ads

Banking Awareness Quiz for IBPS RRB PO / Clerk Mains 2017


IMG-RESPONSIVE

Banking Awareness Quiz for IBPS RRB PO / Clerk Mains 2017

Q1. Name the Private sector, which has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model recently.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Yes Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S1. Ans.(d)
Sol. Private sector Yes Bank has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model.

Q2. Moody’s Investors Service has affirmed ratings on domestic as well as foreign currency bond programs of the country’s largest lender SBI. Who is the present Chairman of SBI?
(a) Rajnish Kumar
(b) Arundhati Bhattacharya
(c) Rakesh Sethi
(d) Sunil Mehta
(e) Usha Ananthasubramanian

S2. Ans.(a)
Sol. Moody’s Investors Service has affirmed ratings on domestic as well as foreign currency bond programs of the country’s largest lender SBI. Rajnish Kumar is the present Chairman of SBI.

Q3. Which company has became the first Indian company to cross Rs 6 trillion market capitalization after its shares surged over 75% so far this year and hit a fresh lifetime?
(a) Wipro Limited
(b) Tata Power
(c) Reliance Industries Ltd (RIL)
(d) Bharti Airtel
(e) Infosys

S3. Ans.(c)
Sol. Reliance Industries Ltd (RIL) became the first Indian company to cross Rs 6 trillion market capitalization after its shares surged over 75% so far this year and hit a fresh lifetime high.

Q4. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy by RBI, the projection of real Gross Value Added (GVA) growth for 2017-18 has been revised down to ________ percent from the August 2017 projection of 7.3 per cent, with risks evenly balanced.
(a) 7.1 percent
(b) 6.6 percent
(c) 6.9 percent
(d) 6.8 percent
(e) 6.7 percent

S4. Ans.(e)

Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation at its meeting, the Monetary Policy Committee (MPC) decided to keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.0 per cent. Consequently, the Reverse Repo Rate (RRR) under the LAF remains at 5.75 per cent, and the Marginal Standing Facility (MSF) rate and the Bank Rate at 6.25 per cent. The projection of real Gross Value Added (GVA) growth for 2017-18 has been revised down to 6.7 per cent from the August 2017 projection of 7.3 per cent, with risks evenly balanced.

Q5. The GST council has decided to reduce the GST rates on dried mangoes, Khakhra, plain chapatis, unbranded Namkeen, unbranded ayurvedic medicines and paper wastes to __________ from 12 percent.
(a) 6%
(b) 5%
(c) 8%
(d) 9%
(e) 7%

S5. Ans.(b)
Sol. In a major relief to common man, small traders and exporters, the GST Council has reduced tax rates on 27 items and allowed the filing of returns on the quarterly basis. The GST Council meeting held under the Chairmanship of Union Finance Minister Arun Jaitley in New Delhi. The council has decided to reduce the GST rates on dried mangoes, Khakhra, plain chapatis, unbranded Namkeen, unbranded ayurvedic medicines and paper wastes to 5 percent from 12 percent.

Q6. The RBI has issued guidelines to banks will provide funds to women self help groups, SHGs, in rural areas at ______ under the Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) in the current fiscal (2017-18). 
(a) 6 percent
(b) 5 percent
(c) 9 percent
(d) 8 percent
(e) 7 percent

S6. Ans.(e)
Sol. The RBI has issued guidelines to banks will provide funds to women self help groups, SHGs, in rural areas at 7 per cent under the Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) in the current fiscal (2017-18). The central bank has revised guidelines on interest subvention scheme under DAY-NRLM, as received from the Ministry of Rural Development for implementation by 21 public sector banks and 19 private banks.

Q7. The Reserve Bank of India has clarified that linking of Aadhaar to the bank account is mandatory under the Prevention of Money-Laundering (Maintenance of Records) Second Amendment Rules, 2017 published in the Official Gazette on 01st June 2017. PMLA and the Rules notified there under came into force with effect from-
(a) 01st July 2007
(b) 01st July 2006
(c) 01st July 2008
(d) 01st July 2005
(e) 01st July 2002

S7. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has clarified that linking of Aadhaar to the bank account is mandatory under the Prevention of Money-Laundering (Maintenance of Records) Second Amendment Rules, 2017 published in the Official Gazette on 01st June 2017. The clarification comes after a section of the media reported while quoting a reply to a Right to Information Act application that linking of bank accounts with Aadhaar is not mandatory. PMLA and the Rules notified there under came into force with effect from 01st July 2005.

Q8. India Post Payments Bank (IPPB) has appointed __________ as its Managing Director & Chief Executive Officer.
(a) Manoj Kumar
(b) Rakesh Pahwa
(c) Suresh Sethi
(d) AP Singh
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(c)
Sol. India Post Payments Bank (IPPB) has appointed Mr. Suresh Sethi as its Managing Director & Chief Executive Officer. Mr Sethi was the former MD of Vodafone M-Pesa Ltd. Mr. Sethi takes over from the dynamic leadership of Mr. A.P. Singh who had been the interim MD & CEO of IPPB since January 2017.

Q9. Which among the following bank has launched the second edition of its Hackathon named 'Digitize For Bank.' This hackathon will be held from 1st to 12th November 2017.
(a) ICICI Bank
(b) State Bank of India
(c) Punjab National Bank
(d) Central Bank of India
(e) Bank of Baroda

S9. Ans.(b)
Sol. The State Bank of India has launched the second edition of its Hackathon named 'Digitize For Bank.'  This hackathon will be held from 1st to12th November 2017. It is presented by SBI Collaborative Innovation Centre (CIC). This edition focuses on four ‘Cognitive’ themes namely Facial Recognition, Signature Recognition, Voice based Authentication and Cheque Truncation Value Enhancers.

Q10. In its South Asia Economic Focus (Fall 2017), the World Bank reduced India’s GDP growth forecast to _______ for 2017-18 from 7.2% estimated earlier.
(a) 7.0 percent
(b) 7.3 percent
(c) 6.9 percent
(d) 6.7 percent
(e) 7.1 percent

S10. Ans.(a)
Sol. In the June quarter of 2017-18, the Indian economy decelerated to 5.7%, lowest since the economy grew at 5.3% in the March quarter of 2013-14. In its South Asia Economic Focus (Fall 2017), the World Bank reduced India’s GDP growth forecast to 7% for 2017-18 from 7.2% estimated earlier.

Q11. ___________ in association with MobiKwik had announced the launch of a co-branded wallet ‘IndusInd MobiKwik’ that allows its customers to pay at the MobiKwik merchant network using their accounts, with a ’Direct Debit Feature’.
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) IndusInd Bank
(e) South Indian Bank

S11. Ans.(d)
Sol. IndusInd Bank, in association with MobiKwik had announced the launch of a co-branded wallet ‘IndusInd MobiKwik’ that allows its customers to pay at the MobiKwik merchant network using their accounts, with a ’Direct Debit Feature’.

Q12. The Engineering Export Promotion Council (EEPC) of India has signed an MoU with _________________ to provide easy access to finance for SMEs and merchant exporters of the council.
(a) Punjab National Bank
(b) Indian Overseas Bank
(c) Bank of India
(d) Corporation Bank
(e) Bandhan Bank

S12. Ans.(a)
Sol. The Engineering Export Promotion Council (EEPC) of India has signed an MoU with Punjab National Bank to provide easy access to finance for SMEs and merchant exporters of the council. PNB will provide finance with assurance that loans up to Rs. 10 crore would be provided within six to seven weeks at competitive rates. As per the agreement, PNB would also extend foreign currency loan facilities and provide advisory support to EEPC India members.

Q13. A new World Payment Report stated that the initiatives of the government and the NPCI will help non-cash transactions grow at a compound annual growth rate of 26.2 percent during 2016 to 2020. What is the meaning of "P" in NPCI?
(a) Pollution
(b) Piece
(c) Purchase
(d) Product
(e) Payment

S13. Ans.(e)
Sol. A new World Payment Report stated that the initiatives of the government and the National Payments Corporation of India (NPCI) will help non-cash transactions grow at a compound annual growth rate of 26.2 percent during 2016 to 2020.

Q14. The Indian government has announced an allocation of _______________ over 2 years for the recapitalization of public sector banks.
(a) Rs 17.34 lakh crore
(b) Rs 34.18 lakh crore
(c) Rs 2.11 lakh crore
(d) Rs 5.23 lakh crore
(e) Rs 10.17 lakh crore

S14. Ans.(c)
Sol. The Indian government has announced an allocation of Rs 2.11 lakh crore over 2 years for the recapitalization of public sector banks.



Q15. After making Legal Entity Identifier (LEI) mandatory for transactions in interest rate, forex and credit derivative market, the Reserve Bank of India (RBI) is set to make LEI compulsory for companies having aggregate fund-based and non-fund based exposure over-
(a) Rs 5 crore
(b) Rs 10 crore
(c) Rs 15 crore
(d) Rs 20 crore
(e) Rs 25 crore

S15. Ans.(a)
Sol. After making Legal Entity Identifier (LEI) mandatory for transactions in interest rate, forex and credit derivative market, the Reserve Bank of India (RBI) is set to make LEI compulsory for companies having aggregate fund-based and non-fund based exposure over Rs 5 crore.
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours