Indian Polity MCQ for SSC CHSL 2018

Indian Polity MCQ for SSC CHSL 2018

Indian Polity MCQ for SSC CHSL 2018

Q1. The term “Fourth Estate” is used for
(a) The Press and Newspaper
(b) Parliament
(c) Judiciary
(d) The Executive

Q2. “The Federal System with Strong Centre” has been borrowed by the Indian Constitution from
(a) United States of America
(b) Canada
(c) United Kingdom
(d) France

Q3. English is the official language of which one of the following Indian States?
(a) Nagaland
(b) Tripura
(c) Assam
(d) Manipur

Q4. The National Integration Council (NIC) is chaired by the:
(a) Prime Minister
(b) Finance Minister
(c) Home Minister
(d) President of India

Q5. Which is a Permanent Institution?
(a) Family
(b) Political Party
(c) Red Cross
(d) UNO

Q6. Which one of the following is a hindrance to liberty and independence?
(a) Centralization
(b) Decentralization
(c) Privatization
(d) Nationalization

Q7. Which of the following is the correct chronological order of the Prime Ministers in India?
I. Indira Gandhi
II. Jawahar Lal Nehru
III. Morarji Desai
IV. Charan Singh
(a) I, II, III, IV
(b) II, III, I, IV
(c) II, I, III, IV
(d) III, II, IV, I

Q8. The first lady of the Indian screen to have been nominated to the Rajya Sabha is
(a) Nargis
(b) Madhubala
(c) Hema Malini
(d) Shobhana Bhartia

Q9. Right to Education became a fundamental right on
(a) March 15, 2010
(b) April 1,2010
(c) July 17, 2010
(d) October 10,2010

Q10. The idea of Lokpal is taken from 
(a) Britain
(b) America
(c) Scandinavian Countries
(d) France

Q11. Which country is following One Party System?
(a) Mongolia
(b) Spain
(c) Chile
(d) China

Q12. The Anti-Defection Law was passed by the Indian Parliament in the year
(a) 1986
(b) 1988
(c) 1984
(d) 1985

Q13. One of the following is the smallest (area-wise) Lok Sabha constituency in India:
(a) Chandni Chowk
(b) Delhi Sadar
(c) Kolkata North-West
(d) Mumbai South

Q14. Which of the following is protected under Wildlife (Protection) Act, 1972?
(a) Porcupine
(b) Gerbil
(c) Bandicoot rat
(d) Squirrel

Q15. Who amongst the following has become the Chief Minister of a State in India third time consecutively?
(a) Tarun Gogoi
(b) Nitish Kumar
(c) J. Jayalalithaa
(d) None of these


Solutions

  1. A
  2. B
  3. A
  4. A
  5. A
  6. A
  7. C
  8. A
  9. B
  10. C
  11. D
  12. D
  13. A
  14. A
  15. A

Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours