Banking Awareness for DENA Bank 2018: 07 May

Banking Awareness for DENA Bank 2018: 07 May

Banking Awareness for DENA Bank 2018: 07 May

Q1. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) is an apex development financial institution in India. Where is the Head Office of NABARD?
(a) Lucknow 
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S1. Ans.(d)
Sol. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) is an apex development financial institution in India, headquartered in Mumbai with branches all over India. 

Q2. Small Industries Development Bank of India is the principal development financial institution in India headquartered in-
(a) Lucknow
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S2. Ans.(a)
Sol. Small Industries Development Bank of India is the principal development financial institution in India headquartered in Lucknow, Uttar Pradesh.

Q3. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. Where is the Head Office of NHB?
(a) Lucknow
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S3. Ans.(c)
Sol. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is an apex financial institution for housing. The Head Office of NHB is in New Delhi.

Q4. Export-Import Bank of India is the premier export finance institution in India, established in 1982 under Export-Import Bank of India Act 1981. The Headquarters of EXIM Bank in-
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S4. Ans.(e)
Sol. Export-Import Bank of India is the premier export finance institution in India, established in 1982 under Export-Import Bank of India Act 1981. The Headquarters of EXIM Bank in Mumbai.

Q5. The Reserve Bank of India is India's central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. Where is the Headoffice of RBI-
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S5. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India is India's central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. It commenced its operations on 1 April 1935 in accordance with the Reserve Bank of India Act, 1934. The Head office of RBI is in Mumbai.

Q6. Who is the present Director of Pune based National Institute of Bank Management (NIBM)?
(a) HK Bhanwala
(b) Ajay Tyagi
(c) BP Kanungo
(d) KL Dhingra
(e) Sudarshan Sen

S6. Ans.(d)
Sol. Dr. K. L. Dhingra is the Director of National Institute of Bank Management (NIBM), Pune, since May 01, 2017.

Q7. Name the person, who is Chairman of Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT)?
(a) HK Bhanwala
(b) Ajay Tyagi
(c) BP Kanungo
(d) KL Dhingra
(e) Sudarshan Sen

S7. Ans.(c)
Sol. BP Kanungo is Chairman of Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT).

Q8. Who is present and 24th governor of RBI?
(a) Urjit Patel
(b) Ajay Tyagi
(c) BP Kanungo
(d) Raghuram Rajan
(e) Sudarshan Sen

S8. Ans.(a)
Sol. Urjit R. Patel is an Indian economist, who is currently serving as 24th Governor of Reserve Bank of India since September 2016.

Q9. Name the person, who is present Chairman of Life Insurance Corporation?
(a) Hemant Bhargava
(b) B Venugopal
(c) Subhash Chandra Garg
(d) Usha Sangwan 
(e) V K Sharma

S9. Ans.(e)
Sol. Shri Vijay Kumar Sharma or VK Sharma took charge as Chairman, Life Insurance Corporation of India on 16th December 2016. Prior to his taking over as Chairman, he served as Chairman (In charge) from 16th September, 2016 and Managing Director, Life Insurance Corporation of India from 1st November 2013. From December 2010 to November 2013, he has been Managing Director & Chief Executive Officer, LIC Housing Finance Limited (LICHFL), a premiere housing finance company in the country. 

Q10. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) has been registered as a Private Limited Company under the Companies Act 1956 with its Registered and Corporate Office situated in Bengaluru. Who is Chairman of BRBNMPL?
(a) HK Bhanwala
(b) BP Kanungo
(c) Uma Shankar
(d) KL Dhingra
(e) Sudarshan Sen

S10. Ans.(b)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on 3rd February 1995 with a view to augmenting the production of bank notes in India to enable the RBI to bridge the gap between the supply and demand for bank notes in the country. The BRBNMPL has been registered as a Private Limited Company under the Companies Act 1956 with its Registered and Corporate Office situated at Bengaluru. The company manages 2 Presses one at Mysore in Karnataka and the other at Salboni in West Bengal. The present capacity for both the presses is 16 billion note pieces per year on a 2-shift basis.  B. P. Kanungo is present Chairman of BRBNMPL.

Q11. NIBM is an Indian institution for research, training, and consultancy in banking and finance. What is the meaning of "B" in NIBM?
(a) Base
(b) Bank
(c) Branch
(d) Banking
(e) Brand

S11. Ans.(b)
Sol. National Institute of Bank Management or NIBM is an Indian institution for research, training and consultancy in banking and finance. It is located in Pune.

Q12. IDRBT is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. What is the meaning of "D" in IDRBT?
(a) Distance
(b) Derivative
(c) District
(d) Department
(e) Development

S12. Ans.(e)
Sol. The Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in 1996, the Institution works at the intersection of Banking and Technology.

Q13. NABARD stands for-
(a) National Bank for Agriculture and Rural Derivative 
(b) National Bank for Agriculture and Rural District
(c) National Bank for Agriculture and Rural Development
(d) National Bank for Agriculture and Rural Division
(e) National Bank for Agriculture and Rural Department

S13. Ans.(c)
Sol. NABARD stands for National Bank for Agriculture and Rural Development.

Q14. IRDAI stands for-
(a) Insurance Regulatory and Development Authority of India
(b) Insurance Regulatory and Development Agency of India
(c) Insurance Regulatory and Development Association of India
(d) Insurance Regulatory and Development Assembly of India
(e) Insurance Regulatory and Development Audit of India

S14. Ans.(a)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) is an autonomous, statutory body tasked with regulating and promoting the insurance and re-insurance industries in India.

Q15. SEBI is the regulator for the securities market in India. What is the meaning of "S" in SEBI?
(a) Short
(b) Scheme
(c) Service
(d) Securities
(e) Stock

S15. Ans.(d)
Sol. The Securities and Exchange Board of India or SEBI is the regulator for the securities market in India.

Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours