Daily Current Affairs Quiz: 01 June 2018

Daily Current Affairs Quiz: 01 June 2018

Daily Current Affairs Quiz: 01 June 2018

Q1. Every year, on which of the following day, the World Health Organization and partners mark World No Tobacco Day (WNTD)?
(a) 16 May
(b) 19 May
(c) 31 May
(d) 27 May
(e) 24 May
S1. Ans.(c)
Sol. Every year, on 31 May, World Health Organization and partners mark World No Tobacco Day (WNTD).  The theme of World No Tobacco Day 2018 is "Tobacco and heart disease."
Q2. The Third Home Affairs’ Dialogue between India and U.K. was held recently in ______________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chandigarh
(d) Guwahati
(e) Pune
S2. Ans.(b)
Sol. The Third Home Affairs’ Dialogue between India and U.K. was held in New Delhi. The Government of India Delegation was led by Mr Rajiv Gauba, Union Home Secretary and the Delegation from Home Office of the U.K. was led by its Second Permanent Secretary, Ms. Patsy Wilkinson.
Q3. As many as 26 countries, including India, will participate in June 2018 in the world’s largest international maritime biennial exercise, named ___________.
(a) RAMPAGE
(b) PACIRIM
(c) RIMPACIF
(d) RIMPAC
(e) None of the given options is true
S3. Ans.(d)
Sol. As many as 26 countries, including India, will participate in the biennial Rim of the Pacific, RIMPAC military exercise from June 27 to August 2, in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The announcement was made by the Pentagon. It is the world’s largest international maritime exercise.
Q4. The joint military exercise SURYA KIRAN between India and Nepal has begun at Pithoragarh in Uttarakhand. This is the __________ edition of this exercise.
(a) 9th
(b) 10th
(c) 11th
(d) 12th
(e) 13th
S4. Ans.(e)
Sol. The joint military exercise SURYA KIRAN-13 between India and Nepal began at Pithoragarh in Uttarakhand. The military exercise is a biannual event which is conducted alternatively in Nepal and India every six months.
Q5. India has released 33.10 Crore rupees to Nepal towards the cost of two road packages of Birgunj-Thori Road being implemented under which of the following projects in Nepal with Government of India’s grant assistance?
(a) Postal Highway Projects
(b) International Highways Development Project 
(c) Bharatmala Project
(d) Golden Quadrilateral Project
(e) Project Sadak Sahayata
S5. Ans.(a)
Sol. India has released 33.10 Crore rupees to Nepal towards the cost of two road packages of Birgunj-Thori Road being implemented under Postal Highway Projects in Nepal with Government of India’s grant assistance. The amount has been released towards 25% of the tendered cost (including 10% mobilization advance) of the Postal Highway Projects.
Q6. Yoga guru Baba Ramdev's Patanjali launched a new swadeshi messaging application called ________ to compete with WhatsApp.
(a) Shankh
(b) Kimbho
(c) Samvad
(d) Parichay
(e) Doorbhash

S6. Ans.(b)
Sol. Yoga guru Baba Ramdev's Patanjali launched a new swadeshi messaging application called 'Kimbho' to compete with WhatsApp.  Kimbho caters to private and group chats with free phone and video calling. The tagline of Kimbho is "Ab Bharat Bolega".
Q7. India's biggest lender State Bank of India (SBI) has revised its interest higher on retail fixed deposits or FDs below ____________.
(a) Rs. 50 lakh
(b) Rs. 75 lakh
(c) Rs. 1 crore
(d) Rs. 1.25 crore
(e) Rs. 1.50 crore
S7. Ans.(c)
Sol. India's biggest lender State Bank of India (SBI) has revised its interest higher on retail fixed deposits or FDs below Rs. 1 crore. SBI has revision interest rates by up to 25 basis points in select maturities. The interest rate on SBI FDs with a maturity of one year to less than two years has been increased to 6.65% for the public, from 6.4% earlier.
Q8. Name the Indian botanist who has received the prestigious Linnean Medal in Botany from the Linnean Society of London and has become the first Indian to win the award.
(a) K. S. Manilal
(b) G. S. Venkataraman
(c) Janaki Ammal
(d) Birbal Sahni
(e) Kamaljit S. Bawa
S8. Ans.(e)
Sol. Indian botanist Kamaljit S. Bawa (president of Bengaluru-based non-profit Ashoka Trust for Research in Ecology and the Environment) received the prestigious Linnean Medal in Botany from the Linnean Society of London. Dr. Bawa is the first Indian to win the award ever since it was first constituted in 1888.
Q9. Name the Kerala cartoonist who has won an international award, in the best caricature category at the 13th edition of the World Press Cartoon awards, instituted by an organization based in Lisbon, Portugal.
(a) O. V. Vijayan
(b) Thomas Antony
(c) Ravi Shankar
(d) K. Shankar Pillai
(e) P. K. Manthri
S9. Ans.(b)
Sol. Kerala cartoonist Thomas Antony has won an international award, in the best caricature category. Antony is among the nine winners at the 13th edition of the World Press Cartoon awards, instituted by an organisation based in Lisbon, Portugal.
Q10. What is the theme of World No Tobacco Day 2018?
(a) Tobacco – a threat to development
(b) Get Ready for Plain Packaging
(c) Tobacco use and advocating for effective policies to reduce tobacco consumption
(d) Tobacco and heart disease
(e) Raise taxes on tobacco

S10. Ans.(d)
Sol. Every year, on 31 May, World Health Organization and partners mark World No Tobacco Day (WNTD).  The theme of World No Tobacco Day 2018 is "Tobacco and heart disease."
Q11. Name the famous Indian personality who has been awarded the 'most inspiring icon of the year for Social Welfare' award by the Dadasaheb Phalke International Film Festival (DPIFF) for his exemplary contribution in the field of social welfare.
(a) Salman Khan
(b) Shabana Azmi
(c) Nandita Das
(d) Yuvraj Singh
(e) Nafisa Ali
S11. Ans.(d)
Sol. Indian star cricketer Yuvraj Singh has been awarded the 'most inspiring icon of the year for Social Welfare' award by the Dadasaheb Phalke International Film Festival (DPIFF) for his exemplary contribution in the field of social welfare.
Q12. Name the Former Himachal Pradesh governor and Congress leader who had passed away recently in Indore.
(a) Urmila Singh
(b) V. S. Ramad
(c) Vishnu Sadashiv Kokje
(d) Hokishe Sema
(e) Mahaveer Prasad

S12. Ans.(a)
Sol. Former Himachal Pradesh governor and Congress leader Urmila Singh died due to prolonged illness at a private hospital in Indore. She was 71.
Q13. Name the tech company that has completed the acquisition of WongDoody Holding Company, a US-based digital creative and consumer insights agency, for a total consideration of upto $75 million.
(a) TCS
(b) Reliance Jio
(c) Infosys
(d) WIPRO
(e) Microsoft

S13. Ans.(c)
Sol. Infosys has completed the acquisition of WongDoody Holding Company, a US-based digital creative and consumer insights agency, for a total consideration of upto $75 million.
Q14. The Government of India and the World Bank signed a loan agreement to provide additional financing for the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) Rural Roads Project, implemented by Ministry of Rural Development, Govt. of India. What is the amount of this loan agreement?
(a) $100 million
(b) $200 million
(c) $300 million
(d) $400 million
(e) $500 million
S14. Ans.(e)
Sol. The Government of India and the World Bank signed a $500 million loan agreement to provide additional financing for the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) Rural Roads Project, implemented by Ministry of Rural Development, Govt. of India, which will build 7,000 km of climate resilient roads, out of which 3,500 km will be constructed using green technologies.
Q15. Name the PSU which has emerged as India's most profitable state-owned company for the second consecutive year.
(a) HPCL
(b) GAIL
(c) BHEL
(d) Indian Oil Corporation
(e) ONGC

S15. Ans.(d)
Sol. Indian Oil Corporation has emerged as India's most profitable state-owned company for the second consecutive year. Indian Oil posted a record profit of Rs21,346 crore in 2017-18, followed by ONGC, whose profit stood at Rs19,945 crore.

Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours