ads



1.       Name the scientist, who has bagged the Dr APJ Abdul Kalam Award for meritorious services in the Higher Education Department of Tamil Nadu?

2.       Which states government has decided to make Aadhaar card mandatory for procurement of paddy in the state?

3.       Oscar-winning composer _____________ enthralled a packed audience at the iconic UN General Assembly hall with his renditions of Indian Carnatic legend M S Subbulakshmi's music, Sufi songs and the foot-tapping 'Jai Ho' at a concert to mark India's 70th Independence Day.

4.       Prime Minister Narendra Modi has announced how much per cent hike in pension of freedom fighters on 70th Independence Day?

5.       Which state has announced a slew of development projects and schemed regarding the "seven resolves" adopted by his government for the next five years and that rule of law prevailed in the state recently?

6.       Tata Power Solar has commissioned a 100-MW solar project for NTPC in................?

7.       Which company has secured an order to set up solar photovoltaic (SPV) plants, estimated to cost Rs 169 crore. The engineering, procurement and construction (EPC) order has been placed by West Bengal State Electricity Distribution Corporation Ltd (WBSEDCL)?

8.       Jamaican sprinter ___________ has won gold in the 100-metre final in Rio de Janeiro, Brazil recently.

9.       Name the president of FIFA for two decades transformed soccer's governing body into a multibillion-dollar business has died.

10.    The Reserve Bank has imposed penalties on four cooperative banks for violation of various norms. Who is the present governor of RBI?

11.    Who has been honoured by the America Tamil Sangam with its Tamil Ratna Award?

12.    The Narendra Modi-led BJP government has appointed new governors for Assam, Manipur, Punjab and Lieutenant Governor for Andaman and Nicobar Islands. Who is appointed as governor of Manipur?

13.    Name the Malayalam filmmaker-scriptwriter, who has passed away in Kochi recently?

14.    India climbed 15 spots, from 81 last year, to 66 in the Global Innovation Index (GII) and maintained the top spot in the Central and South Asia regions, according to the rankings released by Cornell University, INSEAD and the World Intellectual Property Organization (WIPO). Which country has topped in Global Innovation Index (GII)?

15.    Which state government has re-launched its “Majhi Kanya Bhagyashri” scheme in order to achieve its objective of improving the skewed girl child ratio in the state?

16.    Centre has decided to open 3,000 Jan Aushadhi Kendras by .............?
(a)     January, 2018
(b)     December, 2016
(c)     June, 2018
(d)     March, 2017
(e)     None of the above

17.    Government has approved nine highway projects of 414 kilometer at an estimated cost of Rs 2600 crore. These projects are not related to which state?
(a)     West Bengal
(b)     Uttar Pradesh 
(c)     Nagaland
(d)     Andhra Pradesh
(e)     Telangana

18.    Which among the following country's forces launched an operation to retake a northern town Sherqat from Islamic State terror group recently?
(a) Yemen
(b) Iran
(c) Syria
(d) Saudi Arabia
(e) Iraq

19.    Which city is set to become Odisha's second smart city?
(a)     Sambalpur
(b)     Balasore
(c)     Rourkela
(d)     Puri
(e)     Cuttack

20.    Guinness World Records granted the inaugural award for smallest national flag to the Institute for Quantum Computing (IQC) at Waterloo for the flag measuring 1.178 micrometres in length. It is invisible without the aid of an electron microscope. Quantum Computing (IQC) institute located at which country?
(a)     USA
(b)     Canada
(c)     Germany
(d)     Russia
(e)     France

21.    Which among the following banks has  provides ‘customised loan repayment facility to farmers’?
(a)     DCB Bank
(b)     State Bank of India
(c)     ICICI Bank
(d)     Bank of Baroda
(e)     IDFC Bank

22.    Which Bank and Paytm have entered into a tie-up to make available financing on two-wheelers booked on the latter's platform?
(a)     Axis Bank
(b)     IndusInd Bank
(c)     HDFC Bank
(d)     ICICI Bank
(e)     Bandhan Bank

23.    The flagship rural housing scheme Indira Awaas Yojana (IAY), started by former Prime Minister Rajiv Gandhi, has been restructured and renamed as ___________________, which will be launched next month.
(a)     Mukhya Mantri Awaas Yojana (MMAY)
(b)     Grameen Vias Awaas Yojana (GVAY)
(c)     Pradhan Mantri Awaas Yojana (PMAY)
(d)     Atal Bihari Awaas Yojana (ABAY)
(e)     None of the above

24.    Who has been elected as the chief-selector by BCCI?
(a)     Anurag Thakur
(b)     Gagan Khoda
(c)     Ajay Shirke 
(d)     MSK Prasad
(e)     Sarandeep Singh

25.    Name the person, who has appointed by facebook for a strategic role for its Messenger app?
(a)     Ajay Kaul
(b)     Surinder Singh 
(c)     Monika Kapil Mohta
(d)     SS Mallikarjuna Rao 
(e)     Anand Chandrasekaran

26.    The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved a viability gap funding/partial capital grant of how much crore for GAIL (India) Ltd’s 2,539-km long Jagdishpur-Haldia and Bokaro-Dhamra (JHBDPL) natural gas pipeline?
(a)     Rs 2,100 crore
(b)     Rs 3,200 crore
(c)     Rs 15,953 crore
(d)     Rs 10,257 crore
(e)     Rs 5,176 crore

27.    Who has appointed as new Country Director by World Bank for India recently?
(a)     Onno Ruhl
(b)     Junaid Ahmad
(c)     Kausik Basu
(d)     Asim Bose
(e)     None of the above

28.    Which among the following countries has agreed to host the ministerial session of the International Energy Forum in 2018?
(a)     France
(b)     Germany
(c)     India
(d)     China
(e)     Russia

29.    India’s Priyesha Deshmukh (23) won a historic bronze medal in the first World Deaf Championships held in Kazan, Russia. She won medal in the game of.....?
(a)     boxing
(b)     archery
(c)     wrestling 
(d)     shooting
(e)     weightlifting

30.    Anandi Ramalingam has been appointed as the first woman whole-time director at which of the following PSUs?
(a) GAIL
(b) SAIL
(c) BHEL
(d) IOC
(e) BEL

ANSWER KEY

 1.       P. Shanmugam
2.       Odisha
3.       A.R. Rahman
4.       20 per cent
5.       Bihar
6.       Anantapur (Andhra Pradesh)
7.       BHEL
8.       Usain Bolt
9.       Joao Havelange
10.    Urjit Patel
11.    A.R. Rahman
12.    Najma Heptulla
13.    T.A. Razaq
14.    Switzerland
15.    Maharashtra


ANSWERS
16.
D
17.
A
18.
E
19.
C
20.
B
21.
A
22.
B
23.
C
24.
D
25.
E
26.
B
27.
B
28.
C
29.
D
30.
E



ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours