ads

Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions following it.
Twelve persons are going for different movies. The persons are A, B, C, D, E, F, P, Q, R, S, T and U. The movies are the mask, Ironman, Superman, Avengers, Dark night rises and Unbreakable. There are some different colours. viz. blue, green, yellow, beige, pink and white. Each movie and each colour is liked by only two persons. Two persons going for a movie will have same color liking. A, B, Q, R, T and U are the only males in the group. Females’ like the movie which names starts with consonant whereas males’ like the movie which names starts with vowel. A and B likes same movie. C is not going with D. E does not like Unbreakable and likes yellow colour. The persons going for Ironman and Avengers does not like blue colour. The pink colour is liked by the person going to watch the movie name starts with consonant but it is not Superman. F likes Dark night rises and going with D. P’s partner is not S. The person likes blue colour is going for movie which names starts with Vowel. R likes green colour whereas D likes white colour. S does not going to watch Superman. T’s favorite colour is blue the person who is going for Ironman does not like Green colour.

1. Who among the following is like pink colour?
(a) E and S            (b) C and S
(c) P and C            (d) Data inadequate
(e) none of these

2. Who among the following are going to watch Superman?
(a) P and C            (b) P and E
(c) C and E            (d) Data inadequate
(e) none of these

3. Which Movie watched by A and B?
(a) Ironman          (b) Avengers
(c) Unbreakable   (d) Data inadequate
(e) none of these

4. Which of the following statements is/are definitely true?
I. U is the partner of T.
II. Q is the partner of T.
III. R is the partner of Q. IV. U is the partner of R. (a) Only I    (b) Only II
(c) Only III            (d) Both I and III
(e) None

5. Which of the following statements is/are definitely false?
I. A and B are likes Yellow colour.
II. Q is likes either blue or green colour.
III. C is likes pink colour.
 IV. U is going to watch Ironman.
(a) None
(b) Only IV
(c) Only I and IV
(d) Only II and IV
(e) All are true.

Directions (6-10): In these questions symbols ©, #, ©, $ and @ are used with different meanings as follows:
‘M © N’ means ‘M is smaller than N’
‘M # N’ means ‘M is either smaller than or equal to N’
‘M  © N’ means ‘M is greater than N’.
‘M $ N’ means ‘M is either greater than or equal to N’
‘M @ N’ means ‘M is neither smaller than nor greater than N’
In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true.
Give answer:
(a) if only conclusions I is true.
(b) if only conclusions II is true.
(c) if either conclusions I or conclusion II is true.
(d) if neither conclusions I nor conclusions II is true.
(e) if both conclusions I and II are true.
6. Statements: V # S, S © L, L© J
Conclusions:
I. V© L                  II. S © J

7. Statements: M # R, R © J, J # H
Conclusions:
I. M # H                 II. R © H

8. Statements: H $ F, F @ G, G © M
Conclusions:
I. H © M                II. H © G

9. Statements: R © J, J © T, T # L
Conclusions:
I. R @ T                 II. J @ L

10. Statements: W @ T, T $ K, K © F
Conclusions:
I. W $ K                 II. W @ K

Directions (11-15): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight Persons, A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them likes different games viz. Football, Basketball, Volleyball, Cricket, Badminton, Rugby, Shooting and Swimming. A sits third to right of the person who likes Swimming. Only two people sit between the person who likes Swimming and H. The persons who like the Badminton and the Basketball are immediate neighbours of each other. Neither A nor H likes Badminton or Basketball. The one who likes Badminton is not an immediate neighbour of the person who likes Swimming. The person who likes Football sits second to left of E.E is not an immediate neighbour of H. The person who likes Football is an immediate neighbour of both the persons who like Rugby and Shooting. The person who likes Shooting sits third to right of B. B does not likes Badminton. C sits to the immediate right of the person who likes to play Volleyball. A does not likes Volleyball. F is not an immediate neighbour of A. G is not an immediate neighbour of the person who likes Football.
11. Who amongst the following sits third to the left of E?
(a) The one who likes Football
(b) G
(c) A
(d) The person who likes Shooting
(e) B

12. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) F-Volleyball                    (b) G-Cricket
(c) D-Football                       (d) A-Shooting
(e) B-Swimming

13. Who amongst the following is the person who likes Cricket?
(a) A       (b) C       (c) H       (d) G       (e) D

14. Which of the following is TRUE with respect to the given seating arrangement?
(a) The person who likes Rugby is an immediate neighbour of the Badminton
(b) G sits second to right of D
(c) The one who likes Rugby and the Basketball are immediate neighbours of each other
(d) The person who likes Volleyball sits to the immediate left of the person who likes Swimming
(e) The one who likes Rugby sits second to the left of D

15. Which of the following games does B likes?
(a) Volleyball        (b) Football
(c) Basketball       (d) Badminton     (e) Shooting

ANSWER KEY

ANSWERS KEY
1.
B
2.
B
3.
A
4.
E
5.
C
6.
E
7.
B
8.
A
9.
D
10.
A
11.
D
12.
E
13.
A
14.
D
15.
C


ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours