General Awareness for Railways ALP & Group-D

General Awareness for Railways ALP & Group-D

General Awareness for Railways ALP & Group-D

1. Which of the following is a carnivorous plant?
(A) Pitcher plant
(B) Night queen
(C) Lily
(D) Jatropha

2. National Women’s Day is celebrated in India on 13 Feb every year. This day is celebrated in the memory of
(A) Sarojini Naidu
(B) Indira Gandhi
(C) Rani Lakshmibai
(D) Vijaya Lakshmi Pandit

3. The book Crossing the Bay of Bengal has been authored by
(A) Sunil S Amrith
(B) Reza Aslan
(C) Chaman Lal
(D) Pankaj Mishra

4. The govt has classified which of the following languages as the sixth Indian classical language?
(A) Odia
(B) Marathi
(C) Gujarati
(D) Bengali

5. Loading the first piece of software that starts a computer is termed as
(A) Scan
(B) Booting
(C) Logging in
(D) Run

6. Which of the following banks has the highest number of branches outside India?
(A) HDFC Bank
(B) ICICI Bank
(C) Bank of Baroda         
(D) Indian Overseas Bank

7. Abdul Hamid Lahori was a traveller and historian who later became a court historian of
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) Babur

8. Which of the following states does not share its boundary with China?
(A) Himachal Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) West Bengal
(D) Arunachal Pradesh

9. The equator passes through which of the following countries?
(A) Gabon
(B) Maldives
(C) Ecuador
(D) All the above

10. The Govt has announced to transfer the special drawing rights (SDRs) of the International Monetary Fund (IMF) to Reserve Bank of India (RBI) and in return will receive `15,000 cr in three years. What is the size of total SDR allocation to India?
(A) 2.28 bn
(B) 3.29 bn
(C) 3.47 bn
(D) 3.86 bn

Answers:

  1. A
  2. A
  3. A
  4. A
  5. B
  6. C
  7. C
  8. C
  9. D
  10. B
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours