February 10, 2018

Physics Questions For SSC CHSL 2017-18

Physics Questions For SSC CHSL 2017-18

Physics Questions For SSC CHSL 2017-18

Q1. The unit of power is- 
बिजली की इकाई है-
(a) Hertz (हर्ट्ज)
(b) Volts (वोल्ट)
(c) Watt (वाट)
(d) Neutrons (न्यूट्रॉन)


S1. Ans.(c)
Sol. In the field of Physics watt is measurement of power, describing the rate at which electricity is being used at a specific moment. The S.I. unit of power is watt, which is equal to joule per second. 

Q2. The velocity of wind is measured by: 
हवा का वेग निम्नानुसार मापा जाता है:
(a) Barometer (बैरोमीटर)
(b) Anemometer (एनीमोमीटर)
(c) Hydrometer (हाइड्रोमीटर)
(d) Wind Vane (विंड वेन)


S2. Ans.(b)
Sol. An anemometer is a device for measuring wind speed .

Q3. Match the correct: 
सही मिलान करें:
A. Fathometer (फाथोमीटर) 1. Atmospheric pressure  (वायुमंडलीय दबाव)
B. Barometer (बैरोमीटर) 2. Atmospheric humidity  (वायुमंडलीय आर्द्रता)
C. Hygrometer (ह्य्ग्रोमीटर) 3. Height  (ऊँचाई)
D. Altimeter (अल्टीमीटर) 4. Depth of sea (समुद्र की गहराई)


Code :  A    B C
(a) 2 3 1 4
(b) 4 1 2 3
(c) 4 3 1
(d) 3 1 2 4


S3. Ans.(b)
Sol. Fathometer is an instrument used to determine the depth of water or a submerged object by means of ultrasound waves. The barometer is used to measure atmospheric pressure, Hygrometer is used to measure atmospheric moisture and Altimeter is used to measure altitude/height of an object above a fixed level. 

Q4. Force is the product of- 
बल ___का उत्पादन होता है.
(a) Mass and velocity (द्रव्यमान और वेग)
(b) Mass and acceleration (द्रव्यमान और त्वरण)
(c) Weight and velocity (वजन और वेग)
(d) Weight and acceleration (वजन और त्वरण)

S4. Ans.(b)

Sol.
Force = Mass × Acceleration = m.a 

Q5. Which of the following pairs is correctly matched?
 निम्न में से कौन सा जोड़ी सही मिलान है?
A. Radium (रेडियम)  1. Alexander Fleming (अलेक्जेंडर फ्लेमिंग) 
B. Penicillin (पेनिसिलिन) 2. Madam Curie  (मैडम क्यूरी)
C. X-ray (एक्स-रे) 3. Edward Jenner  (एडवर्ड जेनर)
D. Smallpox (स्मालपॉक्स)  4. W.K. Roentgen (डब्ल्यू. के. रॉन्टगन) 
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 2 3


S5. Ans.(a)
Sol. Radium is a chemical element discovered by Marie Curie and her husband Pierre Curie . Penicillin was discovered by Alexander Fleming . X-ray were discovered by William Roentgen  . Edward Jenner is well known around the world for his innovative contribution to immunization and the ultimate eradication of smallpox. 

Q6. While travelling by plane, the ink of the fountain pen starts to come out- 
विमान से यात्रा करते समय, स्याही वाले पेन की स्याही बाहर आना शुरू होती है-
(a) Due to decrease in air pressure (हवा के दबाव में कमी के कारण)
(b) Due to increase in air pressure (वायु के दबाव में वृद्धि के कारण)
(c) Due to increase in volume of ink (स्याही की मात्रा में वृद्धि के कारण)
(d) Due to excessive load (अत्यधिक भार के कारण)

S6. Ans.(a)
Sol. The fountain pen leak at high altitudes. It is because of low air pressure. 

Q7. While floating in a sea what part of an iceberg is above the surface of the sea? 
एक समुद्र में तैरते समय एक हिमशैल का कौन सा हिस्सा समुद्र की सतह से ऊपर होता है?
(a) 1/9
(b) 1/3
(c) 1/6
(d) 1/4


S7. Ans.(a)
Sol. When pure water changes into the ice at 4°C, the density of ice so formed is 1/9th of the density of water. Therefore, in pure water, 90% part of the ice must be below the surface of the water and remaining 10% part must be above the surface. Sea water has high density (salty) water but the ice formed by it is pure and not salty. Therefore option (a) is correct. 

Q8. The National Science Day’ is observed on
‘राष्ट्रीय विज्ञान दिवस' मनाया जाता है:
(a) January, 28
(b) February, 28
(c) March, 28
(d) April, 28

S8. Ans.(b)
Sol.National Science Day is celebrated in India on 28 February each year to mark the discovery of Raman effect by Indian physicist C.V.Raman on 28 February 1928.

Q9. Which one among the following has the highest energy? 
निम्न में से किसकी ऊर्जा सबसे अधिक  है?
(a) Blue light (नीला प्रकाश)
(b) Green light (हरा प्रकाश)
(c) Red light (लाल प्रकाश)
(d) Yellow light (पीला प्रकाश)


S9. Ans.(a)

Sol. Energy ∝1/(wave length)
The energy of any of the colour is inversely proportional to its wavelength. According the VIBGYOR violet, Indigo and blue have the minimum wavelength, thus they have maximum energy level. So according to the options given in the question, blue has the maximum energy while red had the minimum energy. 

Q10. Light is made of seven colours. What is the method of separating the colours? 
प्रकाश सात रंगों से बना है रंगों को अलग करने की विधि क्या है?
(a) The colours can be separated by a prism (रंग एक प्रिज्म से अलग किये जा सकते  हैं)
(b) The colours can be separated by a filter (रंग एक फिल्टर द्वारा किये जा सकते हैं.)
(c) The colours can be separated by plants (पौधों से रंगों को अलग किया जा सकता है)
(d) The colours cannot be separated (रंगों को अलग नहीं किया जा सकता.)


S10. Ans.(a)
Sol. Colours could be separated by using a prism.  

Q11. In which of the following conditions wet clothes will dry earliest? 
निम्नलिखित में से किस परिस्थिति में गीला कपड़े जल्द से जल्द सूखेंगे?
(a) 100% RH, 60°C temperature (100% आरएच, 60 डिग्री सेल्सियस तापमान)
(b) 100% RH, 20°C temperature (100% आरएच, 20 डिग्री सेल्सियस तापमान)
(c) 20% RH, 20°C temperature (20% आरएच, 20 डिग्री सेल्सियस तापमान)
(d) 20% RH, 60°C temperature (20% आरएच, 60 डिग्री सेल्सियस तापमान)


S11. Ans.(d)
Sol. The wet clothes will dry earliest at minimum humidity & maximum temperature. Thus according to options given in question, option (d) will dry the wet clothes earliest. 

Q12. In the night wind blows fast, dew is not formed because 
रात में हवा तेज चलती है, ओस नहीं बनती है क्योंकि:
(a) Rate of evaporation is fast (वाष्पीकरण की दर तेज होती है.)
(b) Moisture in air is low (हवा में नमी कम होती है.)
(c) Temperature is high (तापमान अधिक होता है.)
(d) Sky is not clear (आकाश स्पष्ट नहीं होता है.)


S12. Ans.(a)
Sol. Dew is not formed on the night of strong wind as due to strong wind the rate of evaporation is fast. Thus, the particles of the dew tend to evaporate. 

Q13. In an earthen pitcher, the water remains cold due to the process of 
मिटटी के घड़े में,किस प्रक्रिया की वजह से पानी ठंडा रहता है?
(a) Condensation (संक्षेपण)
(b) Evaporation (वाष्पीकरण)
(c) Sublimation (उर्ध्वपातन)
(d) None of the above (उपरोक्त में से कोई भी नहीं)


S13. Ans.(b)
Sol. The water remains cold in an earthen pitcher because of a physical process is known as evaporation, when liquid changes to a gaseous (or vapour) state without boiling, it is known as evaporation. 

Q14. The velocity of sound in air is approximately- 
हवा में आवाज़ का वेग लगभग होता है -
(a) 10 km/sec.
(b) 10 mile/min.
(c) 330 m/sec.
(d) 3 × 1010/sec.


S14. Ans.(c)
Sol. Velocity of sound in air is 330m/sec.

Q15. A wire with black insulation during electric supply is- 
विद्युत आपूर्ति के दौरान काले इन्सुलेशन के साथ एक तार होती है-
(a) Live wire (विद्युन्मय तार)
(b) Earth wire (धरती तार)
(c) Neutral wire (तटस्थ तार)
(d) Fuse wire (फ्यूज तार)


S15. Ans.(c)
Sol. The electric power line reaches our house through three wires namely a live wire, neutral wire, and earth wire. To avoid confusion we follow a colour code for insulating these wires. The red wire is a live wire, and the black wire is neutral. The earth wire is given green plastic insulation. 

No comments:

Post a Comment