English Questions For Syndicate Bank PO Exam 2018


English Questions For Syndicate Bank PO Exam 2018

English Questions For Syndicate Bank PO Exam 2018

Directions (1-10): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

In the last few days, circumstances forced the Supreme Court and the Catholic Church in Kerala, two organizations that normally operate in complete secrecy, to open up ___1_____ a few of their decisions. Since what came out in the ____2_____open were issues of impropriety, the immediate demand from all quarters was for even more openness about the functioning of both these organizations.

The Catholic Church is a 2,000 year old organization that has made secrecy an art form. The case isn’t too _____3____ for the Supreme Court in India. The key decisions were ___4____ only by a select few insiders and the man in the street was never privy to the machinations. The common man had no option but to ____5___ their decisions or face the consequences, in complete silence.

Like sunlight, the ideal disinfectant, transparency has been considered the panacea against corruption in organizations and society. Transparency allows _____6______ to all decision-making processes. Decisionmakers know that what ___7_____ say or do will be linked to them personally. They all know that their performance will be evaluated by others according to some ___8______ standards. The decisionmaker is also expected to provide clear reasons for taking any ________9_____. Thus, transparency is expected to bring in the twin benefits of clarity about a decision and holding the decisionmaker _____10_______ for it.

It seems that more transparency can only do more good. Should organizations then open up all their decision-making processes?
Q1. 
(a)around
(b)into
(c)about
(d)the
(e)since

S1. Ans.(c)
Sol. Correct choice is option C.


Q2. 
(a)catholic
(b)open
(c)selected
(d)easy
(e)closed

S2. Ans.(b)
Sol. Correct choice is option B.


Q3. 
(a)real
(b)displayed
(c)views
(d)different
(e)common

S3. Ans.(d)
Sol. Correct choice is option D.


Q4. 
(a)mentioned
(b)bring
(c)caused
(d)formatted
(e)taken

S4. Ans.(e)
Sol. Correct choice is option E.


Q5. 
(a)reveal
(b)feel
(c)obey
(d)negotiate
(e)care

S5. Ans.(c)
Sol. Correct choice is option C.


Q6. 
(a)everybody
(b)you
(c)easy
(d)access
(e)learn

S6. Ans.(d)
Sol. Correct choice is option D.


Q7. 
(a)it
(b)they
(c)really
(d)themselves
(e)around

S7. Ans.(b)
Sol. Correct choice is option B.


Q8. 
(a)helpful
(b)below
(c)normative
(d)shifting
(e)personal

S8. Ans.(c)
Sol. Correct choice is option C.


Q9. 
(a)final
(b)decisions
(c)immediate
(d)cautious
(e)functioned

S9. Ans.(b)
Sol. Correct choice is option B.


Q10. 
(a)accountable
(b)fitted
(c)demanded
(d)operative
(e)supreme

S10. Ans.(a)
Sol. Correct choice is option A.



Directions (11-15): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
  • A. Driven by allegiance towards her children, she seemed committed to recovery, following her first breakdown.
  • B. She, however, felt like a burden, and experienced a sense of alienation.
  • C. Her daughters, now married, remained unwavering in their support.
  • D. Disheartened by seemingly inadequate standards of responsiveness on emotional and pragmatic needs, she felt let down by her family.
  • E. Durga spent more than half her adult life battling mental illness.
  • F. Determined to die, rather than live a life bereft of the joy of mutually valued relationships or dignity of self-reliance, she set herself alight, undaunted by the finality of her decision.
Q11. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a)A
(b)C
(c)D
(d)E
(e)B

S11. Ans.(B)
Sol. Correct sequence is EACBDF.
E is the first statement. It initiates the discussion. Her daughters, now married, remained unwavering in their support.


Q12. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement? 
(a)B
(b)C
(c)D
(d)E
(e)A

S12. Ans.(C)
Sol. Correct sequence is EACBDF. Disheartened by seemingly inadequate standards of responsiveness on emotional and pragmatic needs, she felt let down by her family.


Q13.  Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a)F
(b)B
(c)E
(d)A
(e)D

S13. Ans.(c)
Sol. Correct sequence is EACBDF. Durga spent more than half her adult life battling mental illness.


Q14. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a)A
(b)E
(c)D
(d)B
(e)C

S14. Ans.(d)
Sol. Correct sequence is EACBDF. She, however, felt like a burden, and experienced a sense of alienation.


Q15.  Which of the following should be the SIXTH sentence after rearrangement?
(a)E
(b)A
(c)B
(d)C
(e)F


S15. Ans.(e)
Sol. F is the concluding statement. Correct sequence is EACBDF.
Determined to die, rather than live a life bereft of the joy of mutually valued relationships or dignity of self-reliance, she set herself alight, undaunted by the finality of her decision.
Share To:

IBTS INDIA

IBTS - (Institute for Banking Training & Educational Services) is in the Leading Institution for banking & SSC, IBPS, Center & State exams in Chandigarh.

Post A Comment:

0 comments so far,add yours