December 21, 2017

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Q1. Who is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Dena Bank?
(a) Ashwani Kumar
(b) Ramesh S Singh
(c) Shakti Rao
(d) Rakesh Sethi
(e) Amit Chatterjee
S1. Ans.(a)
Sol. Ashwani Kumar is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Dena Bank.

Q2. Name the Managing Director & CEO of Andhra Bank.
(a) A Krishnakumar
(b) Kul Bhushan Jain
(c) A K Rath
(d) Suresh N Patel
(e) G Sivakumar
S2. Ans.(d)
Sol. Suresh N Patel, Managing Director & CEO, assumed charge on 02nd November 2015. He is a graduate in Science and Law. He is also a certified member of Indian Institute of Bankers.
Q3. Founded in 1943, UCO Bank is a commercial bank and a Government of India Undertaking. Who is present MD & CEO of UCO Bank?
(a) Charan Singh
(b) G Subramania Iyer
(c) Md Mustafa
(d) Ajay Tyagi
(e) RK Takkar
S3. Ans.(e)
Sol. Founded in 1943, UCO Bank is a commercial bank and a Government of India Undertaking. Its Board of Directors consists of government representatives from the Government of India and Reserve Bank of India as well as eminent professionals like accountants, management experts, economists, businessmen, etc.  RK Takkar is present MD & CEO of UCO Bank.
Q4. Sunil Mehta is MD and CEO of which Bank?
(a) Central Bank of India
(b) United Bank of India
(c) Punjab National Bank
(d) Allahabad Bank
(e) Bank of Baroda
S4. Ans.(c)
Sol. MD & CEO Of Punjab National Bank- Sunil Mehta. He is a Post Graduate in Agriculture, MBA in Finance and a Certified Associate of Indian Institute of Bankers (CAIIB).

Q5. Jai Kumar Garg is Managing Director and CEO of-
(a) State Bank of India
(b) Corporation Bank
(c) Union Bank of India
(d) Indian Overseas Bank
(e) United Bank of India
S5. Ans.(b)
Sol. Jai Kumar Garg has assumed charge as Managing Director and CEO of Corporation Bank on 1st February, 2016. Prior to assuming charge as Managing Director & CEO, he was Executive Director at UCO Bank. He is a professional Chartered Accountant and also a Certified Associate Member of Indian Institute of Bankers (CAIIB).
Q6. Name the person, who has took over the charge of the United Bank of India as its Managing Director & CEO on 9th August 2016?
(a) Pawan Kumar Bajaj
(b) Rajnish Kumar
(c) Sunil Arora
(d) Rajeev Mehrishi
(e) Usha Ananthasubramanian
S6. Ans.(a)
Sol. Pawan Kumar Bajaj has took over the charge of the Bank as its Managing Director & CEO on 9th August 2016. Before joining the Bank he was Executive Director of Indian Overseas Bank since 10th March 2015.
Q7. Usha Ananthasubramanian is present MD and CEO of which Bank?
(a) Oriental Bank of Commerce
(b) Allahabad Bank
(c) Canara Bank
(d) Punjab and Sindh Bank
(e) Syndicate Bank

S7. Ans.(b)
Sol. Usha Ananthasubramanian is the Managing Director and Chief Executive Officer of the Allahabad Bank.
Q8. Indian Overseas Bank is a major public sector bank based in Chennai. Who is present MD & CEO of Indian Overseas Bank?
(a) PS Jayakumar
(b) T C A Ranganatha
(c) R Subramaniakumar
(d) Sunil Mehta
(e) Rajeev Rishi
S8. Ans.(c)
Sol. Shri. R. Subramaniakumar has assumed office as MD & CEO of Indian Overseas Bank on 05.05.2017, upon elevation from the post of Executive Director.
Q9. Who is present Managing Director & CEO of Bank of Maharashtra?
(a) Rajeev Rishi
(b) Ratan Pal Singh
(c) Yogesh Rao
(d) RP Marathe
(e) Raman Shah
S9. Ans.(d)
Sol. RP Marathe is present Managing Director & CEO of Bank of Maharashtra.
Q10. Founded as 'Canara Bank Hindu Permanent Fund' in 1906, by late Shri Ammembal Subba Rao Pai, a philanthropist, this small seed blossomed into a limited company as 'Canara Bank Ltd.' in 1910 and became Canara Bank in 1969 after nationalization. Who is the present MD and CEO of Canara Bank?
(a) Venkatachalam Ramakrishna Iyer
(b) Mahadev Nagendra Rao
(c) Uma Shankar
(d) MV Rao
(e) Rakesh Sharma
S10. Ans.(e)
Sol. Founded as 'Canara Bank Hindu Permanent Fund' in 1906, by late Shri Ammembal Subba Rao Pai, a philanthropist, this small seed blossomed into a limited company as 'Canara Bank Ltd.' in 1910 and became Canara Bank in 1969 after nationalization. Rakesh Sharma is present MD and CEO of Canara Bank.
Q11. Mukesh Kumar Jain has been appointed as Managing Director & Chief Executive Officer of ________.
(a) Oriental Bank of Commerce
(b) Allahabad Bank
(c) Canara Bank
(d) Punjab and Sindh Bank
(e) Syndicate Bank

S11. Ans.(a)
Sol. Pursuant to the notification dated 14th July, 2017 issued by Government of India, Shri Mukesh Kumar Jain has been appointed as Managing Director & Chief Executive Officer, Oriental Bank of Commerce and Shri Jain has assumed charge on 15th July, 2017.
Q12. Syndicate Bank was established in 1925 in Udupi, the abode of Lord Krishna in coastal Karnataka with a capital of Rs.8000. Name the Chairman of Syndicate Bank?
(a) Kamal Kishore Singhal
(b) Ajay Vipin Nanavati
(c) Melwyn Rego
(d) S Krishnan
(e) Vandana Kumari Jena
S12. Ans.(b)
Sol. Ajay Vipin Nanavati is the present chairman of Syndicate Bank.
Q13. Punjab & Sind Bank is a government-owned bank, with headquarters in New Delhi. Who is present Chairman & Managing Director of Punjab & Sind Bank?
(a) Harsh Bir Singh
(b) Pradipta K Jena
(c) Jatinderbir Singh
(d) Fareed Ahmed
(e) Govind N Dongre
S13. Ans.(c)
Sol. Jatinderbir Singh is present Chairman & Managing Director of Punjab & Sind Bank.
Q14. Kishor Kharat is Managing Director & Chief Executive Officer of which Bank?
(a) Vijaya Bank
(b) Union Bank of India
(c) Bank of Baroda
(d) Indian Bank
(e) Dena Bank
S14. Ans.(d)
Sol. Kishor Kharat is Managing Director & Chief Executive Officer of Chennai headquartered Indian Bank.
Q15. Who is Ravi Venkatesan in Banking industry?
(a) Deputy Chief Executive of Bank of Baroda
(b) Chief Executive of Bank of Baroda
(c) Executive Director of Bank of Baroda
(d) Managing Director & CEO of Bank of Baroda
(e) Chairman of Bank of Baroda

S15. Ans.(e)
Sol. Mr Ravi Venkatesan is the present Chairman of Bank of Baroda.

No comments:

Post a Comment