Frequently Asked Static Awareness for IBPS Clerk Mains

Frequently Asked Static Awareness for IBPS Clerk Mains

Frequently Asked Static Awareness for IBPS Clerk Mains

Q1. Who is the governor of Arunachal Pradesh? 
(a) V. Shanmuganthan (Add. Charge)
(b) Balramji Dass Tandon
(c) Banwarilal Purohit
(d) Ram Nath Kovind
(e) BD Mishra

S1. Ans.(e)
Sol. The Governor of Arunachal Pradesh is a nominal head and representative of the President of India in the state of Arunachal Pradesh. The Governor is appointed by the President for a term of 5 years. The current governor is BD Mishra.

Q2. Sushma Swaraj is current External Affairs minister in Narendra Modi government. Her constituency Situated at? 
(a) Bhopal (M.P)
(b) Varanasi (U.P)
(c) Patna (Bihar)
(d) Jalandhar (Punjab)
(e) Vidisha (M.P)

S2. Ans.(e)
Sol. Sushma Swaraj About is an Indian politician, former Supreme Court lawyer and the current Minister of External Affairs of India, in office since 26 May 2014. A leader of Bharatiya Janata Party, Swaraj is the second woman to be India's Minister of External Affairs, after Indira Gandhi.

Q3. Capital of Albania is? 
(a) Tirane
(b) Vienna
(c) Luanda
(d) Yerevan
(e) Manama

S3. Ans.(a)
Sol. Albania , officially the Republic of Albania is a country in Southeast Europe, bordered by Montenegro to the northwest, Kosovo to the northeast, the Republic of Macedonia to the east, and Greece to the south and southeast. Tirana, the capital of Albania, is known for its colorful Ottoman. Lek is the currency of Albania.

Q4. Jim Corbett National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Uttrakhand
(b) Orissa
(c) West Bengal
(d) Karnataka
(e) Manipur

S4. Ans.(a)
Sol. Located in the Nainital District of Uttrakhand, Jim Corbett National Park was established in 1936. The national park is located amidst a mixed terrain of deciduous forests and mountainous pine forests. Corbett National Park is a home to the Bengal tiger, Leopard, Leopard cat, Elephants, Sambhar Deer and Golden Jackal etc.

Q5. National Youth Day is observed on which of the following date? 
(a) May 8
(b) January 12
(c) March 18
(d) April 17
(e) February 24

S5. Ans.(b)
Sol. National Youth Day is celebrated in India on 12 January on the birthday of Swami Vivekananda. In 1984 the Government of India declared the day as the National Youth Day and since 1985 the event is celebrated in India every year.

Q6. 'Goal' is the autobiography of which Indian sportsman? 
(a) Wilson Jones
(b) Dhyan Chand
(c) K.D. Singh Babu
(d) Chunni Goswami
(e) None of the above

S6. Ans.(b)
Sol. Dhyan Chand was an Indian field hockey player, who is considered as one the greatest field hockey players of all time. He is known for his extraordinary goal-scoring feats. However, Major Dhyan Chand in his autobiography titled “Goal!” published in 1952.

Q7. In which city of Gujarat is India's first and world's second Patang (Kite) Museum, founded by Bhanubhai Shah, located? 
(a) Surat
(b) Rajkot
(c) Ahmedabad
(d) Vadodra
(e) Gandhinagar

S7. Ans.(c)
Sol. The popular Kite Museum that houses some of the rarest kites in the world is a first of its kind in India and second in the world. Situated at a Sanskar Kendra in Paldi area of Ahmedabad, the Kite Museum is a brainchild of one Mr Bhanu Shah who donated his own collection of rare kites to Ahmedabad Municipal Corporation and corporation arranged for a permanent place for the Kite Museum in the  cellar of Sanskar Kendra.

Q8. Pyongyang is the capital city of which Asian country?  
(a) Thailand
(b) North Korea
(c) South Korea
(d) Indonesia
(e) Myanmar

S8. Ans.(b)
Sol.  Pyongyang is the capital of the Democratic People's Republic of Korea (DPRK), commonly known as North Korea, of which it is the largest city. Pyongyang is located on the Taedong River about 110 kilometres upstream from its mouth on the West Korea Sea.

Q9. Which waterbody seprates the Andaman Islands from the Nocibar Islands?
(a) Palk Strait
(b) Gulf of Mannar
(c) Nine Degree Channel
(d) Strait of Magellan
(e) Ten Degree Channel

S9. Ans.(e)
Sol. The Ten Degree Channel is a channel that separates the Little Andaman and Car Nicobar in the Bay of Bengal. The two sets of islands together form the Indian Union Territory (UT) of Andaman and Nicobar Islands. This channel is 150 km wide.

Q10. In which hill station is the High Altitude Research Laboratory located?
(a) Gulmarg (Jammu & Kashmir)
(b) Darjeeling (West Bengal)
(c) Kullu (Himachal Pradesh)
(d) Nainital (Uttarakhand)
(e) None of the above

S10. Ans.(a)
Sol. The High Altitude Research Laboratory was established at Gulmarg, Kashmir in 1963, on the initiative of Dr. H. J. Bhabha, to provide the scientific community of the country a self contained high altitude / high latitude laboratory for scientific research.

Q11. NRI Day is observed on which of the following date? 
(a) May 8
(b) February 24
(c) March 18
(d) April 17
(e) January 9

S11.  Ans.(e)
Sol. Pravasi Bharatiya Divas (English: Non-Resident Indian Day), is celebrated in India on 9 January each year to mark the contribution of the overseas Indian community to the development of India. The day commemorates the return of Mahatma Gandhi from South Africa in Bombay on 9 January 1915.

Q12. Wankhede Stadium is in which of the following city? 
(a) Mumbai, Maharashtra
(b) Chennai, Tamil Nadu
(c) Kolkata, West Bengal
(d) Delhi
(e) Pune, Maharashtra

S12.Ans.(a)
Sol. Mumbai, the cricket capital of India, has seen Test matches played at three different grounds. The Bombay Gymkhana ground hosted the first ever Test in India, in 1933-34 against England. The Wankhede Stadium is a cricket stadium in Mumbai, Maharashtra.

Q13. Name of the parliament of Australia is......
(a) Shora
(b) Federal Parliament
(c) People’s Assembly
(d) National People’s Assembly
(e) National Assembly

S13. Ans.(b)
Sol. The Parliament of the Commonwealth of Australia, commonly referred to as the Australian Parliament, the Commonwealth Parliament or the Federal Parliament, is the legislative branch of the government of Australia. It consists of three elements: the Queen, the Senate and the House of Representatives

Q14. Nizam Sagar Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Telangana
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Maharashtra

S14. Ans.(b)
Sol. Nizam Sagar Dam is an Indian dam. It is a reservoir constructed across the Manjira River, a tributary of the Godavari River, between Achampet and Banjapalle villages of the Nizamabad district in Telangana, India.

Q15. Narora Atomic Power Station is in which of the following Indian state ? 
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S15. Ans.(a)
Sol. Narora Atomic Power Station is located in Narora, Bulandshahar District in Uttar Pradesh, India. Commercial operation of unit 1 began on 1 January 1991. Unit 2 began commercial operation on 1 July 1992. Each unit has a capacity of 220 MW.

Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours