ads

Previous Year Indian Polity Questions For SSC CGL Exam 2017

Q1.Who was the first indian to become member of british parliament?
(a).Dadabhai naoroji
(b).surendranath Banerjee
(C).Firojshah Mehta
(d).D.N.Wacha

Q2.Who is the founder of concept "sarvodaya"?
(a).Mahatma Gandhi
(b).J.P.Narayan
(c).vinobha bhave
(d).K.G.Mushroowala

Q3.The idea of parliamentary form of government is adapted from:
(a).USSR
(b).Ireland
(c).UK
(d).USA

Q4.The directive principles incorporated in the indian constitution have been inspired by the constitution of:
(a)USA
(b)Canada
(c)Ireland
(d)Australia

Q5.Who among the following was the prime minister of England when india was given independence?
(a)Attlee
(b)churchill
(c)mountbatten
(d)wavell

Q6.The first joint meeting of both the houses of the Indian parliament was held in connection with?
(A)Dowry abolition bill
(B)Hindu code bill
(C)Gold control bill
(d)Bank nationalization bill

Q7.By which bill the Government proposes the collection of revenues for a year?
(a) Economic Bill
(b) Finance Bill
(c) Supplementary Bill
(d) None of these

Q8.In case the President wishes to resign, to whom is he to address his resignation letter?
(a) Chief Justice of India
(b) Secretary of Lok Sabha
(c) Vice President
(d) Prime Minister

Q9.Who is the first woman speaker of lok sabha ?
(a)Meera kumar
(b)sumitra mahajan
(c)sarojini Naidu
(d)smriti Irani

Q10.Under which Prime Minister were the 73rd and 74th amendment implemented?
(a) Narasimha Rao
(b) Indira Gandhi
(c) Rajiv Gandhi
(d) Atal Bihari Vajpayee

Q11.The provision of the sixth schedule shall not apply in which one of the following states?
(a) Meghalaya
(b) Tripura
(c) Mizoram
(d) Goa

Q12.Who is the first woman chief justice of supreme court?
(a)M.Fathima Beevi
(b)Leila Seth
(c)sarojini Naidu
(d)Pratibha Patil

Q13.Which article is related to eligibility of the President?
(a) Article 52
(b) Article 58
(c) Article 55
(d) Article 51

Q14.Ordinary bill is introduced in:
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabh
(c) Bhoth A and B
(d)None of the above

Q15.Who was the first chief Minister of uttar pradesh?
(a)Govind Ballabh pant
(b)Sampurnanand
(c)Chandra Bhanu Gupta
(d)sarojini Naidu

Answers:-

  1. a
  2. a
  3. c
  4. c
  5. a
  6. a
  7. b
  8. c
  9. a
  10. a
  11. d
  12. a
  13. b
  14. c
  15. a
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours