Daily Current Affairs Quiz: 12 June 2018

Daily Current Affairs Quiz: 12 June 2018

Daily Current Affairs Quiz: 12 June 2018

Q1. Rafael Nadal has won the French Open title 2018 by beating _____________in straight sets.
(a) Andy Murray
(b) Dominic Thiem
(c) Novak Djokovic
(d) Roger Federer
(e) Stan Wawrinka

S1. Ans.(b)
Sol. World number one Rafael Nadal won an 11th French Open title by beating Austrian Dominic Thiem in straight sets. Nadal, 32, won 6-4 6-3 6-2 to earn his 17th Grand Slam, three adrift of Roger Federer's all-time men's record.

Q2. The WHO has commended India's progress in reducing the MMR by 77 percent, from 556 per one lac live births in 1990 to 130 per one lac live births in 2016. What is the meaning of "R" in MMR? 
(a) Random
(b) Rapid
(c) Rating
(d) Rate
(e) Ratio

S2. Ans.(e)
Sol. The WHO has commended India's progress in reducing the maternal mortality ratio (MMR) by 77 percent, from 556 per one lac live births in 1990 to 130 per one lac live births in 2016. This progress puts the country on track towards achieving the Sustainable Development Goal target of an MMR below 70 by 2030. India's present MMR is below the Millennium Development Goal target.

Q3. India Meteorological Department (IMD) will use flash flood guidance system for the first time in the country to forecast floods. Currently, the Central Water Commission issues flood warnings. Who is Director General of IMD?
(a) Keshari Nath Tripathi 
(b) Sanjay Mitra
(c) Kanduri Jayaram Ramesh
(d) MK Jain
(e) Sharad Kumar 

S3. Ans.(c)
Sol. India Meteorological Department (IMD) will use flash flood guidance system for the first time in the country to forecast floods. Currently, the Central Water Commission issues flood warnings. Kanduri Jayaram Ramesh is Director General of IMD.

Q4. ________________ will now monitor the cleanliness of its trains using WhatsApp groups supervised by senior officials. 
(a) Northern Railways
(b) Eastern Railways
(c) Western Railways
(d) Southern Railways
(e) Central Railways

S4. Ans.(a)
Sol. The Northern Railways will now monitor the cleanliness of its trains using WhatsApp groups supervised by senior officials. Every department, be it the pantry, bedrolls etc., will have separate WhatsApp groups, in which status report of cleanliness will be uploaded on a daily basis.

Q5. With 1,86,000 Indian students currently studying in the United States, India is the second highest sender of foreign students to the US, next only to- 
(a) UK
(b) Singapore
(c) Canada
(d) China
(e) Japan

S5. Ans.(d)
Sol. India has lifted the Intercontinental Cup football title. In the summit clash in Mumbai, they defeated Kenya 2-nil. Both the goals were netted by skipper Sunil Chhetri. He gave India the lead in the eighth minute before scoring the second goal in the 29th minute.

Q6. Which of the following country has lifted the Intercontinental Cup football title 2018?
(a) UAE
(b) China
(c) Japan
(d) Kenya
(e) India

S6. Ans.(e)
Sol. With 1,86,000 Indian students currently studying in the United States, India is the second highest sender of foreign students to the US, next only to China.

Q7. In which year, Government of India was established the India Meteorological Department (IMD)?
(a) 1855
(b) 1920
(c) 1890
(d) 1875
(e) 1975

S7. Ans.(d)
Sol. In 1875, the Government of India established the IMD.

Q8. According to WHO Regional Director for South-East Asia, Poonam Khetrapal, India has made a concerted push to increase access to quality maternal health services with the coverage of essential maternal health services has doubled since 2005. WHO was established on-
(a) 07th April 1955
(b) 07th April 1944
(c) 07th April 1948
(d) 07th April 1945
(e) 07th April 1950

S8. Ans.(c)
Sol. According to WHO Regional Director for South-East Asia, Poonam Khetrapal, India has made a concerted push to increase access to quality maternal health services with the coverage of essential maternal health services has doubled since 2005. WHO was established on 7th April 1948.

Q9. World number one Rafael Nadal won an ____________ French Open title in 2018.
(a) 09th
(b) 11th
(c) 10th
(d) 12th
(e) 08th

S9. Ans.(b)
Sol. World number one Rafael Nadal won an 11th French Open title by beating Austrian Dominic Thiem in straight sets. Nadal, 32, won 6-4 6-3 6-2 to earn his 17th Grand Slam, three adrift of Roger Federer's all-time men's record.

Q10. In which country, the 44th G7 summit was held recently?
(a) Canada
(b) Germany
(c) Italy
(d) Japan
(e) USA

S10. Ans.(a)
Sol. The 44th G7 summit was held on June 8–9, 2018, in Quebec, Canada. This was the sixth time since 1981 that Canada has hosted the meetings. The 44th G7 summit was the first summit for Italian Prime Minister Giuseppe Conte.

Q11. Who has appointed as vigilance commissioner in the probity watchdog  Central Vigilance Commission (CVC)? 
(a) RK Agrawal
(b) Sanjay Mitra 
(c) Amit Khare
(d) Sharad Kumar
(e) MK Jain

S11. Ans.(d)
Sol. Former NIA chief Sharad Kumar has appointed vigilance commissioner in the probity watchdog CVC. The 62-year-old Kumar, a 1979-batch IPS officer of the Haryana cadre, retired in September last year after heading the National Investigation Agency, an anti-terror probe organization, for over four years.

Q12. Name the two mobile applications, which has launched to ease the traveling experience by Railway Minister Piyush Goyal and Minister of State (MoS) Manoj Sinha recently. 
(a) 'Rail MADAD' and 'Menu on Train'
(b) 'Rail MADAD' and 'Menu on Rails'
(c) 'Rail SAHAYATA' and 'Menu on Rails'
(d) 'Train MADAD' and 'Menu on Rails'
(e) 'Rail Enquiry' and 'Passenger on Rails'

S12. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Railways has launched two mobile applications to ease the traveling experience. The two apps, 'Rail MADAD' and 'Menu on Rails', were launched by Railway Minister Piyush Goyal and Minister of State (MoS) Manoj Sinha during a press conference organized to highlight the achievements of the Ministry in the last four years.

Q13. Minister of State for External Affairs _______________ has flagged off the 1st batch of three-month-long Kailash Mansarovar Yatra-2018 in New Delhi.
(a) Ajay Tamta
(b) Harsimrat Kaur Badal
(c) Supriya Sule
(d) Kirti Azad
(e) V K Singh

S13. Ans.(e)
Sol. Minister of State for External Affairs V K Singh has flagged off the 1st batch of three month-long Kailash Mansarovar Yatra-2018 in New Delhi. The Yatra will continue till the 8th of September 2018. There are two routes for the Yatra, one through Lipulekh Pass in Uttarakhand which involves some trekking also. 

Q14. The Central Vigilance Commission was set up by the Government in- 
(a) 1968
(b) 1952
(c) 1964
(d) 1948
(e) 1972

S14. Ans.(c)
Sol. The Central Vigilance Commission was set up by the Government in February 1964 on the recommendations of the Committee on Prevention of Corruption, headed by Shri K. Santhanam, to advise and guide Central Government agencies in the field of vigilance.

Q15. The 45th G7 summit or next G7 summit will be held in 2019 in which country?
(a) France
(b) Germany
(c) Italy
(d) Japan
(e) USA

S15. Ans.(a)
Sol. The 45th G7 summit or next G7 summit will be held in 2019 in France.
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours