Professional Knowledge for IBPS SO (AGRICULTURE)

Professional Knowledge for IBPS SO (AGRICULTURE)

Professional Knowledge for IBPS SO (AGRICULTURE)

Q.1) Who suggested that the principal nourishment of plant was water?
(a) Pietro de Crescenzi
(b)JB Helmont
(c) Francis Bacon
(d) Jethro Tull
Q.2) In 1843, Agriculture experiment station at Rothamsted, England was started by
(a) Liebig
(b) Blackman
(c) Lawes & Gilbert
(d) Benjamin Franklin
Q.3) The behaviour of the plant in relation to day length is termed
(b) Photoperiodism
(c) Heliotropic
(d) None of these
Q.4)The purpling along the leaf edges is the characteristic deficiency symptom of
(a) P
(b) K
(c) B
(d) Fe
Q.5) Intracellular deposits of which element is known as plant opals?
(a) sodium
(b) silicon
(c) nickel
(d) vanadium
Q.6)Which fertilizer has risk of fire or even explosion?
(a) aqua NH3
(b) ammonium nitrate
(c) potassium nitrate
(d) ammonium chloride
Q.7) Hill soil are generally
(a) acidic
(b) alkaline
(c) neutral
(d) saline
Q.8)Laterization is a process of accumulation in soil
(a) iron and aluminium oxides
(b) silica
(c) CaCO3
(d) CaSO4
Q.9)The element present in the porphyrin structure of chlorophyll molecules are
(a) magnesium
(b) iron
(c) nitrogen
(d) magnesium and nitrogen
Q.10) Amongst oil cakes, the highest nitrogen content is in
(a) castor cake
(b) neem cake
(c) coconut cake
(d) groundnut cake

Answer key:
  1. (c)
  2. (c)
  3. (b)
  4. (a)
  5. (b)
  6. (b)
  7. (a)
  8. (a)
  9. (d)
  10. (d)
Share To:


India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit

Post A Comment:

0 comments so far,add yours