Geography Questions for RRB ALP Exam 2018: 28th April


Geography Quiz for RRB ALP Exam 2018: 28th April

Geography Questions for RRB ALP Exam 2018: 28th April

Q1. What is the average density of the earth?

पृथ्वी की औसत घनत्व क्या है?
(a)0.49 g/cm3
(b)3.3 g/cm3
(c)1/1 g/cm3
(d)5.513 g/cm3


Ans.(d)
Sol.The density of the Earth is 5.513 g/cm3.

Q2. Consider the following statements— 
निम्नलिखित बयान पर विचार करें-
1. The whole core is in a molten state. /
सम्पूर्ण क्रोड़ पिघली हुई अवस्था में है।
2. The outer core is in a solid state and the inner core is in a molten state. /
बाहरी क्रोड़ एक ठोस अवस्था में है और आंतरिक परत पिघली हुई अवस्था में है।   
3. The outer core is in a molten state and the inner core is in a solid state.  /
बाहरी क्रोड़ पिघली  हुई है और आंतरिक परत ठोस अवस्था में है।
4. The whole core is in a solid state.  / 
सम्पूर्ण क्रोड़ ठोस अवस्था में है।
Which of the following is true?
निम्न में से कौन सा सही क्या है?
 Codes :/
कोड 
(a)1
(b)2
(c)3
(d)4

Ans.(c)
Sol.The outer core of the Earth is a liquid layer about 2,260 kilometers thick. It is made of iron and nickel. This is above the Earth's solid inner core and below the mantle.

Q3. Which of the following is present in the largest amount in terms of percent by mass in the earth’s crust ?
पृथ्वी की परत में द्रव्यमान के सन्दर्भ में निम्नलिखित में से किसकी प्रतिशत मात्रा सर्वाधिक है 
 (a)Silicon /
सिलिकॉन
(b)Oxygen /
ऑक्सीजन
(c)Carbon /
कार्बन
(d)Calcium /
कैल्शियम

Ans.(b)
Sol.The most common chemical elements in the crust are oxygen (46.6%), silicon (27.7), aluminum (8.1), iron (5.0), calcium (3.6), potassium (2.8), sodium (2.6), and magnesium (2.1).


Q4. Quartz composed of which two elements—
क्वार्ट्ज किस दो तत्वों से बना है-
(a)Iron and magnesium /
लौह और मैग्नीशियम
(b)Iron and oxygen /
लौह और ऑक्सीजन
(c)Oxygen and silicon /
ऑक्सीजन और सिलिकॉन
(d)Silicon and iron /
सिलिकॉन और लौह

Ans.(c)
Sol.Quartz is a mineral composed of silicon and oxygen atoms

Q5. The most abundant metal in the earth’s crust is:
कौन सी धातु पृथ्वी की परत में सबसे प्रचुर मात्रा में  मिलती है:
(a)Calcium /
कैल्शियम
(b)Aluminium /
एल्यूमिनियम
(c)Iron /
आयरन
(d)Magnesium /
मैगनीशियम

Ans.(b)
Sol.Most abundant element is Oxygen followed by Silicon. Both of these are non-metals. Silicon is followed by Aluminium which is most abundant metal


Q6.The latitude of a place expresses its angular position relative to the place of—

एक स्थान का अक्षांश किस के सन्दर्भ अपने  सापेक्ष कोणीय स्थिति को व्यक्त करता है-
(a)Axis of the earth /
पृथ्वी के अक्ष
(b)Equator/
भूमध्य रेखा
(c)North pole /
उत्तरी ध्रुव
(d)South pole /
दक्षिण ध्रुव

Ans.(b)
Sol.latitude:The measurement, in degrees, of a place's distance north or south of the equator.

Q7.The sun rays fall vertically on the Tropic of Cancer on:
कर्क रेखा पर सूर्य की किरणें लंबवत  होकर कब गिरती हैं:
(a)20 March / 20
मार्च
(b)19 July /1 9
जुलाई
(c)21 March/ 21
मार्च
(d)21 June/ 21
जून

Ans.(d)

Q8.Which of the following best describes longitude?
निम्नलिखित में से कौन देशांतर का सबसे अच्छा वर्णन  करता है?
(a)A imaginary line joining north and south poles. /
उत्तर और दक्षिण ध्रुवों में शामिल एक काल्पनिक रेखा।
(b)The distance between a place east or west of the Greenwich Meridian /
ग्रीनविच मेरिडियन के पूर्व या पश्चिम की जगह के बीच की दूरी
(c)The angular distance east or west of the Greenwich Meridian /
ग्रीनविच मेरिडियन के पूर्व या पश्चिम में कोणीय दूरी
(d)The position of a place on earth’s surface with reference to the Prime meridian /
प्राइम मेरिडियन के संदर्भ में पृथ्वी की सतह पर किसी स्थान की स्थिति

Ans.(a)
Sol. Longitude is the distance of a place east or west of an imaginary line between the North Pole and the South Pole.


Q9.Which one of the following would have occurred if the earth had not been inclined on its own axis?
यदि पृथ्वी अपने अक्ष पर नहीं झुकी होती तो निम्नलिखित में से क्या संभव है?
(a)All the seasons would have been of same duration /
सभी मौसम एक ही अवधि के होंगे
(b)The seasons would not have changed /
मौसम नहीं बदलेगा
(c)The summer would have been of longer duration /
गर्मी लंबी अवधि की होगी
(d)The winter would have been of longer duration /
सर्दी लंबी अवधि की होगी 

Ans.(b)

Q10.The place which has the longest day and the shortest night on 22nd December, is—
कौन से स्थान पर 22 दिसंबर को सबसे लंबा दिन और सबसे छोटी रात होती है
(a)Chennai /
चेन्नई
(b)Madrid /
मैड्रिड
(c)Melbourne/
मेलबोर्न
(d)Moscow /
मास्को



Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours