Glaciers in Himachal Pradesh & Most Important Glaciers Question in Hindi

Glaciers in Himachal Pradesh & Most Important Glaciers Question in Hindi

A glacier is made up of a natural moving body of large dimensions ice formed on the earth's surface. It is obtained that glaciers cover about 16.3 million Sq. km of our globe area. In the Himalayas Majority of glaciers exist. Out of large numbers are found in the Max. Himalayan ranges instead others occur on offshoot ranges such as the Dhauladhar and Pir Panjal. 

Glaciers in Himachal Pradesh

The effect of aspect on the glaciation in a particular region is mainly due to differences in the sunlight received by them. South areas slopes have a relatively less ice cover, In the same like areas receiving more annual precipitation to the form of snow are heavily glaciated.
Himalayan glaciers, snow, and ice form the tallest water tower in the world and they are the sources of abundant freshwater resources. 

A sufficient area of the high mountain system lies higher than the snow line (isotherm 0 degree C) and in this area, snow falls around the year. In these mountains, it is estimated that 10 to 20 % of the total surface area is covered by glaciers while an additional area ranging from 30 to 40 % is overlying by seasonal snow cover.

Some of the prominent glaciers of Himachal Pradesh are:

1. Bara Shigri: The Bara Shigri glacier is the largest glacier of Himachal Pradesh. It is located in the Chandra Valley of Lahaul and difficult to have trekked.

2. Chandra Glacier: This glacier is responsible for forming Chandertal lake and has originally separated from the Bara Shigri glacier. It is tenanted in a cirque of the top peak. It gives water to form Chandra river which joins Bhaga to form the Chenab river. Small deposits of moraines are found in this tract. It is approached via Khoksar.

3. The Lady of Keylong: This glacier is situated at an altitude of about 6061 m. which can be visible from Keylong and is popular among visitors. In British Raj, it is interesting to note that it was named by lady Elashainghday about a century ago. Although it is always covered by snow, in the middle of it there is seen a dark bare patch that looks like the picture of a Lady walking with a load on her back. That's why the Geological Survey of India has named this spot "The Lady of Keylong".

4. Mukila Glacier: The Mukila glacier is in Bhaga valley and it is situated at a height of about 6478 meters.

5. Bhaga Glacier: This glacier is situated in the Lahaul area of the main Himalayan range. It is a source of the Bhaga river and later merges with Chandra forms Chenab after Tandi.

6. Sonapani Glacier: The Sonapani glacier was surveyed by Pascoe and Walker in A.D. 1906. It is only about five and a half km from the conjunction of Kulti Nala and was also surveyed by Munshi and Kurion from the Geological Survey of India in the year A.D. 1957.

7. Perad Glacier: The Perad glacier is situated near Putiruni, which in the local language means broken rock, that has a beautiful cave too.

8. Dudhon and Parvati Glacier: Dudhon and Parvati glaciers impart water for Parvati river place each is about 15 km in length.

9. Beas Kund Glacier: This glacier is located on the South-reactance slopes of the towering Pir Panjal range near the remarkable Rohtang Pass in the Manali region of Himachal Pradesh. It drainage of the Beas river.

10. Bhadal Glacier: It is located on the South-Western slopes in the range of Pir Panjal in the Bara Bhangal region in the Kangra district of Himachal Pradesh.

11. Chandra Nahan Glacier: This glacier is located in the South-Eastern slopes of the main Himalayan range in the area North-West of Rohru (Shimla) in Himachal Pradesh.

Most Important Questions about Glaciers in Himachal Pradesh in the Hindi Language

दोस्तों Glaciers in HP नामक Topic में हम आपके लिए Himachal Pradesh में जितने भी महत्वपूर्ण Glaciers हैं, और जिनके बारे में Competitive Exam में बार – बार पूछा जाता है, उनसे सम्बन्धित 50+ Questions Hindi language में लेकर आये हैं | 


Q 1. हिमाचल प्रदेश के लाहौल – स्पीति जिला में कौन कौन से ग्लेशियर हैं?
Ans. बड़ा शिगड़ी ग्लेशियर, चंद्रा ग्लेशियर, मियार ग्लेशियर, कुल्टी ग्लेशियर, सोनापानी ग्लेशियर, गेफांग ग्लेशियर, मिलांग ग्लेशियर, तारागिरी ग्लेशियर, भागा ग्लेशियर, मुक्किला ग्लेशियर, छोटा शिगड़ी ग्लेशियर, पाचा, शिपतिंग, दिंगकर्मों, तापन, शिल्ली, बोलुनाग ग्लेशियर, शामुद्री ग्लेशियर, लेंगर ग्लेशियर, धोक्सा ग्लेशियर, नीलकंठ ग्लेशियर, गेगस्तांग ग्लेशियर, पिराड ग्लेशियर, गोरा ग्लेशियर, ताकदुंग ग्लेशियर, मंथौरा ग्लेशियर कारपत ग्लेशियर |
  
Q 2. स्थानीय भाषा में ग्लेशियर को क्या कहा जाता है?
Ans. शिगड़ी

Q 3. लाहौल को ग्लेशियरों की घाटी 1873 में किसने कहा था?
Ans. एन्ड्रयु विल्सन ने

Q 4. हिमाचल प्रदेश का सबसे बड़ा ग्लेशियर कौन सा है?
Ans. बड़ा शिगड़ी ग्लेशियर

Q 5. बड़ा शिगड़ी ग्लेशियर की लम्बाई कितने किलोमीटर है?
Ans. 25 किलोमीटर

Q 6. बड़ा शिगड़ी ग्लेशियर की चौड़ाई कितने किलोमीटर है?
Ans. 3 किलोमीटर

Q 7. बड़ा शिगड़ी ग्लेशियर किस नदी को पानी देता है?
Ans. चंद्रा नदी को

Q 8. 1936 में बड़ा शिगड़ी ग्लेशियर ने चंद्रा घाटी में भारी तबाही मचाई थी जिसके कारण, हिमाचल प्रदेश की किस प्रसिद्ध झील का निर्माण हुआ है?
Ans. चंद्रताल झील का
  
Q 9. स्टीफेंसन और मेजर बलजीत सिहं ने किस किस वर्ष बड़ा शिगड़ी ग्लेशियर का सफलतापूर्वक भ्रमण किया है?
Ans. वर्ष 1958 में स्टीफेंसन ने और वर्ष 1970 में मेजर बलजीत सिहं ने

Q 10. बड़ा शिगड़ी ग्लेशियर लाहौल – स्पीति जिला की किस घाटी में स्थित है?
Ans. चंद्रा घाटी में

Q 11. चंद्रा ग्लेशियर लाहौल स्पीति जिला के किस ग्लेशियर से अलग होकर बना है?
Ans. बड़ा शिगड़ी ग्लेशियर से

Q 12. चंद्रा ग्लेशियर से किस नदी को पानी मिलता है?
Ans. चंद्रा नदी को

Q 13. द लेडी ऑफ़ केलांग ग्लेशियर (केलांग की महिला हिमनद) लाहौल स्पीति जिला के किस स्थान पर है?
Ans. केलांग में / केलांग से दिखाई देता है

Q 14. द लेडी ऑफ़ केलांग ग्लेशियर समुद्रतल से कितनी ऊंचाई पर स्थित है?
Ans. 6061 मीटर की ऊंचाई पर

Q 15. द लेडी ऑफ़ केलांग ग्लेशियर का नाम द लेडी ऑफ़ केलांग ग्लेशियर किसने रखा था?
Ans. अंग्रेजी महिला लेडी एलशेनदे ने

Q 16. वह ग्लेशियर कौन सा है जिसको देखने पर उसकी आकृति एक महिला की तरह दिखाई देती है, जो कि अपनी पीठ पर भार उठाये हुए हो?
Ans. द लेडी ऑफ़ केलांग ग्लेशियर
  
Q 17. मियार ग्लेशियर कितने किलोमीटर लम्बा है?
Ans. 12 किलोमीटर

Q 18. मियार ग्लेशियर से किस नदी को पानी मिलता है?
Ans. मियार नदी को

Q 19. कुल्टी ग्लेशियर लाहौल स्पीति जिला में कहाँ पर है?
Ans. कोकसर के नजदीक

Q 20. सोनापानी ग्लेशियर का पहली बार सर्वेक्षण किसने और कब किया था?
Ans. वॉकर और पास्को ने, सन 1906 में

Q 21. गेफांग / गेफेंग ग्लेशियर का नामकरण लाहौल घाटी के किस प्रसिद्ध देवता के नाम पर किया गया है?
Ans. गेफांग देवता के नाम पर
  
Q 22. स्थानीय लोग गेफांग / गेफेंग ग्लेशियर को क्या कहते हैं?
Ans. लाहौल का मणीमहेश

Q 23. गेफांग / गेफेंग ग्लेशियर की चोटी स्विट्ज़रलैंड की किस चोटी से मेल खाती है?
Ans. मैंटरहोरन चोटी से  

Q 24. गेफांग देवता का प्रसिद्ध मंदिर कहाँ पर स्थित है?
Ans. सराहन में

Q 25. मिलांग ग्लेशियर कहाँ पर स्थित है?
Ans. कुल्टी के उतर में दारचा और खेकराड के मध्य में

Q 26. मिलांग ग्लेशियर पर सबसे पहले कब और किसने विजय प्राप्त की थी?
Ans. 1939 में, राष्ट्रीय छात्र संघ के सदस्यों ने

Q 27. तारागिरी ग्लेशियर कहाँ पर स्थित है?
Ans. मिलांग ग्लेशियर के नजदीक में

Q 28. सोनापानी ग्लेशियर की लम्बाई कितनी है?
Ans. 11 किलोमीटर (रोहतांग दर्रे से स्पष्ट दिखाई देता है)

Q 29. भागा ग्लेशियर से किस नदी को पानी मिलता है?
Ans. भागा नदी को

Q 30. पिराड ग्लेशियर किस जगह के समीप स्थित है?
Ans. पुतिरुणी के समीप

Q 31. पिराड़ का स्थानीय भाषा में क्या अर्थ है?
Ans. टूटी हुई चट्टान, जिसकी एक सुंदर गुफा बनी हो

Q 32. मुक्किला ग्लेशियर / मुल्किया ग्लेशियर समुद्रतल से कितनी ऊंचाई पर स्थित है?
Ans. 6478 मीटर की ऊंचाई पर

Q 33. मुक्किला ग्लेशियर किस घाटी में स्थित है?
Ans. भागा घाटी में

Q 34. मुक्किला ग्लेशियर से किस नदी को पानी मिलता है?
Ans. भागा नदी को

Q 35. मुक्किला ग्लेशियर की लम्बाई कितनी है?
Ans. 12 किलोमीटर

Q 36. काँगड़ा जिला में कौन कौन से प्रमुख ग्लेशियर हैं?
Ans. भादल ग्लेशियर, तांतगुरी ग्लेशियर

Q 37. भादल ग्लेशियर कहाँ पर स्थित है?
Ans. काँगड़ा जिला के बड़ाभंगाल क्षेत्र में

Q 38. भादल नदी को किस ग्लेशियर से पानी मिलता है?
Ans. भादल ग्लेशियर से

Q 39. भादल ग्लेशियर किस पर्वत श्रृंखला के दक्षिण – पश्चिम में स्थित है?
Ans. पीरपंजाल श्रृंखला के

Q 40. तांतगुरी ग्लेशियर से कौन सी धारा निकलती है?
Ans. तांतगुरी धारा

Q 41. भादल धारा और तांतगुरी धारा के मिलने से किस नदी का निर्माण होता है?
Ans. रावी नदी का

Q 42. शिमला जिला में कौन सा प्रमुख ग्लेशियर हैं?
Ans. चंद्र्नाहन ग्लेशियर

 

Q 43. चंद्र्नाहन ग्लेशियर शिमला जिला के किस क्षेत्र में है?
Ans. रोहडू क्षेत्र में

Q 44. चंद्र्नाहन ग्लेशियर किस नदी को सिंचित करता है?
Ans. पब्बर नदी को

Q 45. चंद्र्नाहन ग्लेशियर किस झील के पास में स्थित है?
Ans. चंद्र्नाहन झील के

Q 46. चंद्र्नाहन ग्लेशियर से किस झील को पानी मिलता है?
Ans. चंद्र्नाहन झील को

Q 47. कुल्लू जिला में प्रमुख रूप से कौन – कौन से ग्लेशियर हैं?
Ans. ब्यास कुंड ग्लेशियर, दुधोन ग्लेशियर, पार्वती ग्लेशियर, सराउमगा ग्लेशियर

Q 48. ब्यास कुंड ग्लेशियर किस नदी को जल प्रदान करता है?
Ans. ब्यास नदी को

Q 49. ब्यास कुंड ग्लेशियर किस दर्रे के पास स्थित है?
Ans. रोहतांग दर्रे के

Q 50. ब्यास कुंड ग्लेशियर किस पर्वत श्रृंखला में है?
Ans. पीर पंजाल पर्वत श्रृंखला में

Q 51. दुधोन ग्लेशियर की लम्बाई कितनी है?
Ans. 15 किलोमीटर

Q 52. दुधोन ग्लेशियर से किस नदी को पानी मिलता है?
Ans. पार्वती नदी को

Q 53. पार्वती ग्लेशियर से किस नदी को पानी मिलता है?
Ans. पार्वती नदी को

Q 54. पार्वती ग्लेशियर की लम्बाई कितनी है?
Ans. 15 किलोमीटर

Note: For more latest notifications and more latest jobs, exams, admit cards, entrance exams, syllabus, etc visit our website www.aimsuccess.anytime anywhere. You can follow our social networks for daily quick updates via Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Reddit, LinkedIn, and other social media platforms from us regarding Latest Jobs, Latest Exams, Himachal G.K., and India G.K. also. you can directly mail us.
Share To:

IBTSINDIA.COM

Post A Comment:

0 comments so far,add yours