English Questions For SBI Clerk Prelims 2018

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018

Directions (1-15): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

Q1. Batten: As the economy grows worse, investors need to batten down the hatches and prepare for tough times ahead.
(a)bereave
(b)forfeit
(c)oust
(d)fix
(e)drain

S1. Ans.(d)
Sol.Batten-strengthen or fasten (something) with battens,a long flat strip of squared timber or metal used to hold something in place or as a fastening against a wall.
synonyms- Fix,tie, secure,bar, bolt, clamp, rail,
Antonym- let go,loosen,unsten,unfix

Q2. ConsecrateThe little company of seven determined to consecrate their union by vows.
(a)enter
(b)smear
(c)desecrate
(d)dedicate
(e)rehearse

S2. Ans.(d)
Sol.Consecrate-make or declare (something, typically a church) sacred; dedicate formally to a religious purpose, ordain (someone) to a sacred office, typically that of bishop.
synonyms- sanctify, bless, make holy, make sacred, hallow, dedicate, devote, give (over), set aside, set apart, assign, allot, allocate

Q3. BurlySeveral burly guards bowed to Sirian and Rissa and trailed them into the street.
(a)scrawny
(b)sturdy
(c)frail
(d)twiggy
(e)lean

S3. Ans.(b)
Sol. Burly-(of a person) large and strong; heavily built.
synonyms-strapping, well built, sturdy, sturdily built, powerfully built, broad-shouldered, brawny, strong, muscular

Q4. Inured: Does violence on television inure children to violence in real life?
(a)disdain
(b)familiarize
(c)laxity
(d)scorn

S4. Ans.(b)
Sol. Inured-accustom (someone) to something, especially something unpleasant.
synonyms- harden, toughen, season, temper, condition, accustom, habituate, familiarize, acclimatize, adjust
antonyms- sensitize


Q5. ChimeraShe notes that in Greek mythology, that third was known as a chimera.
(a)delusion
(b)dope
(c)verity
(d)papability
(e)gospel

S5. Ans.(a)
Sol. Chimera- a fire-breathing female monster with a lion's head, a goat's body, and a serpent's tail,a thing which is hoped for but is illusory or impossible to achieve.
Synonyms- illusion, fantasy, delusion, dream, fancy


Q6. Jingoism: When the war began many people were caught up in a wave of el
(a)aloofness
(b)stoicism
(c)apathy
(d)torpor
(e)nationalism

S6. Ans.(e)
Sol. Jingoism-extreme patriotism, especially in the form of aggressive or warlike foreign policy.
synonyms- extreme patriotism, blind patriotism, chauvinism

Q7. CovenantThe restrictive covenants of the building development prohibit the construction of buildings over 30 feet tall.
(a)writ
(b)refusal
(c)contract
(d)rebuff
(e)repulse

S7. Ans.(c)
Sol. Covenant-an agreement,a formal agreement, contract, or promise in writing, especially one undertaking to make regular payments to a charity
synonyms-undertake, give an undertaking, pledge, promise, agree contract


Q8. Hubris: His failure was brought on by his hubris.
(a)haughtiness
(b)homage
(c)compliance
(d)prizing
(e)liking

S8. Ans.(a)
Sol. Hubris-excessive pride or self-confidence.
synonyms-arrogance, conceit, conceitedness, haughtiness, pride, vanity
antonyms- modesty


Q9. DoughtyBut it's been put back together with doughty resolution, notably up on the volcanic bump of the old town
(a)skittish
(b)prissy
(c)coy
(d)prim
(e)brave

S9. Ans.(e)
Sol.  Doughty-brave and persistent.
synonyms-fearless, dauntless, determined, resolute, indomitable, intrepid
antonyms-timid

Q10. FulminateI couldn't even think up of a word bad enough to insult her with, I was fulminating with so much rage
(a)rail
(b)berate
(c)bluster
(d)fuming
(e)menace

S10. Ans.(d)
Sol. Fulminate-express vehement protest.
synonyms- protest, rail, rage, rant, thunder, storm, declaim, inveigh

Q11. Delves-The boy delved in his trouser pockets and his face fell.
(a)eschew
(b)examine
(c)scorn
(d)evade
(e)evade

S11. Ans.(b)
Sol. Delves-reach inside a receptacle and search for something.
synonyms-investigate, conduct investigations into

Q12.  Embellished: White walls are embellished with black grass wallpaper and surface details are defined in marble, natural stone and tiles
(a)place
(b)cover
(c)mar
(d)decorate
(e)revealed

S12. Ans.(d)
Sol. Embellished-to decorates (something) by adding special details and features, to make (something) more appealing or attractive, make (something) more attractive by the addition of decorative details or features.
synonyms- decorate, adorn, ornament, dress, dress up, furnish, elaborate, embroidery, colour, expand on, exaggerate, dress up, touch up, gild


Q13. Juggernaut: With the reveal of its best-selling innovation, the software company has become a juggernaut in the tech industry
(a)refers
(b)nomadic
(c)grudge
(d)powerful
(e)grievance

S13. Ans.(d)
Sol. Juggernaut- a huge, powerful, and overwhelming force,a large, heavy vehicle, especially an articulated lorry.

Q14. Irascible: It is a very quick and highly irascible beast and even known to turn on its pursuer.
(a)gelid
(b)frore
(c)algid
(d)hawkish
(e)grouchy

S14. Ans.(e)
Sol. Irascible-having or showing a tendency to be easily angered.
synonyms- irritable, quick-tempered, short-tempered, bad-tempered, ill-tempered, hot-tempered

Q15. ImbueHis war experiences imbued him with a strong sense of patriotism.
(a)cloaca
(b)instil
(c)culvert
(d)conduit
(e)aperture

S15. Ans.(b)
Sol. Imbue-inspire or permeate with (a feeling or quality), to cause (someone or something) to be deeply affected by a feeling or to have a certain quality- instill, ingrain, permeate, saturate, diffuse, suffuse, pervade


Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours