General Awareness MCQ for SSC CHSL 2018

General Awareness MCQ for SSC CHSL 2018

General Awareness MCQ for SSC CHSL 2018

Q1. Which of these railway stations is a World Heritage Site?
इनमें से कौन सा रेलवे स्टेशन विश्व धरोहर स्थल है?
(a) Kharagpur Railway Station(खड़गपुर रेलवे स्टेशन)
(b) Howrah Station(हावड़ा स्टेशन)
(c) Chhatrapati Shivaji Terminus(छत्रपति शिवाजी टर्मिनस)
(d) Kanpur Central(कानपुर सेंट्रल)

S1. Ans.(c)
Sol.Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus formerly known as Victoria Terminus is a historic railway station and a UNESCO World Heritage Site in Mumbai, Maharashtra, India which serves as the headquarters of the Central Railways.

Q2. Name the first female Nobel Prize winner from India.
भारत की पहली महिला नोबेल पुरस्कार विजेता का नाम बताइए?
(a) Indira Gandhi(इंदिरा गांधी)
(b) Mother Teresa(मदर टेरेसा)
(c) Kavitha Krishnan(कविता कृष्णन)
(d) Sarojini Naidu(सरोजिनी नायडू)

S2. Ans.(b)
Sol.Mother Teresa the first Indian woman to win a Nobel Peace Prize in 1979. Mother Teresa founded the Missionaries of Charity, a Roman Catholic religious congregation, giving her life to social work. 

Q3. Intestinal bacteria synthesizes which of the following in the human body?
आंतों के जीवाणु मानव शरीर में निम्नलिखित में से किसका संश्लेषण करते हैं?
(a) Vitamin K(विटामिन K)
(b) Proteins(प्रोटीन)
(c) Fats(वसा)
(d) Vitamin D(विटामिन D)

S3. Ans.(a)
Sol.Vitamin K is an essential cofactor necessary for the production of clotting factors, synthesized by Intestinal bacteria.

Q4. The SLR is determined by the RBI. SLR stands for
SLR आरबीआई द्वारा निर्धारित किया जाता है. SLR का पूर्ण रूप क्या है?
(a) States Leverage Return
(b) Savings Lease Rate
(c) Statutory Liquidity Ratio
(d) Safe Legal Range

S4. Ans.(c)
Sol. Statutory liquidity ratio (SLR) is the Indian government term for the reserve requirement that the commercial banks in India are required to maintain in the form of cash, gold, government approved securities before providing credit to the customers.

Q5. Which planet has the maximum number of satellites?
किस ग्रह पर उपग्रहों की अधिकतम संख्या है?
(a) Jupiter(बृहस्पति)
(b) Earth(पृथ्वी)
(c) Neptune(नेप्च्यून)
(d) Saturn(शनि)

S5. Ans.(a)
Sol. The planet with the most moons in the Solar System is Jupiter, with a total of 63 confirmed moons.

Q6. What is the capital of Norway?
नॉर्वे की राजधानी क्या है?
(a) Buenos Aires(ब्यूनस आयर्स)
(b) Rome(रोम)
(c) Ottawa(ओटावा)
(d) Oslo(ओस्लो)

S6. Ans.(d)

Q7. Which country was a part of the Axis Powers during World War 2?
विश्व युद्ध 2 के दौरान कौन सा देश अक्ष शक्तियों का हिस्सा था?
(a) Yugoslavia(यूगोस्लाविया)
(b) Poland(पोलैंड)
(c) Belgium(बेल्जियम)
(d) Hungary(हंगरी)

S7. Ans.(d)
Sol. The "Axis powers" formally took the name after the Tripartite Pact was signed by Germany, Italy, and Japan. The pact was subsequently joined by Hungary, Romania, Slovakia, and Bulgaria.

Q8. Who was the trusted General of the Mughal emperor Akbar?
मुगल सम्राट अकबर का विश्वस्त जनरल कौन था?
(a) Raja Todar Mal(राजा टोडर मल)
(b) Man Singh I(मान सिंह I)
(c) Birbal(बीरबल)
(d) Tansen(तानसेन)

S8. Ans.(b)
Sol. Man Singh was the Rajput Raja of Amber, a state later known as Jaipur in Rajputana. He was a trusted general of the Mughal emperor Akbar, who included him among the Navaratnas, or the nine gems of the royal court.

Q9. Who Invented Neon Lamp?
नीयन लैंप का आविष्कार किसने किया?
(a) Vint Cerf(विंट सर्फ)
(b) David Chaum(डेविड चौम)
(c) Georges Claude(जॉर्ज क्लाउड)
(d) Josephine Cochrane(जोसेफीन कोचरन)

S9. Ans.(c)
Sol. Georges Claude was a French engineer and inventor. A neon lamp is a miniature gas discharge lamp. The lamp typically consists of a small glass capsule that contains a mixture of neon and other gases at a low pressure and two electrodes. 

Q10. Instrument for measuring time is called _____ .
समय को मापने के लिए साधन को _____ कहा जाता है
(a) Diagometer(डायगमोमीटर)
(b) Anemometer(एनेमोमीटर)
(c) Durometer(डरोमीटर)
(d) Chronometer(क्रोनोमीटर)

S10. Ans.(d)
Sol. Chronometer is an instrument for measuring time accurately in spite of motion or variations in temperature, humidity, and air pressure.

Q11. If the radius of the earth decreases and its mass remains the same, then the value of "acceleration due to gravity" will _____ .
यदि पृथ्वी का त्रिज्या घटती है और उसका द्रव्यमान समान रहता है, तो "गुरुत्वाकर्षण के कारण त्वरण" का मूल्य _____ होगा.
(a) decrease(कम होगा)
(b) increase(बढेगा)
(c) remain the same(समान रहेगा)
(d) become zero(शून्य होगा)

S11. Ans.(b)
Sol. The acceleration of an object changes with altitude. The change in gravitational acceleration with distance from the centre of Earth follows an inverse-square law.This means that gravitational acceleration is inversely proportional to the square of the distance from the centre of Earth.

Q12. The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of Uttar Pradesh is
उत्तर प्रदेश की संसदीय सीटों की संख्या (राज्य सभा) है:
(a) 12
(b) 16
(c) 18
(d) 31
S12. Ans.(d)

Q13. Article 222 of the Indian Constitution "Transfer of a Judge from one High Court to another" deals with?
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 222 "एक जज का एक उच्च न्यायालय से दूसरे में स्थानांतरण" किस सेसंबंधित है?
(a) the directive principles of state policy(राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत)
(b) the Union Government(केंद्र सरकार)
(c) the State Government(राज्य सरकार)
(d) the fundamental rights of the Indian Citizen(भारतीय नागरिकों के मौलिक अधिकार)
S13. Ans.(c)

Q14. Inderjeet Singh is related to ______.
इंद्रजीत सिंह ______ से संबंधित हैं
(a) Shot put(शॉट पुट)
(b) Hockey(हॉकी)
(c) Lawn Tennis(लॉन टेनिस)
(d) Swimming(स्विमिंग)
S14. Ans.(a)

Q15. Who is the author of "It's All in the Planets"?
"It's All in the Planets" के लेखक कौन हैं?
(a) Preeti Shenoy(प्रीती शेनॉय)
(b) Ravinder Singh(रविंदर सिंह)
(c) Keshav Aneel(केशव अनील)
(d) Durjoy Datta(दुर्योज्य दत्त)
S15. Ans.(a)
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours