct?
I. In the 326 BC Alexander invaded India.
II. Ambhi (king of TaxilA.  welcomed Alexander and his men
III. Alexander died in 332 BC
Code:
A.  All are correct
B.  Only I, III
C.  Only I, II
D.  II, III

Ans: C

4. Who was the ruler of the kingdom between the rivers Jhelum and Chenab?
A.  Alexander the Great
B.  Darius III
C.  King Porus
D.  Chandragupta Maurya

Ans: C

5. Who was the last Hindu emperor of northern India?
A.  Harsha
B.  Pulakesin II
C.  Rajyavardhana
D.  Skandagupta

Ans: A

6. Which of the following statement is/are correct?
I. Pulakesn I was the first ruler of the Chalukya dynasty?
II. Harshavardhana attacked the Chalukya territory during 608-642 AD?
III. Vikramaditya I died in 608 A.D.
Code:
A.  All are correct
B.  Only I
C.  Only II,III
D.  Only I, III

Ans: B

7. What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization?
A. 2400 BC - 1700 BC
B. 2500 BC - 1700 BC
C. 2400 BC - 1750 BC
D. 2500 BC - 1750 BC

Ans:D

8. Which one of the following was an important Port of the eastern coast during Gupta period?
A. Kalyan
B. Tamralipti
C. Sopara
D. Baroch

Ans:B

9. The temple of Konark was built by Narasimha of the
A. Maratha Administration
B. Chola Administration
C. Ganga Administration
D. Vijayanagar Administration

Ans:C

10. Which among the following is the oldest dynasty?
A. Maurya
B. Gupta
C. Kushan
D. Kanva

Ans:A

11. Aryabhatta, believed to have been born in the 5th century AD, was a most renowned scholar of:
A. Astronomy
B. Biology
C. Medicine
D. Physiology

Ans:A

12. The Iron Pillar at Mehrauli in Delhi is believed to record the achievements of
A. Ashoka
B. Chandragupta Maurya
C. Samudragupta
D. Chandragupta II

Ans:D

13. Who of the following was a contemporary of Alexander the Great?
A. Bimbisara
B. Chandragupta Maurya
C. Ashoka
D. Pushyamitra Sunga

Ans:B

14. Gupta Empire declined in the fifth century A. D. as a consequence of
A. Chalukya raids
B. Greek invasion
C. Hun invasion
D. Pallava raids

Ans:C

15. Whose achievements are recorded in the Allahabad Pillar inscription?
A. Chandragupta Maurya
B. Samudra Gupta
C. Vikramaditya
D. Skand Gupta

Ans:B

16. Who among the following Kushan Emperors was the first to introduce the gold coinage in India?
A. Vima Kadphises
B. Vima Taktu
C. Vasishka
D. Kujula Kadphises

Ans:A

17.What was the Rigvedic name of river Ravi?
(a)Parushni
(b)Vipas
(c)Vitasta
(d)Kubha

Ans:A

18.Who written the book “poverty and un-British rule in India”
(a)R.C. Dutta
(b)Dadabhai Naoroji
(c)D.R. Gadgil
(d)P.C. Mahalnobis

Ans:B

19.Who introduced the Ryotwari Syatem in India?
(a)Munro and Charles Reed
(b)Lord Cornwallis
(c)John shore
(d)None of these

Ans:A

20.Where did Moplah revolt taken place?
(a)Bengal
(b)Bihar
(c)Uttar Pradesh
(d)Kerala

Ans:D

All the best for your upcoming exams keep practicing. & If you want to test your preparation the join our mock test series.

IBTS Institute offers exam oriented HP Exams Mock Test Series which is designed and conducted in the same way as of the actual examination. It helps the candidates analyze their strengths and weaknesses so that the same can be worked upon before the actual examination.
  • HAS-HPAS Prelims Mock Test Series 16 Full Length Tests : (CLICK HERE)
  • HP Allied Services Prelims Mock Test Series 12 Full Length Tests  : (CLICK HERE)
  • Himachal Pradesh 06 Months Current Affairs (January to June 2020)  : (CLICK HERE)
Thanks & Stay Connected for more MCQs related to HPAS Exams
Team IBTS






Share To:

IBTSINDIA.COM

Post A Comment:

0 comments so far,add yours