Salient Fillers Quiz for SSC CGL Tier 2

Salient Fillers Quiz for SSC CGL Tier 2

Salient Fillers Quiz for SSC CGL Tier 2
Directions (1-15): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. ____________ of the opening ceremony of the theatre a large crowd had assembled.
(a) On the time
(b) At the time
(c) At time
(d) In the duration

S1. Ans.(b)
Sol. ‘At the time’ fits in the context.

Q2. I am afraid I ____________ in the calculation.
(a) made a mistake
(b) did a mistake
(c) done mistake
(d) mistook
S2. Ans.(a)
Sol. ‘make a mistake’ is an idiomatic expression. Hence option ‘a’ fits in the context.

Q3. After dinner mother used to tell us stories while ____________ the old socks.
(a) tottering
(b) swamping
(c) unfastening
(d) darning
S3. Ans.(d)
Sol. Darn: to mend, as torn clothing, with rows of stitches sometimes by crossing and interweaving rows to span a gap. Hence option ‘d’ fits in the context.

Q4. The students wanted a holiday, but the Principal ____________ and said, ‘No’.
(a) put his hands down
(b) put his foot up
(c) put his foot down
(d) put himself around.
S4. Ans.(c)
Sol. Put one’s foot down: To assert something strongly or to be unyielding in one’s position or decision.

Q5. She left the room feeling ____________ 
(a) miasma
(b) contrite
(c) raison d’etre
(d) trove
S5. Ans.(b)
Sol. Contrite: feeling or expressing remorse at the recognition that one has done wrong.
Raison d’etre : The most important reason or purpose for someone or something’s existence.
Trove: a store of valuable or delightful things
Miasma: an unpleasant or unhealthy smell or vapour. Hence option’b’ fits in the context

Q6. She was so ____________ she could hardly stand.
(a) perjure
(b) puddle
(c) emaciated
(d) rogue
S6. Ans.(c)
Sol. Emaciated: Abnormally thin or weak, especially because of illness or lack of food.

Q7. The separate details ____________ to form a single body of scientific thought.
(a) coalesce
(b) raiment
(c) largesse
(d) megalith
S7. Ans.(a)
Sol. Coalesce: Come together to from one mass or whole.

Q8. Because I wanted to ____________ my favourite actor at the movie premiere, I stood outside in the rain for seven hours.
(a) forage
(b) starry
(c) descry
(d) impute
S8. Ans.(c)
Sol. Descry: Catch sight of.

Q9. He was ____________ at being excluded from the meeting.
(a) vanguard
(b) peeved
(c) upfront
(d) savant
S9. Ans.(b)
Sol. Peeved: Aroused to impatience or anger.

Q10. Best friends have a deep ____________ which is often inexplicable to others.
(a) camaraderie
(b) bland
(c) veneer
(d) facade
S10. Ans.(a)
Sol. Camaraderie: Mutual trust & friendship among people who spend a lot of time together.
Bland: Lacking strong features or characteristics and therefore uninteresting.
Hence option ‘a’ is correct.

Q11. After receiving a windfall, the foolish man showed his ____________ by spending every dime on frivolous purchases.
(a) liturgy
(b) fatuity
(c) sagacity
(d) custom
S11. Ans.(b)
Sol. Fatuity: Pointless foolishness and stupidity.

Q12. He had endeavoured to ____________ them some assistance with their luggage.
(a) forfeit
(b) riddance
(c) procure
(d) gruff
S12. Ans.(c)
Sol. Procure: To bring about, especially by selfless & indirect means.

Q13. I could see another storm cloud ____________ on the horizon.
(a) looming
(b) compensate
(c) retract
(d) wiped
S13. Ans.(a)
Sol. Loom: appear as a shadow form, especially one that is large or threatening.

Q14. Life got hard for John when he went blind but he just ____________ and never complained.
(a) moved
(b) finished
(c) soldiered on
(d) admired
S14. Ans.(c)
Sol. Soldier on: continue even when things get difficult.

Q15. The show was getting stale so they__________ it up with some new scenes. 
(a) frigid
(b) jazzed
(c) left
(d) personified
S15. Ans.(b)
Sol. Jazz up: make something more interesting or attractive.
Share To:


India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit

Post A Comment:

0 comments so far,add yours