February 24, 2018

General Science Questions For SSC CHSL 2018

General Science Questions For SSC CHSL 2018

General Science Questions For SSC CHSL 2018

Q1. If an object is falling from above, its weight remains- 
यदि एक वस्तु ऊपर से गिरती है, इसका भार -
(a) Zero(शून्य हो जाता है)
(b) Same(समान रहता है )
(c) Change(बदलता है )
(d) None of the above(उपरोक्त में से कोई भी नहीं)

S1. Ans.(b)
Sol. If an objects is falling from above, its weight remains same because mass of the object and the gravity remains unchanged. 

Q2. The weight of anybody is- 
किसी का भार - 
(a) Same at every place on earth’s surface(पृथ्वी की सतह पर हर जगह समान रहता है)
(b) Maximum at poles(ध्रुवों पर अधिकतम होता है)
(c) More on equator(भूमध्य रेखा पर और अधिक)
(d) More on mountains than in planes(पहाड़ो पर सतह की तुलना अधिक होता है)

S2. Ans.(b)
Sol The value of ‘g’ is minimum at equator and maximum at the poles. It means ‘g’ increases as we move 90 from the equator to poles. 

Q3. There is no atmosphere on the moon because- 
चंद्रमा पर कोई वायु-मंडल नहीं है क्योंकि - 
(a) It is near to the earth(यह पृथ्वी के पास है)
(b) It receives light from the sun(यह सूर्य से प्रकाश प्राप्त करता है)
(c) It revolves around the earth(यह पृथ्वी के चारों ओर घूमता है)
(d) The escape velocity of gas molecules on it is less than the root mean square velocity here
(इस पर गैस के अणुओं का पलायन वेग यहाँ के वर्गमूल औसत वर्ग वेग से कम है  )

S3. Ans.(d)
Sol. Moon has no atmosphere because the value of acceleration due to gravity g on the surface of the moon is small. Therefore, the value of escape velocity on the surface of the moon is small. That is why all the molecules of gases escaped and there is no atmosphere on the moon. 

Q4. Kerosene oil floats on water because- 
केरोसीन तेल पानी पर तैरता है क्योंकि -
(a) Its density is greater than the density of water(इसका घनत्व पानी के घनत्व से अधिक है)
(b) Its density is less than the density of water(इसका घनत्व पानी के घनत्व से कम है)
(c) Its density is equal to that of the density of water(इसका घनत्व पानी के घनत्व के बराबर है)
(d) None of the above(उपरोक्त में से कोई भी नहीं)

S4. Ans.(b)
Sol. Kerosene oil floats on water because its density is less than the density of water.

Q5. At which temperature density of water is maximum? 
किस तापमान पर पानी का घनत्व अधिकतम है? 
(a) 4°C
(b) 0°C
(c) –4°C
(d) –8°C

S5. Ans.(a)
Sol. The volume of water is minimum at 4°C. Hence the density of water is maximum at 4°C.

Q6. Why does an iron nail float on mercury while it sinks in water? 
एक लोहे की कील पारे पर तैरती है जबकि वह पानी में डूब जाती है? 
(a) Due to less chemical interaction of iron with mercury than it is with water
(पानी की तुलना में पारा के साथ लोहे की कम रासायनिक परस्पर क्रिया के कारण)
(b) Iron is heavier than water and lighter than mercury.
(लौह पानी से भारी है और पारे की तुलना में हल्का है. )
(c) Iron has greater density than water and lesser than mercury.
(लोहे का घनत्व पानी की तुलना में अधिक है और पारा से कम है.)
(d) Mercury is heavier than water.(पारा पानी से भारी है.)

S6. Ans.(c)
Sol. An iron ball floats on mercury but gets immersed in water because the relative density of mercury is greater than the relative density of iron. However iron has a higher density than water. Thus statement (A) is correct but reason (R) is incorrect. 

Q7. The clouds float in the atmosphere because of their low : 
बादल वायु-मंडल में उनके कम __________के कारण उड़ते है: 
(a) Temperature(तापमान)
(b) Velocity(वेग)
(c) Pressure(दाब)
(d) Density(घनत्व)

S7. Ans.(d)
Sol. Clouds from when the invisible water vapour in the air condenses into visible water droplets. They are so small that the effect of gravity on them is negligible. Thus the clouds float in the atmosphere because of their low density. 

Q8. In fiber-optics communication, the signal travels in the form of- 
फाइबर ऑप्टिक्स संचार में, सिग्नल किसके रूप में यात्रा करता है - 
(a) Lightwave(प्रकाश तरंग)
(b) Radio wave(रेडियो तरंग)
(c) Microwave(माइक्रो तंरग)
(d) Electric wave(विद्युत तरंग)

S8. Ans.(a)
Sol. Fiber-optic communication is a method of transmitting information from one place to another by sending pulses of light through an optical fibre. 

Q9. ‘Raman effect’ deals with the light rays passing through 
‘रमन प्रभाव’ किसके मध्यम से गुजरने वाली प्रकाश किरणों पर आधारित है?
(a) Only fluids(केवल तरल )
(b) Only prisms(केवल प्रिज्म)
(c) Only diamonds(केवल हीरे)
(d) All transparent medium(सभी पारदर्शी माध्यम)

S9. Ans.(d)
Sol. Raman effect deals with the light rays passing through all transparent medium. According to this, a beam of light traverses a dust-free transparent sample of a chemical compound, a small fraction of light emerges in directions other than that of the incident (incoming) beam.

Q10. The image formed on Retina is: 
रेटिना पर निर्मित प्रतिबिंब:
(a) Equal to object but inverted(वस्तु के बराबर लेकिन उल्टे)
(b) Smaller than object but straight(वस्तु से छोटा लेकिन सीधा)
(c) Smaller than object but inverted(वस्तु से छोटा लेकिन उल्टा)
(d) Equal to object but straight(वस्तु के बराबर लेकिन सीधा)

S10. Ans.(c)
Sol. The image formed on Retina is real, inverted and smaller than the object. 



Q11. When water is heated from 0°C to 10°C. It’s volume: 
जब पानी को 0 डिग्री सेल्सियस से 10 डिग्री सेल्सियस तक गर्म किया जाता है तो इसका आयतन:
(a) Increases(बढ़ता है )
(b) Decreases(घटता है )
(c) Does not change(अपरिवर्तित रहता है)
(d) First decreases and then increases(पहले घटता है और फिर बढ़ता है)

S11. Ans.(d)
Sol.. When water is heated from 0°C to 4°C, then there is a decrease in volume and increases in density but when we cross the limit of 4°C its volume increases and density decreases. Thus, when water is heated from 0°C to 10°C, it’s volume first decreases and then increases.

Q12. Principle of fuse is 
फ़्यूज़ का सिद्धांत क्या है
(a) Chemical effect of electricity(विद्युत का रासायनिक प्रभाव)
(b) Mechanical effect of electricity(विद्युत के यांत्रिक प्रभाव)
(c) Heating effect of electricity(विद्युत के तापीय प्रभाव)
(d) Magnetic effect of electricity(विद्युत के चुंबकीय प्रभाव)

S12. Ans.(c)
Sol.. The electric fuse works on the principle of the heating effect of electric current. It consists of a piece of wire made of a metal or an alloy of low melting point. As the current increases beyond a limit, the wire in the electric fuse melts and breaks off.

Q13. The characteristic of super conductor is- 
सुपर कंडक्टर की क्या विशेषता है - 
(a) High permeability(उच्च पारगम्यता)
(b) Low permeability(कम पारगम्यता)
(c) Zero permeability(शून्य पारगम्यता)
(d) Infinite permeability (अनंत पारगम्यता)

S13. Ans.(c)
Sol. It is represented by Greek letter μ(Mu). The permeability μ of the super conductor is zero. 

Q14. Who discovered Television? 
टेलीविजन की खोज किसने की थी? 
(a) Edison(एडीसन)
(b) Galileo(गैलीलियो)
(c) Baird(बेयर्ड)
(d) Franklin(फ्रेंकलिन)

S14. Ans.(c)
Sol. Television was invented by J.L. Baird in 1926 in Britain. Galileo invented the Telescope. 

Q15. Sound waves- 
ध्वनि तरंगे- 
(a) Can travel in vacuum(वैक्यूम में यात्रा कर सकती हैं)
(b) Can travel only in solids(केवल ठोस में यात्रा कर सकती हैं)
(c) Can travel only in gases.(केवल गैसों में यात्रा कर सकती हैं)
(d) Can travel both in solid and gaseous medium.(ठोस और गैसीय मध्यम दोनों में यात्रा कर सकती हैं. )

S15. Ans.(d)
Sol. Sound waves need to travel through a medium such as a solid, liquid or gas. The sound waves travel through each of these mediums by vibrating the molecules in the matter.

No comments:

Post a Comment