December 12, 2017

Important History Questions for SSC CHSL 2017-18

Important History Questions for SSC CHSL 2017-18 

img-responsive

Q1.Who is the founder of the concept “Sarvodaya”?
"सर्वोदय" अवधारणा के संस्थापक कौन हैं?
(a) Vinobha Bhave (विनोबा भावे)
(b) Mahatma Gandhi (महात्मा गांधी)
(c) Jai Prakash Narayan (जय प्रकाश नारायण)
(d) K G Mushroowala (के जी मुश्रूवाला)
Ans.(b)

Q2.Who was the founder of Swatantra Party?
‘स्वतंत्र पार्टी’ के संस्थापक कौन थे?
(a) B. G. Tilak (बी. जी. तिलक)
(b) Dadabhai Naoroji (दादाभाई नौरोजी)
(c) Gopal Krishna Gokhale (गोपाल कृष्ण गोखले)
(d) C. Rajagopalachari (सी. राजगोपालाचारी)
Ans.(d)

Q3.The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly on :
संविधान सभा द्वारा राष्ट्रीय गान को अपनाया गया था:
(a) Dec. 27, 1950 (27 दिसम्बर, 1950)
(b) Aug. 15, 1947 (15 अगस्त, 1947)
(c) Jan. 24, 1950 (24 जनवरी, 1950 )
(d) Jan.26, 1947 (26 जनवरी, 1947)
Ans.(c)

Q4.Who had demarcated the border-line between India and Pakistan?
किसने भारत और पाकिस्तान के बीच सीमा रेखा की सीमा तय की थी?
(a) McMahon (मैकमोहन)
(b) Lord Durand (लॉर्ड डुरंड)
(c) Radcliffe (रेडक्लिफ)
(d) None of these (इनमें से कोई नहीं)
Ans.(c)

Q5.Who of the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India?
निम्नलिखित प्रधान मंत्रियों में से किसने भारत को क्रिप्स मिशन भेजा था?
(a) James Ramsay MacDonald (जेम्स रामसे मैकडोनाल्ड)
(b) Stanley Baldwin (स्टेनली बाल्डविन)
(c) Neville Chamberlain (नेविल चेम्बरलेन)
(d) Winston Churchill (विंस्टन चर्चिल)
Ans.(d)

Q6.Who is the Viceroy of India during Quit India Movement ?
भारत छोड़ो आंदोलन के दौरान भारत का वायसराय कौन है?
(a) Linlithgow (लिनलिथगो)
(b) Cornwallis (कॉर्नवॉलिस)
(c) Mountbatten (माउंटबेटन)
(d) Munro (मुनरो)
Ans.(a)

Q7.The famous INA trials took place in the Red Fort, Delhi in____.
प्रसिद्ध आईएनए परीक्षण लाल किले, दिल्ली में____ को हुआ था.
(a) 1945
(b) 1943
(c) 1944
(d) 1947
Ans.(a)

Q8.The foreign traveler who visited India during the rule of the Guptas was?
गुप्तों के शासन के दौरान भारत आने वाले विदेशी यात्री कौन थे?
(a) Hiuen Tsang (ह्यूएन त्सांग)
(b) Beriner (बेरीनर)
(c) Fa-Hein (फा-हेन)
(d) Manucci (मैनुची)
Ans.(c)

Q9.Which ruler of Gupta Empire is also known as “Napoleon of India”?
 गुप्त साम्राज्य के किस शासक को "नेपोलियन ऑफ इंडिया" के नाम से भी जाना जाता है?
(a) Chandragupta I (चंद्रगुप्त I)
(b) Chandragupta II (चंद्रगुप्त II)
(c) Samudra Gupta (समुद्र गुप्त)
(d) Srigupta (श्रीगुप्त)
Ans.(c)

Q10.The Kushans ruled in
कुषाणों ने ____में शासन किया.
(a) 1st century AD (पहली शताब्दी ईसवीं)
(b) 2nd century BC (दूसरी शताब्दी ईसा पूर्व)
(c) 3rd century AD (तीसरी शताब्दी ईसवीं)
(d) 5th century BC (पांचवीं शताब्दी ईसा पूर्व)
Ans.(a)

Q11.Who among the following rulers organised the Second Buddhist Assembly?
निम्नलिखित शासकों में से किसने दूसरी बौद्ध विधानसभा का आयोजन किया?
(a) Ajatashatru (अजातशत्रु)
(b) Kalasoka (कालसोक)
(c) Ashoka (अशोक)
(d) Ananda (आनंद)
Ans.(b)

Q12.To which king belongs the Lion capital at Sarnath?
सरनाथ में कौन सा सम्राट शेर की राजधानी से सम्बंधित है?
(a) Chandragupta (चंद्रगुप्त)
(b) Ashoka (अशोक)
(c) Kanishka (कनिष्क)
(d) Harsha (हर्ष)
Ans.(b)

Q13.Under the Mughal rule the judicial service was headed by -
मुगल शासन के तहत न्यायिक सेवा के नेतृत्वकर्ता थे:
(a) Vakil (वकिल)
(b) Diwan (दीवान)
(c) Qazis (काजी)
(d) Mansabdars (मंसबदार)
Ans.(c)

Q14.Who among the following painters committed suicide? 
निम्नलिखित चित्रकारों में से किसने आत्महत्या की थी?
(a) Basawan  (बसावन)
(b) Lal (लाल)
(c) Daswant (दासवंत)
(d) Mahesh (महेश)
Ans.(c)

Q15.The greatest painter of birds at Jahangir’s court was -
जहांगीर की अदालत में पक्षियों का सबसे महान चित्रकार था -
(a) Basawan (बसावन)
(b) Mansur (मंसूर)
(c) Syed Ali Tabrizi (सैयद अली तोब्रीज़ी)
(d) Khwaja Abdus Samad (ख्वाजा अब्दुस समद )
Ans.(b)

No comments:

Post a Comment