English Questions For SSC CHSL 2018

English Questions For SSC CHSL 2018

English Questions For SSC CHSL 2018

Directions (1-5): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Widespread liberalization of the economic …………… regime was long overdue in 1991, and has played a positive role since, but its impact has …………… its course and the policy has recognizable …………… . Liberalization cannot address all aspects of the man-made environment and now climate change …………… to change everything forever. We do not have another quarter century to deal …………… these imperatives.

Q1. Widespread liberalization of the economic …………… regime
(a) manifesto
(b) statement
(c) plan
(d) policy
Ans.(d)
Sol. ‘policy’

Q2. but its impact has …………… its course
(a) run
(b) ran
(c) been running
(d) had ran
Ans.(a)
Sol. ‘run’

Q3. the policy has recognizable …………… .
(a) limits
(b) constraint
(c) considerations
(d) fault
Ans.(a)
Sol. ‘limits’

Q4. now climate change …………… to change everything forever.
(a) were threatening
(b) threatens
(c) threatened
(d) are threatening
Ans.(b)
Sol. ‘threatens’

Q5. We do not have another quarter century to deal …………… these imperatives.
(a) about
(b) for
(c) with
(d) of
Ans.(c)
Sol. ‘with’

Directions (6-15): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q6. Pull the plug
(a) Make a firm refusal
(b) Save a situation by acting in the nick of time
(c) To waste away somebody’s effort
(d) Prevent something from continuing
Ans.(d)
Sol. ‘Pull the plug’ — Prevent something from continuing. 

Q7. Wag the dog
(a) To divert attention from something of greater importance to something of lesser importance
(b) To be nice to someone if you want that person’s loyalty
(c) To praise someone to get that persons love
(d) A small favour to a person who loves you matters a lot to that person
Ans.(a)
Sol. ‘Wag the dog’ — To divert attention from something of greater importance to something of lesser importance.

Q8. Don’t count your chickens before they hatch
(a) Not to live in a fancy imaginary world, where everything happens as per your wish
(b) Counting your wealth repeatedly will not make it grow
(c) One should be optimistic but be ready for failures
(d) Don't make plans based on future events that might not happen.
Ans.(d)
Sol. ‘Don’t count your chickens before they hatch’ — Don't make plans based on future events that might not happen.

Q9. Water under the bridge
(a) To create solutions to overcome any problem
(b) Past events are no longer important
(c) Young days can never be brought back again
(d) Time keeps flowing endlessly
Ans.(b)
Sol. ‘Water under the bridge’ — Past events are no longer important. 

Q10. Saved by the bell
(a) When time is in your favour
(b) Saved at the last moment
(c) The bell rings at the most opportune time
(d) Prayers are answered when the church bell rings
Ans.(b)
Sol. ‘Saved by the bell’ — Saved at the last moment.

Q11. Shooting fish in a barrel
(a) To do random acts of stupidity
(b) To behave in a cruel manner
(c) Ridiculously easy
(d) To escape through a narrow opening
Ans.(c)
Sol. ‘Shooting fish in a barrel’ — Ridiculously easy.

Q12. By the skin of one’s teeth
(a) To hurt someone
(b) Teeth show health of an animal or a person
(c) Dental hygiene is critical for good health
(d) A very narrow margin
Ans.(d)
Sol. ‘By the skin of one’s teeth’ — A very narrow margin.

Q13. Scapegoat
(a) Animal sacrifice as an offering to God
(b) The most useful animal or person
(c) A lucky person who is forgiven for his crimes
(d) A person who is blamed for the mistakes of others
Ans.(d)
Sol. ‘Scapegoat’ — A person who is blamed for the mistakes of others. 

Q14. Wild goose chase
(a) A hopeless search for something unattainable
(b) An adventurous trip full of surprises
(c) To waste a lot of time and effort for small returns
(d) To have fun doing a certain task
Ans.(a)
Sol. ‘Wild goose chase’ — A hopeless search for something unattainable.

Q15. To put the cat among the pigeons
(a) To hunt easy prey
(b) To be different in a group where everybody is alike
(c) To do something that is likely to cause controversy
(d) When the entire group feels trapped in a bad situation
Ans.(c)
Sol. ‘To put the cat among the pigeons’ — To do something that is likely to cause controversy.
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours