Mathematics MCQ For RRB Group D/ ALP 2018: 1 June

Mathematics MCQ For RRB Group D/ ALP 2018: 01 June

Q1. At a point on a horizontal line through the base of a monument, the angle of elevation of the top of the monument is found to be such that its tangent is 1/5. On walking 138 metres towards the monument the secant of the angle of elevation is found to be √193/12. The height, of the monument (in metre) is.
एक स्मारक के आधार से क्षैतिज तल पर स्थित एक बिंदु से स्मारक के शीर्ष का उन्नयन कोण इस प्रकार पाया जाता है कि इसकी स्पर्शज्या 1/5 है। स्मारक की ओर 138 मीटर चलने पर उन्नयन कोण की कोटिज्या √193/12  पाई जाती है। स्मारक की ऊंचाई (मीटर में) है: 
(a) 35
(b) 49
(c) 42
(d) 56

Q2. The angles of elevation of the top of a tower from two points A and B lying on the horizontal through the foot of the tower are respectively 15° and 30°. If A and B are on the same side of the tower and AB = 48 metre, then the height of the tower is:
एक टावर के पद से क्षैतिज रेखा पर स्थित दो बिन्दुओं A व B से टावर के शीर्ष के उन्नयन कोण क्रमशः 15° और 30° हैं| यदि A व B, टावर की समान दिशा में हों, और AB = 48 है, तो टावर की ऊंचाई क्या है?
(a)24√3 metre/ 24√3  मी  
(b)24 metre/ 24 मी 
(c) 24 √2 metre/ 24 √2 मी 
(d) 96 metre / 96  मी 

Q3. The angles of elevation of the top of a building from the top and bottom of a tree are x and y respectively. If the height of the tree is h metre, then, in metre, the height of the building is.
एक पेड़ के शीर्ष और पद से एक इमारत के उन्नयन कोण क्रमश: X और Y हैं। यदि पेड़ की ऊंचाई H मीटर है, तो मीटर में, इमारत की ऊंचाई है।
(a) (h cot⁡x)/cot⁡x-coty
(b) (h cot⁡y)/cotx+coty 
(c) (h cotx)/(cotx+coty)
(d) hcotx/(cotx+coty)

Q4. If the angle of elevation of the Sun changes from 30° to 45°, the length of the shadow of a pillar decreases by 20 metres. The height of the pillar is.
यदि सूर्य का उन्नयन कोण 30 डिग्री से 45 डिग्री बदल जाता है, तो एक खंभे की छाया की लंबाई 20 मीटर तक घट जाती है। खंभे की ऊंचाई है।
(a) 20(√3-1)m/ 20(√3-1)मी 
(b) 20(√3+1) m/ 20(√3+1)मी 
(c) 10(√3-1) m/10(√3-1)मी  
(d) 10(√3+1)m/10(√3+1)मी 

Q5. There are two vertical posts, one on each side of road, just opposite to each other. One post is 108 metre high. From the top of this post, the angles of depression of the top and foot of the other post are 30° and 60° respectively. The height of the other post, in metre is.
सड़क के दोनों किनारे पर एक दूसरे के विपरीत दो लंबवत पोस्ट हैं. एक पोस्ट 108 मीटर ऊंचा है। इस पोस्ट के शीर्ष से, शीर्ष का अवनयन कोण दूसरे पोस्ट के पद का अवनयन कोण और क्रमश: 30 डिग्री और 60 डिग्री हैं। मीटर में दूसरे पोस्ट की ऊंचाई है।
(a) 36
(b) 72
(c) 108
(d) 110

Q6. Two poles of equal heights are standing opposite to each other on either side of a road which is 100 m wide. From a point between them on road, angles of elevation of their tops are 30° and 60°. The height of each pole in metre, in
समान ऊंचाई वाले दो ध्रुव एक दूसरे के विपरीत एक सड़क के दोनों तरफ खड़े हैं जो 100 मीटर चौड़ी है. सड़क पर उनके बीच एक बिंदु से, उनके शीर्ष के उन्नयन कोण 30 डिग्री और 60 डिग्री हैं. प्रत्येक ध्रुव की ऊंचाई मीटर में ज्ञात करो. 
(a) 25√3
(b) 20√3
(c) 28√3
(d) 30√3

Q7. The angles of elevation of the top of a building and the top of the chimney on the proof of the building from a point on the ground are x and 45° respectively. The height of building is h metre. Then the height of the chimney, in metre, is :
इमारत के शीर्ष के और जमीन के बिंदु से इमारत के छत पर चिमनी के शीर्ष के उन्नयन कोण क्रमशः X और 45 डिग्री हैं। इमारत की ऊंचाई h मीटर है। तो चिमनी की ऊंचाई मीटर में, है:
(a) h cot x + h
(b) h cot x - h
(c) h tan x - h
(d) h tan x + h

Q8. The angles of elevation of the top of a tower from a point A on the ground is 30°. On moving a distance  of 20 metres towards the foot of the tower to a point B, the angle of elevation increases to 60°. The height of the tower is
जमीन पर एक बिंदु A से एक टावर के शीर्ष के उन्नयन कोण 30 डिग्री है। टॉवर के पद की तरफ 20 मीटर की दूरी पर एक बिंदु B तक जाने पर, उन्नयन कोण 60 डिग्री बढ़ जाता है। टावर की ऊंचाई है
(a) √(3 )  m/  √(3 ) मी
(b) 5√3 m/  5√3 मी 
(c) 10√3  m/ 10√3 मी 
(d) 20√3 m/  20√3   मी 

Q9. A telegraph post is bent at a point above the ground due to storm. Its top just meets the ground at a distance of 8√3 metres from its foot and makes an angle of 30°, then the height of the post is
एक टेलीग्राफ पोस्ट तूफान के कारण जमीन के ऊपर एक बिंदु पर झुका हुआ है। इसका शीर्ष जमीन से पैर से सिर्फ 8√3 मीटर की दूरी पर मिलता है और 30 डिग्री का कोण बनाता है, तो पोस्ट की ऊंचाई है
(a) 16 m/ 16 मी 
(b) 23 m/ 23 मी 
(c) 24 m/ 24 मी  
(d) 10 m/ 10 मी  

Q10. A ladder is resisting a wall at a height of 10 m. if the ladder is inclined with the ground at an angle of 30°, then the distance of the foot of the ladder from the wall is
एक सीढ़ी दीवार पर 10 मीटर की ऊंचाई पर रुकी हुई है। यदि सीढ़ी जमीन के साथ 30 डिग्री के कोण पर झुकी है, तो दीवार से सीढ़ी के पैर की दूरी है
(a) 10/√3 m/ 10/√3   मी 
(b) 20/√3m/ 20/√3 मी 
(c) 10√3  m/ 10√3 मी 
(d) 20√3 m/ 20√3 मी 

Answer
  1. c
  2. a
  3. a
  4. d
  5. b
  6. a
  7. b
  8. c
  9. c
  10. c

Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours