General Awareness for Army Clerk Exam 2018: 13 November

General Awareness for Army Clerk Exam 2018: 13 November

General Awareness for Army Clerk Exam 2018: 13 November

1. Which of the following is a sexually transmitted disease?
(A) Leukaemia
(B) Meningitis
(C) Colour Blindness
(D) Syphilis
2. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Becquerel                          :    Radioactivity
(B) Alexander Flemming       :    Penicillin
(C) Louis Pasteur                    :    Blood groups
(D) William Harvey                :    Blood circulation
3. Which of the following vitamins is used like a hormone?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin E
(D) Vitamin D
4. Salts of which of the following elements provide colours to fireworks?
(A) Zinc and Sulphur
(B) Potassium and Mercury
(C) Strontium and Barium
(D) Chromium and Nickel
5. Metals can be __________ at room temperature.
(A) liquid only
(B) solid only
(C) solid or liquid
(D) either solid, or liquid, or gas
6. Which of the following is a correct statement?
(A) Surface tension of a liquid decreases with increase in temperature.
(B) Vapour pressure of a liquid decreases with increase in temperature.
(C) Viscosity of a liquid decreases with decrease in temperature.
(D) The boiling point of a liquid is independent of the altitude of the place.
7. Inflation can be controlled by
(A) making the rupee dearer
(B) reducing public expenditure
(C) increasing wages
(D) decreasing taxation
8. Damodaran Committee, which submitted its report in 2011, is related to
(A) customer services in banks
(B) management of co-operative sector
(C) reforms in the insurance sector
(D) rejuvenation of higher education
9. In upper stratosphere, ozone protects us from
(A) infra-red radiations
(B) ultra-violet radiations
(C) peroxyacetyl nitrate
(D) carbon dioxide
10. In which market structure is the demand curve of the market represented by the demand curve of the firm?
(A) Monopoly
(B) Oligopoly
(C) Duopoly
(D) Perfect Competition
Answers:
  1. D
  2. C
  3. D
  4. C
  5. C
  6. A
  7. B
  8. A
  9. B
  10. B
    Share To:

    IBTS INDIA

    IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

    Post A Comment:

    0 comments so far,add yours