March 22, 2018

Series Questions for SSC CHSL 2018 : 22 March

Series Questions for SSC CHSL 2018 : 22 March

Series Questions for SSC CHSL 2018 : 22 March

Q1. 1,     9,     25,     49,     ?,     121
(a) 64
(b) 81
(c) 91
(d) 100
S1. Ans.(b)
Sol.
(1)², (3)², (5)², (7)², ?, (11)²
? = 9² = 81

Q2. 4,     7,     12,     19,     28,     ?
(a) 30
(b) 36
(c) 39
(d) 49
S2. Ans.(c)
Sol.
4 + 3 = 7
7 + 5 = 12
12 + 7 = 19
19 + 9 = 28
28 + 11 = 39

Q3. 11,     13,     17,     19,     23,     25,     ?
(a) 26
(b) 27
(c) 29
(d) 37
S3. Ans.(c)


Q4. 6,     12,     21,     ?,     48
(a) 33
(b) 38
(c) 40
(d) 45
S4. Ans.(a)
Sol. 6,     12,     21,     ?,     48
6 + 3 × 2 = 12
12 + 3 × 3 = 21
21 + 3 × 4 = 33
33 + 3 × 5 = 48

Q5. 2,     5,     9,     ?,     20,     27
(a) 14
(b) 16
(c) 18
(d) 24
S5. Ans.(a)
Sol. 2,     5,     9,     ?,     20,     27
2 + 3 = 5
5 + 4 = 9
9 + 5 = 14
14 + 6 = 20
20 + 7 = 27

Q6. 6,     11,     21,     36,     56,     ?
(a) 42
(b) 51
(c) 81
(d) 91
S6. Ans.(c)
Sol. 6,     11,     21,     36,     56,     ?
6 + 5 = 11
11 + 10 = 21
21 + 15 = 36
36 + 20 = 56
56 + 25 = 81

Q7. 10,     18,     28,     40,     54,     70,     ?
(a) 85
(b) 86
(c) 87
(d) 88
S7. Ans.(d)
Sol.
10,     18,     28,     40,     54,     70,     ?
10 + 8 = 18
18 + 10 = 28
28 + 12 = 40
40 + 14 = 54
54 + 16 = 70
70 + 18 = 88

Q8. 120,     99,     80,     63,     48,     ?
(a) 35
(b) 38
(c) 39
(d) 40
S8. Ans.(a)
Sol.
120,     99,     80,     63,     48,     ?
120 – 21 = 99
99 – 19 = 80
80 – 17 = 63
63 – 15 = 48
48 – 13 = 35

Q9. 22,     24,     28,     ?,     52,     84
(a) 36
(b) 38
(c) 42
(d) 46
S9. Ans.(a)
Sol.
22,     24,     28,     ?,     52,     84
22 + 2 = 24
24 + 4 = 28
28 + 8 = 36
36 + 16 = 52
52 + 32 = 84

Q10. 4832,     5840,     6848,     ?
(a) 7815
(b) 7846
(c) 7856
(d) 7887
S10. Ans.(c)
Sol.
4832,     5840,     6848
4832 + 1008 = 5840
5840 + 1008 = 6848
6848 + 1008 = 7856Q1. 1,     9,     25,     49,     ?,     121

(a) 64
(b) 81
(c) 91
(d) 100
S1. Ans.(b)
Sol.
(1)², (3)², (5)², (7)², ?, (11)²
? = 9² = 81

Q2. 4,     7,     12,     19,     28,     ?
(a) 30
(b) 36
(c) 39
(d) 49
S2. Ans.(c)
Sol.
4 + 3 = 7
7 + 5 = 12
12 + 7 = 19
19 + 9 = 28
28 + 11 = 39

Q3. 11,     13,     17,     19,     23,     25,     ?
(a) 26
(b) 27
(c) 29
(d) 37
S3. Ans.(c)


Q4. 6,     12,     21,     ?,     48
(a) 33
(b) 38
(c) 40
(d) 45
S4. Ans.(a)
Sol. 6,     12,     21,     ?,     48
6 + 3 × 2 = 12
12 + 3 × 3 = 21
21 + 3 × 4 = 33
33 + 3 × 5 = 48

Q5. 2,     5,     9,     ?,     20,     27
(a) 14
(b) 16
(c) 18
(d) 24
S5. Ans.(a)
Sol. 2,     5,     9,     ?,     20,     27
2 + 3 = 5
5 + 4 = 9
9 + 5 = 14
14 + 6 = 20
20 + 7 = 27

Q6. 6,     11,     21,     36,     56,     ?
(a) 42
(b) 51
(c) 81
(d) 91
S6. Ans.(c)
Sol. 6,     11,     21,     36,     56,     ?
6 + 5 = 11
11 + 10 = 21
21 + 15 = 36
36 + 20 = 56
56 + 25 = 81

Q7. 10,     18,     28,     40,     54,     70,     ?
(a) 85
(b) 86
(c) 87
(d) 88
S7. Ans.(d)


Q8. 120,     99,     80,     63,     48,     ?
(a) 35
(b) 38
(c) 39
(d) 40
S8. Ans.(a)
Sol.
120,     99,     80,     63,     48,     ?
120 – 21 = 99
99 – 19 = 80
80 – 17 = 63
63 – 15 = 48
48 – 13 = 35

Q9. 22,     24,     28,     ?,     52,     84
(a) 36
(b) 38
(c) 42
(d) 46
S9. Ans.(a)
Sol.
22,     24,     28,     ?,     52,     84
22 + 2 = 24
24 + 4 = 28
28 + 8 = 36
36 + 16 = 52
52 + 32 = 84

Q10. 4832,     5840,     6848,     ?
(a) 7815
(b) 7846
(c) 7856
(d) 7887
S10. Ans.(c)
Sol.
4832,     5840,     6848
4832 + 1008 = 5840
5840 + 1008 = 6848
6848 + 1008 = 7856

No comments:

Post a Comment