Top 50 Question Related to Agriculture for SSC Exams


1. Jalpriya is a variety of—
(A) Maize
(B) Jowar
(C) Paddy
(D) Barley
Ans : (C)

2. Sugarcane + Potato is an intercropping system of—
(A) Autumn season
(B) Zaid season
(C) Spring season
(D) Rainy season
Ans : (A)

3. Seed-rate of potato per hectare is—
(A) 25 quintal/hectare
(B) 10 quintal/hectare
(C) 15 quintal/hectare
(D) 40 quintal/hectare
Ans : (D)

4. Deficiency symptoms of calcium on plants first appear at—
(A) Lower leaves
(B) Middle leaves
(C) Terminal leaves
(D) All leaves
Ans : (C)

5. Which weedicide is used to kill broad leaf weeds in wheat ?
(A) 2, 4 - D.S.S. (WPSS)
(B) 2, 4, 5 - T
(C) 2, 4 - DB
(D) None of these
Ans : (A)

6. Maya is the variety of—
(A) Potato
(B) Gram
(C) Pea
(D) Mustard
Ans : (D)

7. The weed that causes Asthma is—
(A) Hirankhuri
(B) Bathua
(C) Parthenium
(D) Krishna Neel
Ans : (C)

8. Which crop requires maximum amount of nitrogen ?
(A) Potato
(B) Wheat
(C) Barley
(D) Sugarcane
Ans : (D)

9. First dwarf variety of paddy developed in India is—
(A) Jaya
(B) Saket-4
(C) Govind
(D) Narendra-97
Ans : (C)

10. Sprinkler irrigation is suitable, where the soil has—
(A) Clayey texture
(B) Loamy texture
(C) Undulating topography
(D) All of these
Ans : (D)

11. Endosulphan is also known as—
(A) Lindane
(B) Thiodan
(C) Aldrin
(D) B.H.C.
Ans : (B)

12. Which of the following is systemic poison ?
(A) Metasystox
(B) Phosphomidan
(C) Phorate
(D) All of these
Ans : (C)

13. DDVP is known as—
(A) Nuvan
(B) Malathion
(C) Thiodan
(D) Sulfex
Ans : (A)

14. Seed treatment with Vitavex is the main controlling method of—
(A) Loose smut
(B) Rust
(C) Downy mildew
(D) All of these
Ans : (D)

15. Covered smut of barley is a disease of—
(A) Externally seed-borne
(B) Internally seed-borne
(C) Air-borne
(D) None of these
Ans : (B)

16. Which of the following cakes is not edible ?
(A) Castor cake
(B) Mustard cake
(C) Sesame cake
(D) Groundnut cake
Ans : (A)

17. In India, about 142 million hectare land is under—
(A) Cultivation
(B) Waste land
(C) Forest
(D) Eroded land
Ans : (A)

18. The headquarters of Indian Meteorological Department was established in 1875 at—
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Pune
(D) Calcutta
Ans : (D)

19. Moisture condensed in small drops upon cool surface is called—
(A) Hail
(B) Dew
(C) Snow
(D) Fog
Ans : (B)

20. How many agro-climatic zones (ACZ) are found in India ?
(A) 16
(B) 18
(C) 15
(D) 20
Ans : (C)

21. Tilt angle of a disc plough is generally—
(A) 10°
(B) 15°
(C) 20°
(D) 45°
Ans : (D)

22. Pudding is done to—
(A) Reduce percolation of water
(B) Pulverise and levelling soil
(C) Kill weeds
(D) All of the above
Ans : (D)

23. The Community Development Programme (CDP) was started in India on—
(A) 2nd October, 1950
(B) 2nd October, 1952
(C) 2nd October, 1951
(D) None of these
Ans : (B)

24. The main unit of Integrated Rural Development Programme is—
(A) Family
(B) Village
(C) Block
(D) District
Ans : (B)

25. Element of Communication is—
(A) Message
(B) Feedback
(C) Channel
(D) All of these
Ans : (D)

26. The first Kshetriya Gramin Bank (KGB) was opened in India is—
(A) 1972
(B) 1980
(C) 1975
(D) 1969
Ans : (C)

27. The main function of NABARD is—
(A) Farmers' loaning
(B) Agricultural research
(C) Refinancing to agricultural financing institutions
(D) Development of agriculture
Ans : (C)

28. Rent theory of profit was given by—
(A) Hawley
(B) C.P. Blacker
(C) Tanssig
(D) F.A. Walker
Ans : (D)

29. In L.D.R., the profit will be maximum when—
(A) MC = MP
(B) MC > MP
(C) MP = TP
(D) MP > TP
Ans : (D)

30. The period of 11th Five Year Plan is—
(A) 2000-2005
(B) 2002-2007
(C) 2007-2012
(D) 2008-2012
Ans : (C)

31. Acid rain contains mainly—
(A) PO4
(B) NO2
(C) NO3
(D) CH4
Ans : (B)

32. Cell Organelle found only in plants are—
(A) Mitochondria
(B) Golgi complex
(C) Ribosomes
(D) Plastids
Ans : (D)

33. Proteins are synthesized in—
(A) Centrosomes
(B) Ribosomes
(C) Mitochondria
(D) Golgi bodies
Ans : (B)

34. Milk fever is caused due to the deficiency of—
(A) P
(B) Ca
(C) Mg
(D) K
Ans : (B)

35. Milk sugar is a type of—
(A) Glucose
(B) Sucrose
(C) Lactose
(D) Fructose
Ans : (C)

36. Muriate of Potash is—
(A) K2SO4
(B) KCl
(C) K2HPO4
(D) KNO3
Ans : (B)

37. Azotobacter fixes atmospheric nitrogen in the soil by—
(A) Symbiotically
(B) Non-symbiotically
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (A)

38. The chemical formula of iron pyrites is—
(A) FeSO4
(B) FeS
(C) FeS2
(D) Fe2(SO4)3
Ans : (C)

39. Rock phosphates are used in—
(A) Saline soil
(B) Sodic soil
(C) Acidic soil
(D) Neutral soil
Ans : (C)

40. Intervenous chlorosis is caused due to the deficiency of—
(A) N
(B) Mg
(C) S
(D) Fe
Ans : (D)

41. Kinnow is the hybrid variety of—
(A) Citrus
(B) Orange
(C) Mandarin
(D) Lemon
Ans : (C)

42. The permanent preservative, which is used for preservation of fruit and vegetables, is—
(A) Sodium chloride
(B) Potassium metabisulphate
(C) Potassium sulphate
(D) Sugar
Ans : (B)

43. Whip tail disease of cauliflower is caused by deficiency of—
(A) Nitrogen
(B) Boron
(C) Molybdenum
(D) Zinc
Ans : (C)

44. The word ‘Agriculture’ is derived from—
(A) Greek
(B) Latin
(C) Arabic
(D) French
Ans : (B)

45. Motha (Grass nut) belongs to the family of—
(A) Cruciferae
(B) Tiliaceae
(C) Cyperaceae
(D) Graminaceae
Ans : (C)

46. Which of the followings are short day crops ?
(A) Maize, Lobia, Bajra
(B) Wheat, Mustard, Gram
(C) Moong, Soybean, Bajra
(D) Wheat, Soybean, Bajra
Ans : (B)

47. What is the sequence of C4 plants ?
(A) Sudangrass – Sugarcane –Paddy – Bajra
(B) Sugarcane – Maize – Sudangrass – Bajra
(C) Sugarcane – Cotton – Paddy– Maize
(D) Cotton – Maize – Bajra –Sugarcane
Ans : (B)

48. Match List-I (crops) with List-II (water requirement) and select your answer from the code given below—
List-I
(a) Jowar
(b) Soybean
(c) Cotton
(d) Groundnut
List–II
1. 140 mm – 300 mm
2. 350 mm – 450 mm
3. 200 mm – 300 mm
4. 300 mm – 350 mm
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 4 2 3 1
(C) 1 4 2 3
(D) 3 1 4 2
Ans : (C)

49. In which state, are there biggest area, highest production and number of Sugar Mills in relation to Sugarcane ?
(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) Andhra Pradesh
Ans : (A)

50. Which is not prepared by potato ?
(A) Acetic Acid
(B) Paper
(C) Wine
(D) Fanina
Ans : (B)


Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours