Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2018 : 2nd April 2018

Quantitative Aptitude Questions for SBI Clerk 2018 : 2nd April

Quantitative Aptitude Questions for SBI Clerk 2018 : 2nd April

Q1. A candidate who gets 20% marks in an examination fails by 30 marks but another candidate who gets 32% gets 42 marks more than the pass marks. Then the percentage of pass marks is?
एक उम्मीदवार जो परीक्षा में 20% अंक प्राप्त करता है, 30 अंकों से अनुत्तीर्ण रहता है, लेकिन एक एनी उम्मीदवार जो 32% अंक प्राप्त करता है उसके अंक उत्तीर्ण अंकों से 42 अंक अधिक है. तो उत्तीर्ण अंक प्रतिशत कितना है?
(a) 52%
(b) 50%
(c) 33%
(d) 25%
Ans.(d)


Q2. In an examination there were 640 boys and 360 girls, 60% of boys and 80% of girls were successful. The percentage of failure was?
एक परीक्षा में 640 लड़के और 360 लड़कियां है, 60% लड़के और 80% लड़कियां उत्तीर्ण होते है. अनुत्तीर्ण छात्रों का प्रतिशत कितना है?
(a) 20%
(b) 60%
(c) 30.5%
(d) 32.8%
Ans.(d)

Q3. In an examination, 34% failed in mathematics and 42% failed in English. If 20% failed in both the subjects, the percentage of students who passed in both subjects was: एक परीक्षा में, 34% छात्र गणित में अनुत्तीर्ण है और 42% छात्र अंग्रेजी में अनुत्तीर्ण है. यदि दोनों विषयों में 20% छात्र अनुत्तीर्ण है, तो दोनों विषयों में उत्तीर्ण होने वाले छात्रों का प्रतिशत कितना था?
(a) 54%
(b) 50%
(c) 44%
(d) 56%
Ans.(c)

Q4. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks were 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are: 
दो छात्र एक परीक्षा में उपस्थित होते है. इनमें से एक ने दूसरे से 9 अंक अधिक प्राप्त किये और उसके अंक उनके अंकों के योग का 56% थे. उनके द्वारा प्राप्त अंक कितने हैं?
(a) 42, 33
(b) 43, 34
(c) 41, 32
(d) 39, 30
Ans.(a)

Q5. In an examination, 52% students failed in Hindi and 42% in English. If 17% failed in both the subjects, what percentage of students passed in both the subjects?
एक परीक्षा में, 52% छात्र हिंदी में और 42% अंग्रेजी में अनुतीर्ण रहते है. यदि 17% दोनों विषयों में अनुतीर्ण है, तो दोनों विषयों में उत्तीर्ण छात्रों का प्रतिशत कितनी है?
(a) 38%
(b) 33%
(c) 23%
(d) 18%
Ans.(c)

Q6. In a group of students, 70% can speak English and 65% can speak Hindi. If 27% of the students can speak none of the two languages, then what percent of the group can speak both the languages?
छात्रों के एक समूह में, 70% छात्र अंग्रेजी बोल सकते हैं और 65% छात्र हिंदी बोल सकते हैं. यदि 27% छात्र दोनों भाषाओं में से कोई भी नहीं बोल सकते, तो समूह में कितने प्रतिशत छात्र दोनों भाषा बोल सकते है?
(a) 38%
(b) 62%
(c) 28%
(d) 23%
Ans.(b)

Q7. 25% of the candidates who appeared in an examination failed and only 450 students qualify the exam. The number of students who appeared in the examination was:
परीक्षा में उपस्थित होने वाले 25% उम्मीदवार अनुत्तीर्ण रहते है और केवल 450 छात्र परीक्षा में उत्तीर्ण होते है. परीक्षा में उपस्थित हुए छात्रों की संख्या कितनी थी?
(a) 700
(b) 600
(c) 550
(d) 500
Ans.(b)

Q8. In a school 40% of the students play football and 50% play cricket. If 18% of the students neither play football nor cricket, the percentage of the students playing both is:
एक स्कूल में 40% छात्र फुटबॉल खेलते हैं और 50% छात्र क्रिकेट खेलते हैं. यदि 18% छात्र न तो फुटबॉल और न ही क्रिकेट खेलते हैं, दोनों खेल खेलने वाले छात्रों का प्रतिशत कितना है?
(a) 40%
(b) 32%
(c) 22%
(d) 8%
Ans.(d)

Q9. In a class, the number of girls is 20% more than that of the boys. The strength of the class is 66. If 4 more girls are admitted to the class, the ratio of the number of boys to that of the girls is:
एक कक्षा में, लड़कियों की संख्या लड़कों की तुलना में 20% अधिक है. कक्षा में कुल 66 छात्र है. यदि 4 और लड़कियाँ को कक्षा में शामिल किया जाता है, तो लड़कों की संख्या का लड़कियों की संख्या से अनुपात कितना होगा?
(a) 1 : 2
(b) 3 : 4
(c) 1 : 4
(d) 3 : 5
Ans.(b)

Q10. In two successive years 100 and 75 students of a school appeared at the final examination. Respectively 75% and 60% of them passed. The percentage of students passed is:
दो लगातार वर्षों में, एक स्कूल की अंतिम परीक्षा में 100 और 75 छात्र शामिल होते है. उनमें से 75% और 60% परीक्षा उत्तीर्ण करते है. उत्तीर्ण छात्रों का प्रतिशत कितना है?
(a) 68(4/7)%
(b) 78%
(c) 80(1/2)%
(d) 80%
Ans.(a)
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours