ads

Frequently asked Static Awareness for IBPS RRB Mains 2017

img-responsive

Frequently asked Static Awareness for IBPS RRB Mains 2017


Q1. Which day has been declared as 'Balika Diwas'(Girl Day) by the Ministry of Woman and Children Development?
(a) April 20,every year
(b) July 11,every year
(c) October 9,every year
(d) December 27,every year
(e) January 24,every year

S1. Ans.(e)
Sol. Rashtriya Balika Diwas is a day dedicated towards the welfare of the girl child in India.The day is observed on 24th January every year to address the needs and concerns of a girl child's health,nutrition and education among the masses.The date 24th marks the day in 1966 when Indira Gandhi became the 'First Woman Prime Minister of India'.

Q2. Union Bank of India is one of the largest government-owned banks of India. What is the tagline of Union Bank of India?
(a) The Name you can Bank upon
(b) Tradition of trust
(c) Banking for all
(d) Relationship beyond banking
(e) Good People to Bank with

S2. Ans.(e)
Sol. Union Bank of India was established on 11th November 1919 with its headquarters in the city of Bombay now known as Mumbai. Rajkiran Rai G. is the current MD and CEO of the Union Bank of India.

Q3. United India Insurance Company Limited (UIIC) was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. Where is the headquarter of UIIC?
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) Chennai

S3. Ans.(e)
Sol. United India Insurance Company Limited was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972.

Q4. NABARD was set up with an initial capital of 100 crore and to Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives. Who is the present chairman of NABARD?
(a) UK Sinha
(b) RS Sharma
(c) Raghuram Rajan
(d) H K Bhanwala
(e) None of the above

S4. Ans.(d)
Sol. NABARD was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on 05 November 1982. NABARD was set up with an initial capital of  100 crore. Consequent to the revision in the composition of share capital between Government of India and RBI

Q5. Algeria is a North African country with a Mediterranean coastline and a Saharan desert interior. Where is the capital of Algeria?
(a) Juba
(b) Algiers
(c) Nairobi
(d) Yaren District
(e) None of the above

S5. Ans.(b)
Sol. Algeria officially the People's Democratic Republic of Algeria, is a sovereign state in North Africa on the Mediterranean coast. Its capital and most populous city is Algiers, located in the country's far north. Algeria is the tenth-largest country in the world, and the largest in Africa.

Q6.  Dandeli  Wildlife Sanctuary is located in the state of .............. ?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Telangana
(e) Andhra Pradesh

S6.  Ans.(c)
Sol. Dandeli, a small sleepy town in the western ghats of North-West India in the state of Karnataka is really proud of beholding the magnanimous wild land under the tiger project. The Dandeli Wildlife Sanctuary what the name of the reserve is; actually locating in Uttarkannada district of Karnataka which is abundantly rich in wide varieties of flora and fauna.

Q7. What is the currency of Cuba?
(a) Dinar
(b) Peso
(c) Euro
(d) Dollar
(e) Taka

S7. Ans.(b)
Sol. Cuba is a Caribbean island nation under communist rule. It has sugar-white beaches and is dotted with tobacco fields, which play a part in the production of the country's legendary cigars. The capital, Havana, is lined with pastel houses, 1950s-era cars and Spanish-colonial architecture in the 16th-century core, Old Havana. The peso is one of two official currencies in use in Cuba, the other being the convertible peso. There are currently 25 CUP per CUC.
                        
Q8. Where is the head quarter of International Renewable Energy Agency (IREA)?
(a) New York, USA
(b) Paris, France
(c) Brussels, Belgium
(d) Abu Dhabi, UAE
(e) None of the above

S8. Ans.(d)
Sol. The International Renewable Energy Agency (IRENA) is an intergovernmental organization to promote adoption and sustainable use of renewable energy. It was founded in 2009 and its statute entered into force on 8 July 2010. The agency is headquartered in Abu Dhabi. IRENA is an official United Nations observer.

Q9. Rajiv Gandhi, Prime Minister of India, was assassinated in....
(a) 1961
(b) 1991
(c) 1981
(d) 1971
(e) None of the above

S9. Ans.(b)
Sol. The assassination of Rajiv Gandhi, the ex-Prime Minister of India, occurred as a result of a suicide bombing in Sriperumbudur, near Chennai, in Tamil Nadu, India on 21 May 1991. At least 14 others were also killed.

Q10. Rabindranath Tagore is also known as....
(a) Guruji
(b) Mahamana
(c) Gurudev
(d) Netaji
(e) Mahatma

S10. Ans.(c)
Sol. Tagore was popularly known as "Gurudev." His major works included Gitanjali (Song Offerings), a world-famous poetry book; Gora (Fair-Faced); Ghare-Baire (The Home and the World); and many other works of literature and art.

Q11. Who developed the first working laser? 
(a) Sir Frank Whittle
(b) Fred Morrisson
(c) T.H. Maiman
(d) Dr. Charles H. Jones
(e) Arthur Schawlow

S11.  Ans.(c)
Sol. Theodore Maiman developed the first working laser at Hughes Research Lab in 1960, and his paper describing the operation of the first laser was published in Nature three months later.

Q12. March 8th is observed as
(a) World Environment day
(b) Heritage day
(c) International Women’s day
(d) Youth day
(e) AIDS day

S12. Ans.(c)
Sol. In the West, International Women's Day was first observed as a popular event after 1977 when the United Nations General Assembly invited member states to proclaim March 8 as the UN Day for women's rights and world peace.

Q13. Bharat Ratna, Padma Vibhushan and Padma Shree are given on the eve of
(a) Republic Day
(b) Independence Day
(c) Gandhi Jayanti
(d) Pravasi Bhartiya Divas
(e) New year

S13. Ans.(a)
Sol. Any civilian who has shown great achievements in their field of professional work are considered eligible for this award. Various decorations which come under civilian awards of India – Bharat Ratna, Padma Shri, Padma Bhushan and Padma Vibhushan. These awards have a degree of reputation and honour.

Q14. The International Monetary Fund (IMF) came into existence with:
(a) Berlin Conference
(b) London Conference
(c) Brettonwoods Conference
(d) Rome Conference
(e) None of the above

S14. Ans.(c)
Sol. IMF formed in 1944 at the Bretton Woods Conference primarily by the ideas of Harry Dexter White and John Maynard Keynes, it came into formal existence in 1945 with 29 member countries and the goal of reconstructing the international payment system.

Q15. Who invented the video-tape? 
(a) Richard James
(b) Charles Ginsberg
(c) P.T. Farnsworth
(d) Georges De Mestral
(e) Alex Maxey          

S15. Ans.(b)
Sol. Charles Ginsburg led the research team at Ampex Corporation in developing one of the first practical videotape recorders or VTRs in 1951.
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours