Most Expected Static GK Quiz for IBPS Exams 2017

Most Expected Static GK Quiz for IBPS Exams 2017

Most Expected Static GK Quiz for IBPS Exams 2017

Q1. The first Indian actress to have been nominated to the Rajya Sabha was....?
(a) Nargis Dutt
(b) Jaya Prada
(c) Hema Malini
(d) Jaya Bachan
(e) None of the above

S1. Ans(a)
Sol. In early 1970s, she became the first patron of Spastics Society of India, and her subsequent work with the organisation brought her recognition as a social worker, and later a Rajya Sabha nomination in 1980. Nargis died in 1981 of pancreatic cancer, a few days before her son Sanjay Dutt made his debut in Hindi films.

Q2. The first recipient of Bharat Ratna award in 1954 was
(a) S. Radhakrishnan
(b) C.V. Raman
(c) C. Rajagopalachari
(d) Jawaharlal Nehru
(e) Mahatma Gandhi

S2. Ans(c)
Sol. The first recipients of the Bharat Ratna were politician C. Rajagopalachari, philosopher Sarvepalli Radhakrishnan. Chakravarti Rajagopalachari, informally called Rajaji or C.R., was an Indian lawyer, independence activist, politician, writer and statesman. Rajagopalachari was the last Governor-General of India. 

Q3. The credit of developing the polio vaccine goes to...?
(a) Alb E. Sabin
(b) J.L. Baird
(c) J. Perkins
(d) Jones Salk
(e) None of the above

S3. Ans(d)
Sol. The first polio vaccine was the inactivated polio vaccine. It was developed by Jonas Salk and came into use in 1955. The oral polio vaccine was developed by Albert Sabin and came into commercial use in 1961.

Q4. The main crop of Meghalaya is...?
(a) rice
(b) wheat
(c) barley
(d) sugarcane
(e) None of the above

S4. Ans(a)
Sol.  Besides the major food crops of rice and maize, the state is renowned for its horticultural crops like orange, lemon, pineapple, guava, litchi, banana, jack fruits and fruits such as plum, pear and peach.

Q5. The major minerals found in Uttar Pradesh are...?
(a) copper and graphite
(b) limestone and dolomite
(c) rock phosphate and dolomite
(d) both (a) and (c)
(e) None of the above   

S5. Ans(b)
Sol. Minerals and heavy industries. Uttar Pradesh has ample reserves of coal, dolomite and gems. Other important minerals include diaspore, sulphur and magnesite, prophyllite, silica sand and limestone.

Q6. Vedanthangal Bird Sanctuary at Tamil Nadu has reserves of..?
(a) Wild ass, wolf, nilgai, chinkara
(b) Pantha, chital, sloth bear, wolf
(c) Important bird sanctuary
(d) Elephant, deer, wild boar, crocodile, crangetic dolphin
(e) None of the above

S6. Ans(c)
Sol. Vedanthangal Bird Sanctuary?is known to be most mainstream and best water bird sanctuary in Tamil Nadu, India. This natural life sanctuary is a paramount rearing ground for water. Cormorants, egrets, herons, ibises, spoonbills, storks, grebes and pelicans that migrate here from October to March. Vedanthangal bird sanctuary is found in Kanchipuram area, 85km from Chennai.

Q7. When is the World's Diabetes Day?
(a) 14th November
(b) 11th December
(c) 15th October
(d) 1st July
(e) 21st June

S7. Ans(a)
Sol. World Diabetes Day is the primary global awareness campaign of the diabetes world and is held on November 14 each year. It was introduced in 1991 by the International Diabetes Federation and the World Health Organization in response to the alarming rise of diabetes around the world.

Q8. When does Russia celebrates its Independence Day?
(a) 12th February
(b) 12th June
(c) 9th August
(d) 11th December
(e) 1st July

S8. Ans(b)
Sol. June 12th was originally named "Russian Independence Day," marking both the day when Russia declared its independence from the Soviet Union and the day when, exactly one year later, Boris Yeltsin was elected the first president of the Russian Federation.

Q9. When and where was hockey introduced for women in Olympics?
(a) 1908 at London
(b) 1936 at Berlin
(c) 1980 at Moscow
(d) 1924 at Paris
(e) None of the above

S9. Ans(c)
Sol. The first women's Olympic field hockey competition was held at the 1980 Summer Olympics in Moscow. Olympic field hockey games were first played on artificial turf at the 1976 Montreal Olympic Games.

Q10. When did Afghanistan ends monarchy and became a republic?
(a) 1965
(b) 2000
(c) 1992
(d) 1986
(e) 1973

S10. Ans(e)
Sol. In 1973 Muhammad Daud overthrew the king in a coup. He declared Afghanistan a republic with himself as president. Daud announced ambitious plans for economic development and tried to play the USSR against Western donors, but his dictatorial government was opposed both by radical left-wing intellectuals and soldiers and by traditionalist ethnic leaders

Q11. Ajanta Caves are located in the State of 
(a) Punjab
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Madhya Pradesh
(e) Maharashtra

S11. Ans(e)
Sol. The Ajanta Caves in Aurangabad district of Maharashtra state of India are about 30 rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BCE to about 480 or 650 CE.

Q12. The oldest mountains in India are 
(a) Himalayas
(b) Aravalis
(c) Satpura
(d) Vindhyas
(e) None of the above

S12. Ans(b)
Sol. The Aravalli range are the oldest fold mountains in India. The northern end of the range continues as isolated hills and rocky ridges into Haryana state, ending in Delhi.

Q13. Tha crop which is sown with the commencement of Monsoon is 
(a) Kharif Crop
(b) Rabi Crop
(c) Cash Crop
(d) Industrial crop
(e) None of the above

S13. Ans(a)
Sol. Kharif crops are usually sown with the beginning of the first rains in July, during the south-west monsoon season.

Q14. Where is the famous Virupaksha temple located? 
(a) Srikalahasti
(b) Bhadrachalam
(c) Chidambaram
(d) Hampi
(e) None of the above

S14. Ans(d)
Sol. Virupaksha Temple is located in Hampi 350 km from Bangalore, in the state of Karnataka in southern India. It is part of the Group of Monuments at Hampi, designated a UNESCO World Heritage Site.

Q15. Name the State where density of population is the lowest 
(a) Mizoram
(b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh
(d) Goa
(e) Meghalaya

S15. Ans(c)
Sol. While the National Capital Region area of Delhi possesses the highest of the population density 2011 among the states of India having a statistics of 11,297 per square kilometre, the state of Arunachal Pradesh has the lowest record of population density having just 17 per square kilometre.
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours