ads

Previous Year Maths Questions for SSC CGL TIER - 2

img-responsive

Previous Year Maths Questions for SSC CGL TIER - 2

Dear Readers, you know how important Math is a for SSC related exams. Learn every theorem of geometry, different trigonometric ratios, and formulas of different polygons & 3D mensuration before you sit for the main exam. We cant learn everything in a day, so practice different question, for that, we are providing 15 questions of Math. Solve all these quizzes every day so that you can improve your accuracy and speed.

Q1. To buy furniture for a new apartment, Sylvia Chang borrowed Rs. 5000 at 11% per annum simple interest for 11 months. How much interest will she pay?
(a) 500
(b) 504.17
(c) 6050
(d) 605

Q2. Find the compound interest on Rs. 18,750 in 2 years the rate of interest being 4% for the first year and 8% for the second year?
(a) 2310
(b) 1130
(c) 3120
(d) None of these

Q3. At a simple interest Rs. 800 becomes Rs. 956 in three years. If the interest rate, is increased by 3%, how much would Rs. 800 become in three years?
(a) Rs. 1020.80
(b) Rs. 1004
(c) Rs. 1028
(d) Data inadequate

Q4. On retirement, a person gets 1.53 lakhs of his provident fund which he invests in a scheme at 20% p.a. His monthly income from this scheme will be?
(a) Rs. 2,450
(b) Rs. 2,500
(c) Rs. 2,550
(d) Rs. 2,600

Q5. In how many minimum numbers of complete years, the interest on Rs. 212.50 P at 3% per annum will be in the exact number of rupees?
(a) 6
(b) 8
(c) 9
(d) 7

Q6. A scooter costs Rs. 25,000 when it is brand new. At the end of each year, its value is only 80% of what it was at the beginning of the year. What is the value of the scooter at the end of 3 years?
(a) Rs. 10,000
(b) Rs. 12,500
(c) Rs. 12,800
(d) Rs. 12,000

Q7. Village A has a population of 6800, which is decreasing at the rate of 120 per year. Village B has a population of 4200, which is increasing at the rate of 80 per year. In how many years will the population of the two villages will become equal?
(a) 9
(b) 11
(c) 13
(d) 16

Q8. A person invested some amount at the rate of 12% simple interest and a certain amount at the rate of 10% simple interest. He received yearly interest of Rs. 130. But if he had interchanged the amounts invested, he would have received Rs. 4 more as interest. How much did he invest at 12% simple interest?
(a) Rs. 700
(b) Rs. 500
(c) Rs. 800
(d) Rs. 400

Q9. A certain amount is lent at x% p.a. simple interest for two years. Instead, if the amount was lent at 2x% p.a. simple interest for ‘y’ more years, then the interest would have been five times the earlier interest. What is the value of y?
(a) 2 years
(b) 3 years
(c) 4 years
(d) 5 years

Q10. A certain sum of money triple itself in 8 years at simple interest. In how many years it will be five times?
(a) 22 years
(b) 16 years
(c) 20 years
(d) 24 years

Q11. A person has to cover a distance of 6 km in 45 minutes, If he covers one-half of the distance in two-thirds of the total time; to cover the remaining distance in the remaining time, his speed (in km/hr) must be:
(a) 6
(b) 8
(c) 12
(d) 15

Q12. An airplane first flew with a speed of 440 km/h and covered a certain distance. It still had to cover 770 km less than what it had already covered, but it flew with a speed of 660 km/h. The average speed for the entire flight was 500 km/h. Find the total distance covered.
(a) 3250 km
(b) 2750 km
(c) 4400 km
(d) 1375 km

Q13. A car travels the first one-third of a certain distance with a speed of 10 km/hr, the next one-third distance with a speed of 20 km/hr, and the last one-third distance with a speed of 60 km/hr. The average speed of the car for the whole journey is
(a) 18 km/hr
(b) 24 km/hr
(c) 30 km/hr
(d) 36 km/hr

Q14. A train starts from Delhi at 6:00 AM and reaches Ambala Cantt at 10 AM. The other train starts from Ambala Cantt at 8 AM and reaches Delhi at 11:30 PM. If the distance between Delhi and Ambala Cantt. is 200 km, then at what time did the two trains meet each other?
(a) 8:56 AM
(b) 8:46 AM
(c) 7:56 AM
(d) 8:30 AM

Q15. Rahul can row a certain distance downstream in 6 hours and return the same distance in 9 hours. If the speed of Rahul in still water in 12 km/hr, find the speed of the stream.
(a) 2 km/hr
(b) 2.4 km/hr
(c) 3 km/hr
(d) Data inadequate


ANSWERS

  1. b
  2. a
  3. c
  4. c
  5. b
  6. c
  7. c
  8. b
  9. b
  10. b
  11. c
  12. b
  13. a
  14. a
  15. b
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours