Professional Knowledge Questions for IBPS SO HR Mains 2017

Professional Knowledge Questions for IBPS SO HR Mains 2017

Professional Knowledge Questions for IBPS SO HR Mains 2017

Q.1) Which of the following can be considered as HRD functions?
  • a) identifying and imparting training needs
  • b) identifying and selecting the best candidate
  • c) mapping the competency and encouraging the employee
  • d) all the above
  • e) none of these

Q.2) In which of the following kinds of interview, the questions are predetermined?
  • a) panel
  • b) stress
  • c) group
  • d) structured
  • e) none of these

Q.3) In equity theory, the employees are not motivated when
  • a) the reward is proportionate to the work
  • b) the reward is not proportionate to the work
  • c) reward is more than the expectation
  • d) anyone of the above
  • e) none of these

Q.4) A situation where management is unable to provide employment due to non-availability of work is called _________.
  • a) lock out
  • b) lay off
  • c) termination
  • d) attrition
  • e) none of these

Q.5) What should be the minimu number of person required to register a trade union?
  • a) six
  • b) seven
  • c) eight
  • d) nine
  • e) none of these

Q.6) Two-factor theory is related to
  • a) leadership
  • b) motivation
  • c) communication
  • d) all of these
  • e) none of these

Q.7) Who among the following are entitled to be paid bonus according to the Payment of Bonus Act, 1965?
  • a) An employee who is drawing a salary or wages upto 10000 per month
  • b) An employee who has worked for a minimum period of 30 days in a year
  • c) Both (a) and (b)
  • d) all of these
  • e) none of these

Q.8) In arbitration only
  • a) present differences are referred
  • b) future differences are referred
  • c) both may be referred
  • d) all of these
  • e) none of these

Q.9) Apprenticeship training is a type of
  • a) on-the-job training
  • b) off-the-job training
  • c) both (a) and (b)
  • d) anyone of these
  • e) none of these

Q.10) Decision Making Technique may be seen related to which of the following category?
  • a) in-basket exercise
  • b) transactional analysis
  • c) role-playing
  • d) all of these
  • e) none of these


Answers
  1. (D)
  2. (D)
  3. (B)
  4. (B)
  5. (B)
  6. (B)
  7. (C)
  8. (A)
  9. (A)
  10. (B)
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours