General Science Questions for Railway Exam 2018 : 11th April

General Science Questions for Railway Exam 2018 : 11th April

General Science Questions for Railway Exam 2018 : 11th April

Q1. Curd making is an ancient “Biotechnological” process involving: 
दही बनाना एक प्राचीन "बायोटेक्नोलॉजिकल" प्रक्रिया है जिसमें शामिल है
(a) Bacteria / जीवाणु
(b) Virus / वाइरस
(c) Fungus / कवक
(d) Protozoa / प्रोटोजोआ

S1. Ans.(a)
Sol. When pasteurized milk is heated to a temperature of 30-40°C or even at room temperature and a small amount of old curd or whey is added to it, the lactobacillus in that curd or whey sample starts to grow. They convert the lactose into lactic acid, which imparts the sour taste to curd.

Q2. Which of the following oil is an extract of clove oil? 
निम्न तेलों में से कौन सा लौंग तेल का उद्धरण है?
(a) Metheol / मेथेओल
(b) Eugenol / यूगेनोल
(c) Methenol /  मेथनॉल
(d) Benzayldehyde / बेंज़य्लडीहैड


Q3. Organic food is supposed to be better for us because it 
कार्बनिक भोजन हमारे लिए बेहतर माना जाता है क्योंकि यह
(a) Relies on chemicals to improve the flavour / स्वाद को सुधारने के लिए रसायनों पर निर्भर है
(b) Is more expensive to buy / खरीदने के लिए और अधिक महंगा है
(c) Is grown in glasshouses keeping it clean of environmental pollutants/ इसे पर्यावरण प्रदूषण से साफ रखने के लिए गिलासहाउस में उगाया जाता है
(d) Is grown without the use of artificial fertilizers and pesticides. / कृत्रिम उर्वरकों और कीटनाशकों के उपयोग के बिना उगाया जाता है

S3. Ans.(d)
Sol. Organic food is produced by farmers who emphasize the use of renewable resources and the conservation of soil and water to enhance environmental quality for future generations. The organic food is produced without using most conventional pesticides; fertilizers made with synthetic ingredients or sewage sludge, bioengineering or ionizing radiation.

Q4. Balloons are filled with
गुब्बारे से भरे जाते हैं:
(a) Helium/ हीलियम
(b) Argon/ आर्गन
(c) Nitrogen/ नाइट्रोजन
(d) Oxygen/ ऑक्सीजन

S4. Ans.(a)
Sol. Balloons are filled with Helium.

Q5. Which of the following is not a chemical fertilizer?
इनमें से कौन सी रासायनिक उर्वरक नहीं है?
(a) Urea / यूरिया
(b) Sodium Sulphate / सोडियम सल्फ़ेट
(c) Super Phosphate / सुपर फॉस्फेट
(d) Potassium Nitrate / पोटेशियम नाइट्रेट


Q6. Chemically ‘Vermillion’ is- 
रासायनिक रूप से 'वर्मिलियन' है
(a) Calcium Carbonate / कैल्शियम कार्बोनेट
(b) Potassium Nitrate / पोटेशियम नाइट्रेट
(c) Mercuric Sulphide/ मर्क्यूरिक सल्फाइड  
(d) Sodium Chloride / सोडियम क्लोराइड

S6. Ans.(c)
Sol. Vermillion is a brilliant red or scarlet pigment originally made from the powdered mineral cinnabar. It is chemically known as mercuric sulphide with chemical formula HgS. It is virtually insoluble in water.

Q7. Which one of the following is NOT correctly matched? 
निम्न में से कौन सा सही से मेल नहीं खाता है?
(a) Magnesium/ मैगनीशियम  - Fireworks / पटाखे
(b) Uranium/ यूरेनियम - Atom bomb/ परमाणु बम
(c) Silver/ चांदी - Electric bulb / बिजली के बल्ब
(d) Zinc/जस्ता - Galvanization / गैल्वनीकरण

S7. Ans.(c)
Sol. Silver possesses the highest electrical conductivity, thermal conductivity and reflectivity of any metal.
The correctly matched pairs are as follows:
Magnesium - Fireworks
Uranium - Atom Bomb
Tungsten - Electric bulb
Zinc  - Galvanization

Q8. Which of the following pairs are not correctly matched- 
निम्नलिखित में से कौन सा सुमेलित नहीं है?
(a) Potassium Chlorate/ पोटेशियम क्लोरेट – Matchbox / माचिस
(b) Manganese dioxide/ मैंगनीज डाइऑक्साइड – Dry cell / शुष्क सेल
(c) Hydrochloric acid/ हाइड्रोक्लोरिक एसिड – Accumulator cell / संचयक सेल
(d) Uranium/ यूरेनियम – Atom bomb / परमाणु बम

S8. Ans.(a)
Sol. The ignition of a matchbox is due to the phosphorous oxide. The red phosphorous is used in the making matches and fireworks accessories. For making striking surface of matchboxes typically red phosphorus, antimony sulphide, powdered glass and glue are used.

Q9. Which one of the following is used for manufacturing safety matches? 
माचिस के निर्माण के लिए निम्न में से किसका प्रयोग किया जाता है?
(a) Di-phosphorus / डि-फास्फोरस
(b) Black phosphorus  / ब्लैक फॉस्फोरस
(c) Red phosphorus / लाल फॉस्फोरस
(d) Scarlet phosphorus / स्कार्लेट फास्फोरस

S9. Ans.(c)
Sol. Red Phosphorus and phosphorus trisulfide is used for manufacturing safety matches. The matchstick’s head is typically composed of the mixture of potassium chlorate, red lead, antimony sulphide and glue. The striking surface of matchboxes is typically composed of red phosphorus, antimony sulphide, powdered glass and glue.


Q10. Carbon Nanotubes (CNTs) were prepared by- 
कार्बन नैनोट्यूब (सीएनटी) किसके द्वारा तैयार किया गया था-
(a) Fuller /फुलर
(b) Iijima / ईजिमा
(c) Faraday / फैराडे
(d) Raman / रमन

S10. Ans.(b)
Sol. Sumio Iijima is a Japanse physicist, often cited as the inventor of carbon nanotubes.

Q11. In India, water desalination plant is located in- 
भारत में, पानी के अलवणीकरण संयंत्र में स्थित है-
(a) Lakshadweep / लक्षद्वीप
(b) Goa / गोवा
(c) Cuttack / कटक
(d) Chennai / चेन्नई

S11. Ans.(a)
Sol. In India, first water desalination plant was opened in 2005 at Kavaratti in the Lakshadweep islands. This LTTD (Low Temperature Thermal Desalination) desalination plant with a capacity of 1 lakh litre per day was developed indigenously by National Institute of Ocean Technology (NIOT).

Q12. Which of the following is not an isotope of hydrogen?
इनमें से कौन सा हाइड्रोजन का आइसोटोप नहीं है?
(a) Tritium/ ट्रिटियम
(b) Yttrium/ अट्रियम
(c) Protium/ प्रोटियम
(d) Deuterium/ ड्यूटेरियम


Q13. Which of the following is the electron configuration of a metallic element?
निम्न में से कौन सा एक धातु तत्व का इलेक्ट्रॉन विन्यास है? 
(a) 2, 8
(b) 2, 8, 7
(c) 2, 8, 8  
(d) 2, 8, 8, 2

S13. Ans.(d)
Sol. Calcium is a dull, grey, solid element with a silver appearance which exists in the solid state. It has a high melting point (1115k) and boiling point (1757 K). All these features make it related to the metals. The valence electron configuration of Calcium is 2, 8, 8, 2. Hence, it has a tendency to lose two electrons to get a noble gas configuration. Since it can lose electrons, it can be used in ionic bonding and can form ionic compounds. Like other metals, Calcium also reacts vigorously with dilute acids like hydrochloric acid and produce large amounts of heat, forms Calcium Chloride (CaCl2) and Hydrogen gas. All these properties of Calcium prove that it is a metal.


Q14. The main constituents of pearl are- 
मोती के मुख्य घटक हैं
(a) Calcium Carbonate and Magnesium Carbonate / कैल्शियम कार्बोनेट और मैग्नीशियम कार्बोनेट
(b) Magnesium oxide and Sodium Chloride/ मैग्नीशियम ऑक्साइड और सोडियम क्लोराइड
(c) Ammonium sulphate and Sodium Carbonate / अमोनियम सल्फेट और सोडियम कार्बोनेट
(d) Calcium oxide and Ammonium Chloride / कैल्शियम ऑक्साइड और अमोनियम क्लोराइड

S14. Ans.(a)
Sol. The main constituents of pearl are Calcium Carbonate.

Q15. There is no reaction when steam passes over-
भाप के _____ के ऊपर से गुजरने पर कोई प्रतिक्रिया नहीं होती है 
(a) Aluminium / अल्युमीनियम
(b) Copper / तांबा
(c) Carbon  / कार्बन
(d) Iron / लोहा

S15. Ans.(a)
Sol. There is no reaction when steam passes over Aluminium.
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours