ads


Directions (1-10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions
  • (a) if only conclusion I follows.
  • (b) if only conclusion II follows.
  • (c) if either conclusion I or II follows.
  • (d) if neither conclusion I nor II follows.
  • (e) if both conclusions I and II follow.
1.       Statements:
A ≥ B = C; B < D ≤ E
Conclusions:
I. D > A
II. E > C

2.       Statements:
L > U ≥ K; Z < U < R
Conclusions:
I. L > Z
II. K < R

3.       Statements:
Y < J = P ≥ R > I
Conclusions:
I. J > I
II. Y < R

4.       Statements:
V ≥ K > M = N; M > S; T < K
Conclusions:
I. T < N
II. V = S

5.       Statements:
F ≤ X < A; R < X ≤ E
Conclusions:
I. F ≤ E
II. R < F

6.       Statements: I<P<B=O>E,K≤F≤B
Conclusions:
I. P>O             II. K<E
(a) if only conclusion I follows.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.

7.       Statements: A≥L≤G,L=H>R
Conclusions:
I. R<L            II. H≤G
(a) if only conclusion I follows.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.

8.       Statements: P≤C,M≥C,I<M,Q>M
Conclusions:
I. C>I             II. Q>I
(a) if only conclusion I follows.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.

9.       Statements: D=E>J≥N>O≥S<T
Conclusions:
I. N≤D            II. N<T
(a) if only conclusion I follows.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.

10.    Statements: U>W≥Y,Z≥W>O
Conclusions:
I. O<U            II. Y≤Z

Directions (11-17): In the given questions, assuming the given statements to be true, find which of the given three conclusions numbered I, II and III is/are definitely true and give your answer accordingly.
11.    Statements: Q≤P=T,M≥P,D>M=K
Conclusions:
I.D>P              II.T≤K                    III.K>Q
(a)Only I is true 
(b) Only I is true
(c) Only III is true 
(d) Only I and II are true
(e) None of the above

12.    Statements: E<X≥B>C,E≥N≥W
Conclusions:
I.N>B             II.X>W                  III.E≥C
(a)Only II is true  
(b) Only I is true
(c) Only II and III are true 
(d) Only I and III are true
(e) None of these

13.    Statements: E>R=T≥Q,P≤N>C=Q
Conclusions:
I.N≥T             II.R≥P                    III.E>C
(a)Only III is true  
(b) Only II and III are true
(c) Only I and II are true  
(d) Only II is true
(e) None of the above

14.    Statements: K=L≤M>T,W>H>Y=T
Conclusions:
I.K>Y             II.L<H
III.W>M
(a)Only II is true  
(b) All I, II, and III are true 
(c) None is true 
(d) Only I and III are true
(e) Only I is true

15.    Statements: S≤U<R=G,S≥P≥N=V
Conclusions:
I.G>V             II.N≤U                   III.R>P
(a)Only I and II are true 
(b) Only I and III are true
(c) Only II is true 
(d) All I, II and III are true

(e) None of the above

ANSWERS
1.
B
2.
E
3.
A
4.
D
5.
A
6.
D
7.
E
8.
B
9.
D
10.
E
11.
D
12.
A
13.
A
14.
C
15.
D
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours