January 31, 2018

General Awareness MCQ for SSC CHSL 2018

General Awareness MCQ for SSC CHSL 2018

General Awareness MCQ for SSC CHSL 2018

Q1. Mausoleum (Dargah) of Salim Chishti is situated in?
सलीम चिश्ती का मकबरा कहा (दरगाह) स्थित है?
(a) Humayun's Tomb(हुमायूं का मकबरा)
(b) Fatehpur Sikri(फतेहपुर सीकरी)
(c) Gwalior Fort(ग्वालियर किला)
(d) Agra Fort(आगरा किला)

S1. Ans.(b)
Sol. Salim Chishti's Mazar (tomb) is in the middle of the Emperor's Courtyard at Fatehpur Sikri, Uttar Pradesh, India.The mausoleum was constructed by Akbar as a mark of his respect for the Sufi saint, who foretold the birth of his son, who was named Prince Salim after him and later succeeded Akbar to the throne of the Mughal Empire, as Jahangir.

Q2. Who has won the maximum number of Filmfare awards till now?
अब तक फिल्मफेयर पुरस्कारों की अधिकतम संख्या किसने हासिल की है?
(a) Shahrukh Khan(शाहरुख खान)
(b) Amitabh Bachchan(अमिताभ बच्चन)
(c) Aamir Khan(आमिर खान)
(d) Akshay Kumar(अक्षय कुमार)

S2. Ans.(a)
Sol.Dilip Kumar and Shah Rukh Khan, with eight wins, have more Best Actor awards than any other actor.

Q3. Which of the following glands is a source of the enzyme Ptyalin?
निम्नलिखित ग्रंथियों में से कौन-सा एंजाइम ट्यालिन का स्रोत है?
(a) Pancreas(अग्न्याशय)
(b) Thyroid Gland(थाइरॉयड ग्रंथि)
(c) Pituitary Gland(पीयूषिका-ग्रंथि)
(d) Salivary Glands(लार ग्रंथियां)

S3. Ans.(d)
Sol.Ptyalin is an enzyme that is part of saliva and aids with digestion. An amylase present in saliva that catalyzes the hydrolysis of starch into maltose and dextrin.

Q4. Which of the following is not true about Pteridophyta?
निम्नलिखित में से कौन सा पेटिडोफायटा के बारे में सही नहीं है?
(a) Dominant phase is sporophytes(प्रमुख चरण स्पॉर्फ़ाइट है)
(b) Main plant body is diploid(मुख्य प्लांट बॉडी राजनयिक है)
(c) Seeds are present(बीज मौजूद हैं)
(d) Flowers are absent(फूल अनुपस्थित हैं)

S4. Ans.(c)
Sol.A pteridophyte is a vascular plant that reproduces via spores, and therefore was a member of the former and now invalid taxon Pteridophyta. Pteridophytes produce neither flowers nor seeds, they are also referred to as "cryptogams". The pteridophytes include the ferns, horsetails, and the lycophytes. 

Q5. The largest dolphin species is the orca, also called as ________.
सबसे बड़ी डॉल्फ़िन प्रजाति ओर्का है, जिसे ________ भी कहा जाता है.
(a) Bottle Nose(बोटल नोज)
(b) Baiji(बैजी)
(c) Killer whale(किलर व्हेल)
(d) Tucuxi(टूकुक्सी)

S5. Ans.(c)
Sol.The killer whale or orca is a toothed whale belonging to the oceanic dolphin family, of which it is the largest member.

Q6. Atomic Number of Hydrogen is _______.
हाइड्रोजन की परमाणु संख्या _______ है
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1

S6. Ans.(d)
Sol.Hydrogen is a chemical element with symbol H and atomic number 1. 

Q7. What is the net charge on Calcium fluoride?
कैल्शियम फ्लोराइड पर निवल शुल्क क्या है?
(a) 1+
(b) 0
(c) 1­
(d) 2­

S7. Ans.(b)
Sol.Net charge is NEUTRAL, as is the net charge of all matter. Clearly, there must be 2 negative ions to balance the 2 positive charges of the metal ion. 

Q8. ___________ is an object model language standard.
 ___________ एक ऑब्जेक्ट मॉडल भाषा मानक है.
(a) Data definition language
(b) Data manipulation language
(c) Query language
(d) OQL

S8. Ans.(d)
Sol.Object Query Language is a query language standard for object-oriented databases modeled after SQL. OQL was developed by the Object Data Management Group.

Q9. Tertali is a folk dance of _____.
तृतीली _____ का लोक नृत्य है
(a) Chhattisgarh(छत्तीसगढ़)
(b) Madhya Pradesh(मध्य प्रदेश)
(c) Manipur(मणिपुर)
(d) Karnataka(कर्नाटक)

S9. Ans.(b)
Sol.Tertali is a popular folk dance of the central Indian state of Madhya Pradesh. It is presented by a small community of the state, the ‘Kamar’ tribes.

Q10. During a recession _____
मंदी के दौरान _____
(a) Producers will be cautiously optimistic.(निर्माता सावधानी से आशावादी होंगे)
(b) there will be decrease in inventory(इन्वेंट्री में कमी आएगी)
(c) There will be capacity under utilization.(उपयोगिता के तहत क्षमता होगी)
(d) there will be expansion in bank credit(बैंक क्रेडिट में विस्तार होगा)

S10. Ans.(c)
Sol.Recession is a slowdown or a massive contraction in economic activities.

Q11. Dudhwa Tiger Reserve is in which state?
दुधवा टाइगर रिजर्व किस राज्य में है?
(a) Karnataka(कर्नाटक)
(b) Uttar Pradesh(उत्तर प्रदेश)
(c) Chhattisgarh(छत्तीसगढ़)
(d) West Bengal(पश्चिम बंगाल)

S11. Ans.(b)
Sol.The Dudhwa Tiger Reserve is a protected area in Uttar Pradesh that stretches mainly across the Lakhimpur Kheri and Bahraich districts and comprises the Dudhwa National Park, Kishanpur Wildlife Sanctuary and Katarniaghat Wildlife Sanctuary.

Q12.Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
निम्नलिखित में से ऐसी कौन सी ग्रीन हाउस गैस है जो ओजोन परत को ख़तम कर सकती है?
(a) B2H6
(b) NF3
(c) CCl3F
(d) C6H6

S12. Ans.(c)
Sol. Trichlorofluoromethane, also called freon-11, CFC-11, or R-11, is a chlorofluorocarbon. 

Q13.Renowned Businessmen, Mr. Deepak Parekh is primarily associated in the __________ sector.
प्रसिद्ध व्यवसायी श्री दीपक पारेख मुख्य रूप से __________ क्षेत्र से जुड़े हुए हैं.
(a) Telecom(दूरसंचार)
(b) Aviation(विमानन)
(c) Banking(बैंकिंग)
(d) Insurance(बीमा)

S13. Ans.(c)

Sol.Mr. Deepak Parekh spearheads India’s premier housing finance company HDFC Ltd.

Q14. Uranus is the _______ planet from the Sun.
यूरेनस सूर्य से _______ ग्रह है.
(a) First(प्रथम)
(b) Third(तीसरा)
(c) Fifth(पांचवां)
(d) Seventh(सातवाँ)

S14. Ans.(d)

Q15. For what is Mohs scale used?
मोहस स्केल का प्रयोग किसको मापने के लिए किया जाता है?
(a) To measure brightness of a substance(किसी पदार्थ की चमक को मापने के लिए)
(b) To measure viscosity of a liquid(एक तरल की चिपचिपाहट को मापने के लिए)
(c) To measure elasticity of a material(एक तरल की श्यानता को मापने के लिए)
(d) To measure hardness of minerals(खनिजों की कठोरता को मापने के लिए)

S15. Ans.(d)
Sol.The Mohs' scale of mineral hardness is a qualitative ordinal scale characterizing scratch resistance of various minerals through the ability of harder material to scratch softer material.

No comments:

Post a Comment