ads

1.       How many pairs of letters are there in the word MEDITATION, which have the same number of letters between them as in English alphabet?
a) Three   b) Four        c) Five         d) Six
e) None

2.       How many pairs of letters are there in the word ADEQUATELY, which have the same number of letters between them as in English alphabet?
a) Three   b) Five         c) Six            d) Eight
e) None

3.       How many pairs of letters are there in the word DABBLE which have number of letters between them in the word as the number of letters between them in English alphabet?
a) One      b) two          c) three        d) four
e) More than four

4.       How many pairs of letters are there in the word SUPERSONIC which have number of letters between them in the word not more than the number of letters between them in English alphabet?
a) Four     b) Five         c) Six            d) Seven
e) None

5.       How many pairs of letters are there in the word SURPRISE which have the same number of letter between them as in English alphabet?
a) Two     b) Three      c) Four         d) Five
e) None

6.       How many pairs of letters in the word are as far from each other as they are in the alphabets in the word ‘RELATIONSHIP’?
a) None    b) 1               c) 2               d) 5
e) 4

7.       How many sets of two letters have as many letters between them as they have in the alphabetical order in the word ‘PRUDENT’?
a) None    b) 1               c) 2               d) 3
e) 4

8.       How many pairs of letters are there in the word CONTEMPORARY which have as many letters between them in the word as in the alphabets?
a) one       b) two          c) three        d) four
e) more than four

9.       How many pairs of letters are there in the word DIPLOMACY which has the same number of letters between them as in English alphabet?
a) Three   b) Four        c) Five         d) Six
e) None

10.   If it is possible to make a meaningful word with the 2nd , the 4th , the 9th and the 12th letter of the word STRAIGHTENED ; then which of the following will be 3rd letter of the word ?
If no such word can be formed mark ‘X’ as your answer. If more than one such word is formed mark ‘M’ as your answer.
          a) D          b) A             c) T              d) X  
          e) M

11.   Arrange the following in a meaningful sequence.
1. Sentence 2. Chapter            3. Letter
4. Book         5. Word               6. Paragraph
(a) 4, 2, 1, 6, 5, 3          (b) 4, 2, 6, 1, 5, 3
(c) 4, 6, 1, 2, 3, 5          (d) 4, 6, 2, 5, 1, 3

12.   If it is possible to make a five letter word with NWROD using each word only once then the fourth letter of that word is your answer. If more than one such word is formed mark ‘Y’ as your answer. If no such word can be formed mark ‘Z’ as your answer
a) D                  b) W         c) R       d) Y  
e) Z

13.   If the order of first ten letters in the English alphabet is reversed and so also for the last ten letters, which letter will be eleventh to the right of twentieth letter from the right.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
a) P           b) R              c) D              d) X
e) None

14.   Which of the following characters will be 3rd to the left of the 18th character from the left in the following series?
C U K 5 A X L 7 B Y M 9 5 Z N 2 W 3 A G O 6 I J
a) O          b) N              c) O5            d) G
e) None

15.   If the following alphabetical series is written in reverse order, which will be the eighth letter to the right of N?
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
a) F           b) G              c) H              d) I
e) None


ANSWER :

1.
c
2.
a
3.
d
4.
b
5.
b
6.
d
7.
c
8.
e
9.
a
10.
c
11.
b
12.
b
13.
e
14.
b
15.
a


ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours