Weekly Current Affairs pdf (14 March - 19 March 2022): Download pdf

Weekly Current Affairs pdf (14 March - 19 March 2022): Download pdf


Weekly Current Affairs pdf (14 March - 19 March 2022): Download pdf

Dear Aspirants are provided with Weekly Current Affairs pdf (14 March - 19 March) 2022: Download Here Now Collect the points in a crispy manner and gather all the important current affairs in the Third Week of December. You can also download this as a pdf in the link provided below.

Current Affairs play a significant role in almost all major competitive exams across India. Hence all the serious aspirants should prepare Current Affairs Section more focused to increase their scores. Seeing its significance, the candidates should go through the Current Affairs regularly and use the weekly Current Affairs PDF for weekly revisions. Hence, we are here to provide all the candidates with the weekly Current Affairs PDF that they will be able to download as well.

Our Current Affairs events will help you to get more marks in UPSC, HPAS, HP ALLIED Services, Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT & all State Government Exams.


Weekly Current Affairs pdf (01st April - 07 April 2021)


Q1.      Recently who among the following has launched the "India Water Pitch-Pilot-Scale Start-up Challenge"?

Ans.    Hardeep Singh Puri

Q2.      Recently Pramod Sawant has resigned from the post of chief minister of which of the following state?

Ans.    Goa

Q3.      Which of the following party has been won the Punjab Assembly election 2022?

Ans.    Aam Adami Party

Q4.      Who among the following has appointed the Chairman Insurance Regulatory and Development Authority of India?

Ans.    Debasish Panda

Q5.      US President Joe Biden has nominated Indian-origin political activist Shefali Razdan as his envoy to which of the following country.

Ans.    Netherlands

Q6.      How many major platforms Government has identified for industry-led design and development in the defense sector under various routes?

Ans.    18

Q7.      Which of the following ministry has released guidelines for the "scheme strengthening of the Pharmaceutical Industry" (SPI)?

Ans.    Ministry of Chemicals and Fertilizers

Q8.      How much amount the Ministry of Finance has released to Bihar, Karnataka, and West Bengal for providing grants to the Rural Local Bodies?

Ans.    2,221 crore rupees

Q9.      How many eminent writers, playwrights, and novelists have been conferred the "Sahitya Akademi Awards" 2021?

Ans.    24

Q10.    In which of the following city the High Commission of India has celebrated the 12th foundation day of Indira Gandhi Cultural Centre (IGCC)?

Ans.    Dhaka

Q11.    Who among the following has been elected as pro-tem Speaker ahead of the Goa Assembly session?

Ans.    Ganesh Gaonkar

Q12.    How much percent was the wholesale price index (WPI) inflation in February 2022?

Ans.    13.11 percent

Q13.    Impeachment motion against which of the following country's Chief Justice Cholendra Shumsher JB Rana tabled in Parliament?

Ans.    Nepal

Q14.    India’s new ambassador Pradeep Kumar Rawat has taken charge of which of the following country?

Ans.    China

Q15.    The Indian Embassy in Ukraine has temporarily relocated to which country?

Ans.    Poland

Q16.    Employees Provident Fund Organization has decided to provide how much percent rate of interest to its subscribers in the fiscal year 2021-22?

Ans.    8.10 percent

Q17.    Who among the following has launched a book titled “Role of Labour in India’s Development”?

Ans.    Bhupender Yadav

Q18.    Which of the following country has topped the medal tally in the "ISSF World Cup" 2022 organized by the "International Shooting Sports Federation"?

Ans.    India

Q19.    How many airports have been awarded as among the "Best Airport by Size and Region", by the ACI, in its ASQ survey for the year 2021?

Ans.    6

Q20.    The RBI has stopped Paytm Payments Bank Ltd from onboarding new customers under which section of the RBI Act 1949?

Ans.    Section 35 A

Q21.    How much the Retail inflation rises in February 2022 from January 2022?

Ans.    6.07 percent

Q22.    "World Consumer Rights Day" is observed at which date?

Ans.    15-Mar

Q23.    India-Canada Foreign Office Consultations were held in which of the following city?

Ans.    New Delhi

Q24.    In how much amount the Reliance Industries has acquired assets of cobalt-free lithium battery technology company Lithium Werks?

Ans.    USD 61 million

Q25.    Recently many state government has made "The Kashmir Files" movie tax-free, who is the

Director of "The Kashmir Files"?

Ans.    Vivek Ranjan Agnihotri

Q26.    Which of the following government has launched the "Women@Work" program?

Ans.    Karnataka

Q27.    How many Indian women boxers have grabbed gold medals in Asian Youth and Junior Boxing Championships 2022?

Ans.    5

Q28.    Who among the following has won two silver, one bronze in "Spanish Para-Badminton International" 2022?

Ans.    Pramod Bhagat

Q29.    Who among the following has launched the "Virtual Smart Grid Knowledge Center" (SGKC)?

Ans.    R.K. Singh

Q30.    Who among the following has inaugurated a pilot project for "Hydrogen-based advanced Fuel Cell Electric Vehicle" (FCEV)?

Ans.    Nitin Gadkari

Q31.    Who among the following has been sworn in as the new chief minister of Punjab?

Ans.    Bhagwant Singh Mann

Q32.    Which of the following city to be held 44th edition of the Chess Olympiad?

Ans.    Chennai

Q33.    Which of the following government will construct stadiums in all 81 assembly constituencies in a bid to promote sports?

Ans.    Jharkhand

Q34.    On Board: My Years in BCCI is an autobiography of which person?

Ans.    Ratnakar Shetty

Q35.    Who has been appointed as the new Chairman of IRDAI in 2022?

Ans.    Debasish Panda

Q36.    In which of the following city the 36th "International Geological Congress" has held?

Ans.    New Delhi

Q37.    Which of the following seat Yogi Adityanath had contested "UP assembly Elections" 2022?

Ans.    Gorakhpur

Q38.    Which of the following metro employee has entered the Guinness Book of World Records for clocking the "fastest time to travel across all metro stations"?

Ans.    Delhi Metro Rail Corporation Limited

Q39.    "Matrushakti Udaymita Scheme" has been launched by which state?

Ans.    Haryana

Q40     Which of the following ministry has organized the all-India program 'Jharokha'?

Ans.    Ministry of Culture and Ministry of Textiles

Q41.    The Indian Air Force (IAF) postpones Exercise Vayu Shakti that was scheduled to take place at which place?

Ans.    Pokhran

Q42.    Recently which of the following country has been kept on the "gray list" by Financial Action Task Force (FATF)?

Ans.    Pakistan

Q43.    Recently which of the following City has the two-day-long "Study in India (SII)" 2022 meet was inaugurated?

Ans.    Dhaka

Q44.    Recently which country has hiked the National defense budget by 7.1% to USD 230 billion?

Ans.    China

Q45.    Recently Cricketer Shane Warne has passed away, he belongs to which country?

Ans.    Australia

Q46.    The 19th edition of the India-US "Military Cooperation Group (MCG)" meeting has been held at which of the following place?

Ans.    Agra

Q47.    How many years of diplomatic relations have been completed between India and Belgium?

Ans.    75 years

Q48.    The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has tied with which company to train Indian startups in making apps and games for the global market?

Ans.    Google

Q49.    What is the rank of India in the "Wealth Report 2022" released by Knight Frank?

Ans.    3rd

Q50.    Which of the following edition of "Civil Accounts Day" 2022 has been celebrated in India?

Ans.    46th

Candidates can leave their comments in the comment box. Any queries & Comments will be highly welcomed. Our Panel will try to solve your query. Keep Updating Yourself.

Fore Free Study material Click Here to Join Our Official Telegram Group

Stay Connected & Join our Telegram Group for free study material, free tests daily quizzes & Discussions related to Exams & latest jobs, News, Admit Card, Answer keys, Results, Employment News.
==========================================
IBTS ANDROID APPLICATION: https://bit.ly/3qeh6vF
==========================================

Thanks & Stay Connected

AIMSUCCESS.IN
Ranked No.1 Institute for HPAS/ HPPSC & HP Allied Services Exams in Chandigarh
Awarded for Best Online HPAS Coaching Institute - IBTS India
The Only Institute for Himachal Pradesh Exams Coaching in Chandigarh

Share To:

IBTSINDIA.COM

Post A Comment:

0 comments so far,add yours