General Studies for HPAS Prelims Exam

General Studies for SSC CHSL 2017

General Studies for HPAS Prelims Exam

1. What is the maximum strength of the lower house of the Indian Parliament called Lok Sabha envisaged by the Constitution?
        (A) 530                                  (B) 545         
        (C) 550                                  (D) 552
2. Which of the following inscriptions is related to king Ashoka?
        (A) Maski                              (B) Nasik
        (C) Hathigumpha                (D) Aihole
3. Which of the following Sikh Gurus is also known as Bal Guru (Child Guru) as he had become Guru at the tender age of five?
        (A) Guru Tegh Bahadur     (B) Guru Arjan Dev
        (C) Guru Har Krishan         (D) Guru Hargovind
4. A situation in which a particular market is controlled by a small group of firms is called
        (A) Monopoly                     
        (B) Perfect competition
        (C) Monopolistic competition
        (D) Oligopoly
5. A negative income elasticity of demand is associated with
        (A) superior goods               (B) sticky goods
        (C) normal goods                 (D) inferior goods
6. The law of ‘increasing state spending’ is associated with
        (A) Adolph Wagner             (B) John Locke
        (C) Abba P Learner             (D) Adam Smith
7. The Right to Information was given the status of a fundamental right under which of the following articles?
        (A) Article 51(A)                  (B) Article 17
        (C) Article 19(1)                   (D) Article 26
8. Match correctly the following deserts and their locations by choosing the correct response:
Gobi                        1. Argentina
Patagonia                2. Australia
Great Victoria         3. US
Great Basin             4. China
                  a        b         c         d
        (A)    4        1         2         3
        (B)    1        3         2         4
        (C)    4        2         1         3
        (D)    2        3         4         1
9. Of all of the different types of tissue, which of the following is the most abundant in most animals?
        (A) Nervous Tissue              (B) Connective Tissue
        (C) Muscle Tissue                (D) Epithelial Tissue
10. Yeast is an important source of which of the following?
        (A) Vitamin B                       (B) Vitamin C
        (C) Vitamin E                       (D) Vitamin D
11. What is a water-insoluble substance referred to in biology?
        (A) Hydrophilic                    (B) Hydrophobic
        (C) Hydrokinetic                  (D) Hydrodynamic
12. Who among the following is known as the father of medicine?
        (A) HJ Muller                        (B) Stephen Hales
        (C) William Harvey             (D) Hippocrates
13. World Diabetes Day is observed on
        (A) 14 Nov                            (B) 16 Nov
        (C) 18 Nov                            (D) 20 Nov


Answers:
  1. D
  2. A
  3. C
  4. D
  5. D
  6. A
  7. C
  8. A
  9. C
  10. A
  11. B
  12. D
  13. A

All the best for your upcoming exams keep practicing. & If you want to test your preparation the join our mock test series.

IBTS Institute offers exam oriented HP Exams Mock Test Series which is designed and conducted in the same way as of the actual examination. It helps the candidates analyze their strengths and weaknesses so that the same can be worked upon before the actual examination.
  • HAS-HPAS Prelims Mock Test Series 16 Full Length Tests : (CLICK HERE)
  • HP Allied Services Prelims Mock Test Series 12 Full Length Tests  : (CLICK HERE)
  • Himachal Pradesh 06 Months Current Affairs (January to June 2020)  : (CLICK HERE)
Thanks & Stay Connected for more MCQs related to HPAS Exams
Team IBTS




Share To:

IBTSINDIA.COM

Post A Comment:

0 comments so far,add yours