Arithmetic Questions for SSC CGL Tier-II

Arithmetic Questions for SSC CGL Tier-II

Arithmetic Questions for SSC CGL Tier-II

1. If x men can do a piece of work in x days, then the number of days in which y men can do the same work is
A) xy days
B) y²/x days
C) x²/y days            
D)  y days

2. Three persons undertake to complete a piece of work for ₹ 1,200. The first person can complete the work in 8 days, second person in 12 days and third person in 16 days. They complete the work with the help of a fourth person in 3 days. What does the fourth person get ?
A) ₹ 180
B) ₹ 200
C) ₹ 225             
D) ₹ 250

3. Two workers A and B working together completed a job in 5 days. If A worked twice as efficiently as he actually did and B worked 1/3 as efficiently as he actually did, the work would have been completed in 3 days. To complete the job alone, A would require
A) 51/5 days
B) 61/4 days
C) 71/2 days
D) 83/4 days

4. A can do a piece of work in 20 days and B in 30 days. They work together for 7 days and then both leave the work. Then C alone finishes the remaining work in 10 days. In how many days will C finish the full work?
A) 25 days
B) 30 days
C) 24 days        
D) 20 days

5. Sunil completes a work in 4  days, whereas Dinesh completes the work in 6 days. Ramesh works 11/2 times as fast as Sunil. The three together can complete the work in
A) 15/12 days
B) 15/7 days
C) 13/8 days
D) 15/19 days

6. A farmer can plough a field working 6 hours per day in 18 days. The worker has to work how many hours per day to finish the same work in 12 days?
A) 7
B) 9
C) 11               
D) 13

7. Two successive discounts of a% and b% on the marked price of an article are equivalent to the single discount of
A) (a + b)%
B) (a + b – ab/100)% 
C)  (a + b)/100)%
D) (a + b)/2%

8. A tradesman marks his goods 30% more than the cost price. If he allows a discount of 61/4% then his gain per cent is
A) 233/4%
B) 22%
C) 217/8%
D) 30%

9. A shopkeeper purchased a chair marked at ₹ 600 at two successive discounts of 15% and 20% respectively. He spent ₹ 28 on transportation and sold the chair for ₹ 545. His gain per cent was
A) 25%
B) 30%
C) 35%            
D) 20%

10. The marked price of a piano was ₹ 15,000. At the time of sale, there were successive discounts of 20%, 10% and 10% respectively on it. The sale price was
A) ₹ 9,720
B) ₹ 9,750
C) ₹ 9,760          
D) ₹ 9,780

Answers:

  1. C
  2. C
  3. B
  4. C
  5. D
  6. B
  7. B
  8. C
  9. A
  10. A
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours