ads

Previous Year Maths Questions for SSC CGL TIER - 2

Previous Year Maths Questions for SSC CGL TIER - 2

Q1. Two candidates A and B participated in DUSU election 20% of total voting was declared invalid candidate A got 60% of valid votes and get elected by majority of 28,800 votes. Find the total voting.
(a) 1,20,000
(b) 1,80,000
(c) 90,000
(d) 72,000

Q2. In an election between two candidates 68 votes declared invalid. Winning candidate got 52% of valid votes and gets elected by majority of 98 votes. Find the total votes.
(a) 2518
(b) 2450
(c) 3200
(d) 3280

Q3. A candidate scores 25% and fails by 30 marks, while another candidate who scores 50% marks, gets 20 marks more than the minimum required marks to pass the examination. Find the maximum marks for the examination.
(a) 200
(b) 120
(c) 300
(d) 350

Q4. A man covered one-third part of a journey at an average speed of a km/hr, next one-third part of the journey at an average speed of b km/hr and rest part of a journey at an average speed of c km/hr. Find his average speed of during the whole journey?
(a) abc/3(ab+bc+ca) km/hr
(b) abc/(a+b+c) km/hr
(c) 3abc/(ab+bc+ca) km/hr
(d) 1/3 abc km/hr

Q5. Two trains are running at the speed 40 km/hr and 20 km/hr respectively in the same direction. The fast train completely passes a man sitting in the slow train in 5 seconds. The length of the fast train is
(a) 23 1⁄9 m
(b) 27 m
(c) 27 7⁄9 m
(d) 23 m

Q6. A shopkeeper allows 3 successive discounts of 50%, 40% and 20% respectively. Find equivalent discount?
(a) 66%
(b) 70%
(c) 60%
(d) 76%

Q7. A shopkeeper allows a discount of 10% on the marked price and gets a profit of 12%. Find the ratio of cost price and marked price.
(a) 45 : 56
(b) 40 : 113
(c) 45 : 59
(d) 48 : 51

Q8. A shopkeeper allows 4% discount and gives I article free on purchase of 15 article. He earns 35% profit during the transaction. By what percent above the cost price he marked goods?
(a) 60%
(b) 50%
(c) 44%
(d) 30%

Q9. Price of a diamond is directly proportional to the square of its weight. If the diamond break into 4 pieces by mistake, the ratio of their weight becomes 1 : 2 : 3 : 4, therefore loss will arise Rs 1,40,000. Find original price of the diamond?
(a) Rs 240000
(b) Rs 200000
(c) Rs 220000
(d) Rs 180000

Q10. The minimum value of 4 tan²θ + 9 cot²θ is equal to
(a) 0
(b) 5
(c) 12
(d) 13

Q11. If sin 7x = cos 11x, then the value of tan 9x + cot 9x is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Q12. A spider climbed 62½% of the height of the pole in one hour and in the next hour, it covered 12½% of the remaining height. If pole’s height is 192 m, then distance climbed in the second hour is
(a) 3 m
(b) 5 m
(c) 7 m
(d) 9 m

Q13. There are three inlet taps whose diameters are 1 cm, 3 cm and 5 cm respectively. The rate of flow of the water is directly proportional to the square of the diameter. It takes 7 minutes for the smallest pipe to fill an empty tank. Find the time taken to fill an empty tank when all the three taps are opened.
(a) 13 sec
(b) 15 sec
(c) 12 sec
(d) 10 sec

ANSWERS
  1. b
  2. a
  3. a
  4. c
  5. c
  6. d
  7. a
  8. b
  9. b
  10. c
  11. b
  12. d
  13. c


ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours