ads

How to Remember Country Capitals – Tips, Tricks & Clues

How to Remember Country Capitals – Tips, Tricks & Clues


Argentina – Buenos Aires (Argent take it as Urgent = Bus Air, If you want to travel Urgent You Choose BUS AIR).
Barbados – BridgeTown ( Bar = BridgeTown , A Bar(Bad)  Near Bridge in Town ).
Belgium – Brussels ( Belgium = Busses, Belgium is famous for Busses ).
Denmark – Copenhagen ( Mark = Pen,   To mark anything you need a pen ).
Egypt – Cairo ( Egypt = car, Egypt is famous for car ).
Ethiopia – Addis Ababa ( Ethiopia = Baba, Ethiopia famous for baba ).
Finland – Helsinki ( Fin take it as Pin = Hell, If you Scratch yourself with Pin then it will pain and it 
feels like Hell ).
Guyana – George Town ( Guy = George, A Guy whose name is George ).
Iran – Tehran ( Ran end of the both words ).
Israel – Jerusalem ( Salem not only in Tamilnadu but also  in Israel )
Italy – Rome ( Idly = Rome, In Italy People will Rome for Idly ).
Jordan – Amman ( Jordan = Amma, Amma Party in Jordan ).
Jamaica – Kingston ( Jamaica = Kingson, In Jamaica king Son Will Rule ).
Maldives – Male ( Maldives = Male, Only Males in Maldives ).
Norway – Oslo ( Way = Slow, Norway people are slow ).
North Korea – Pyongyang ( North = Young, North Korean People are young ).
Pakistan – Islamabad ( Pakistan = Islam, Pakistan is Islam Country ).
Russia – Moscow ( Russia = Cow )
Sweden – Stockholm ( Sweet Den  = Stock in Home )
South Korea – Seoul ( South = Soul, Your Soul in South ).
Spain – Madrid ( Spain = Mad, Mad people in Spain Who Creates Pain ).

To Recollect Clues Make Yourself Questions Like This…

1.    In  which Country Mad People Creates Pain ??
  • Ans—Spain = Madrid
2.    Where is Your Soul ??
  • Ans – South Korea = Seoul
3.    Which Country People are Slow on their Way???
  • Ans – Norway = Oslo
4.    In Which Country Kingson will rule ???
  • Ans – Jamaica Kingston
5.    Which is Islamic Country ??
  • Ans—Paksitan – Islamabad
6.    Where is Bad Bar ??
  • Ans — Near Bridge in Town Barbados
7.    Which Country People are Young??
  • Ans – North Korea = Pyongyang
8.    For Which Food Item You Will Rome??
  • Ans –Idly ( Italy ) = Rome.
9.    What You will Do if You Have More Sweets ( Swed )??
  • Ans – Keep Stock in Home ( Sweden = Stockholm)
10.  Which is Male Dominated Country ??
  • Ans – Maldives Male
11.  By Which Material You Can Mark???
  • Ans – Pen ( Denmark = Copenhagen ).
12.  How it Feel  when I Pinch with Pin ???
  • Ans – Hel ( Finland = Helsinki )
13.  If You Want Travel Urgent ( Argent ) Which Vehicle You Prefer ??
  • Ans – AirBus ( BunosAires = Argentina )
14.  What is Capital & Country Which end with Ran??
  • Ans—Iran = Tehran
15.  What is the Guy name in Town??
  • Ans- George ( Guyana = Georgetown )



Famous                                           Country
=======                                         ======                                            
Busses ( Brussels )                   Belgium
Car ( Cairo )                            Egypt
Baba ( Addis Ababa )             Ethoipia
Cow ( Moscow )                       Russia
Salem ( Jerusalem )                 Tamilnadu
Amma ( Amman )                    Jordan
Wars ( Warsaw )                      Poland

If you observe here Some of the Countries Having Same Name As its Capital Name

For Example: Key Word—(PM TV BKS)
  • ·         Panama = Panama City
  • ·         Mexico = Mexico City
  • ·         Tunisia = Tunis
  • ·         Vatican City = Vatican City
  • ·         Brazil = Brasila
  • ·         Kuwait = Kuwait City
  • ·         Singapore = Singapore City

The Countries Which Contains “Land”, Which Are Famous For Particular Things

  • ·         Poland – Warsaw ( Poland = Wars )
  • ·         Netherlands – AmsterDam ( Netherlands = StarDams )
  • ·         Ireland- Dublin ( Ireland = Tub )
  • ·         Thailand – Bangkok (Thailand = Bang )
  • ·         Newzealand – Wellington
  • ·         Switzerland – Bern
  • ·         Germany – Berlin
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours