General Science MCQ For SSC CHSL 2017-18



General Science MCQ For SSC CHSL 2017-18


General Science MCQ For SSC CHSL 2017-18

Q1. The Nucleus of Helium has-  
हीलियम के नाभिक में है-
(a) Only one neutron(केवल एक न्यूट्रॉन)
(b) Two protons(दो प्रोटॉन)
(c) Two protons and two neutrons(दो प्रोटॉन और दो न्यूट्रॉन)
(d) One proton and two neutrons(एक प्रोटॉन और दो न्यूट्रॉन)
S1. Ans.(c)
Sol. Helium- (2He4) is a non-radioactive isotope of the element Helium.  Its nucleus is identical to an alpha particle and consists of two protons and two neutrons. 

Q2. Radioactivity is measured by- 
रेडियोधर्मिता को किसके द्वारा मापा जाता है-
(a) Hydrometer(हाइड्रोमीटर)
(b) Geiger Counter(गीगर काउंटर)
(c) Seismometer(भूकम्पमान)
(d) Ammeter(एम्मिटर)
S2. Ans.(b)
Sol. The Geiger-Muller Counter also called a Geiger Counter, is an instrument used for detection and measurement ionizing radiation. 

Q3. Process of solid camphor into camphor vapour is called- 
ठोस कपूर को वाष्प कपूर में परिवर्तित करने कि प्रक्रिया को क्या कहा जाता है?
(a) Vaporisation(वाष्पीकरण )
(b) Freezing(हिमीकरण)
(c) Melting(गलन)
(d) Sublimation(ऊध्र्वपातक)
S3. Ans.(d)
Sol. Solid camphor directly changes into camphor vapour and this process is called sublimation. The sublimation is the process in which some substances upon heating directly changes into vapour from and when cooled again directly turns into solid form. 

Q4. Which one of the following is liquid at ordinary temperature? 
निम्न में से कौन सा सामान्य तापमान पर तरल है?
(a) Lead(लीड)
(b) Nickel(निकल)
(c) Mercury(पारा)
(d) Tin(टिन)
S4. Ans.(c)
Sol. Mercury is the only common metal which is liquid at ordinary temperature.

Q5. Percentage of Silver in German Silver is: 
जर्मन चांदी में चांदी का प्रतिशत है:
(a) 1%
(b) 5%
(c) 0%
(d) None of these
S5. Ans.(c)
Sol. German Silver or Nickel silver is an alloy consisting 50% Copper, 35% Zinc and 15% Nickel. It doesn’t have silver. 

Q6. In the case of rusting, the weight of iron- 
जंग के मामले में, लोहे का वजन - 
(a) Increases(बढ़ता है)
(b) Decreases(कम हो जाता है)
(c) Remains the same(समान रहता है)
(d) Uncertain(अनिश्चित)
S6. Ans.(a)
Sol. Due to rust, the weight of Iron increases as Iron is converted into-oxide after chemical reaction with Oxygen, in presence of humidity. 

Q7. Aluminium surface is often ‘Anodized’. This means the deposition of a layer of- 
एल्यूमिनियम की सतह अक्सर ' उद्‌-द्वारीकरण' की जाती है. इसका अर्थ _________ की एक परत का निक्षेप है. 
(a) Chromium Oxide(क्रोमियम ऑक्साइड)
(b) Aluminium Oxide(अल्यूमिनियम ऑक्साइड)
(c) Nickel Oxide(निकल ऑक्साइड)
(d) Zinc Oxide(जिंक आक्साइड)
S7. Ans.(b)
Sol. Anodizing is an electrical-chemical process by which the surface of a metal is made durable and rust resistant. In this process, a layer of Aluminium Oxide is deposited on Aluminium. 

Q8. The pH-value for water is- 
पानी का pH-मान है - 
(a) Nearly zero(लगभग शून्य)
(b) Nearly 7(लगभग 7)
(c) 5 or less than 5(5 या 5 से कम)
(d) 8.7 or more(8.7 या अधिक)
S8. Ans.(b)
Sol. The pH value of pure water is 7. Pure water is neutral by nature. The solution with a pH less than 7 are said to be acidic and solutions with a pH greater than 7 are basic or alkaline.

Q9. The gas used in the manufacture of Vanaspati Ghee from Vanaspati Oil is- 
वनस्पति तेल से वनस्पति घी के निर्माण में इस्तेमाल गैस है- 
(a) Hydrogen(हाइड्रोजन)
(b) Oxygen(ऑक्सीजन)
(c) Nitrogen(नाइट्रोजन)
(d) Carbon dioxide(कार्बन डाइआक्साइड)
S9. Ans.(a)
Sol. Hydrogen gas is used in the manufacturing of Vanaspati ghee. To prepare the Vanaspati ghee, hydrogen gas is passed through vegetable oils under 8-10 atmospheric pressure in the presence of nickel powder at a temperature of 200°C, oil changes into vegetable ghee or solid fat known as Vanaspati ghee. 

Q10. Which one of the following is also called Stranger Gas? 
निम्नलिखित में से किसे अजनबी गैस भी कहा जाता है? 
(a) Argon(आर्गन)
(b) Neon(नीयन)
(c) Xenon(क्सीनन)
(d) Nitrous Oxide(नाइट्रस ऑक्साइड)
S10. Ans.(c)
Sol. Xenon is a chemical gas with symbol Xe and atomic number 54. It is a rare, odourless, colourless, tasteless, chemically unreactive gas. Xenon gas is also known as stranger gas as its volume is low in the atmosphere .

Q11. Baking soda is- 
बेकिंग सोडा है-
(a) Sodium Chloride(सोडियम क्लोराइड)
(b) Sodium Bicarbonate(सोडियम बाइकार्बोनेट)
(c) Baking Soda(बेकिंग सोडा)
(d) Sodium Hydroxide(सोडियम हाइड्रॉक्साइड)
S11. Ans.(b)
Sol. Sodium bicarbonate is also known as Baking Soda. The chemical formula of Sodium Bicarbonate is NaHCO3.

Q12. Which one of the following was used as a chemical weapon in the First World War? 
निम्नलिखित में से कौन सा पहला विश्व युद्ध में रासायनिक हथियार के रूप में इस्तेमाल किया गया था?
(a) Carbon monoxide(कार्बन मोनोऑक्साइड)
(b) Hydrogen cyanide(हाइड्रोजन साइनाइड)
(c) Mustard gas(मस्टर्ड गैस)
(d) Water gas(वाटर-गैस)
S12. Ans.(c)
Sol. Mustard gas or Sulphur mustard is a chemical compound which has been used as a chemical weapon in First World War.

Q13. Which one of the following chemicals helps in fruit ripening? 
निम्नलिखित रसायनों में से कौन सा फल पकने में मदद करता है?
(a) Ethephon(इथेफ़ोन)
(b) Atrazine(अत्रज़ीन)
(c) Isoproturan(इसोप्रोटुरन)
(d) Malathion(मेलाथियान)
S13. Ans.(a)
Sol. The Chemical Ethephon is often used on wheat, coffee, tobacco, cotton and rice in order to help the plant’s fruit to ripen more quickly. 

Q14. Which of the following is not a Natural polymer? 
इनमें से कौन सा एक प्राकृतिक बहुलक नहीं है?
(a) Wool(ऊन)
(b) Silk(रेशम)
(c) Leather(चमड़ा)
(d) Nylon(नायलॉन)
S14. Ans.(d)
Sol. Wool, silk, leather are the natural polymers but nylon is not a natural polymer.

Q15. CNG is- 
CNG है- 
(a) Compressed Natural Gas
(b) Cyanogen Natural Gas
(c) Condensed Nitrogen Gas
(d) Controlled Natural Gas
S15. Ans.(a)
Sol. C.N.G. is the short form of compressed Natural Gas. 
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours