ads

Partnership Questions for SSC CGL Tier-2 2017

Partnership Questions for SSC CGL Tier-2 2017

Partnership Questions for SSC CGL Tier-2 2017

Q1. A and B started a business by investing Rs. 36000 and Rs. 45000 respectively. After 4 months B withdraws 4/9 of his investment. its 5 months After he again invested 11/9 of its original investment. If the total earned profit at the end of the year, is Rs. 117240, then who will get more money as a share of profit and how much?
A और B क्रमशः 36000 और 45000 रुपये के निवेश के साथ एक व्यवसाय शुरू करते हैं.  4 महीने बाद B अपनी पूँजी का 4/5 भाग निकाल लेता है. उसके 5 महीने बाद वह अपनी मूल पूँजी का 11/9 भाग पुनः निवेश कर देता है. यदि वर्ष के अंत में 117240 रुपये का लाभ हो तो लाभ में से किसको और कितने रुपये अधिक प्राप्त होंगे?  
(a) A, Rs. 15,500
(b) B, Rs. 12,450
(c) A, Rs. 14,245
(d) B, Rs. 13,560

S1. Ans.(d)
Sol.
977r → 117240
r → 120
(545 – 432) r ⇒ 113r
113r ⇒ 120 × 113
⇒ 13,560 Rs.
B will get more share by 13560 Rs.

Q2. A, B and C started a business by investing Rs. 24,000, Rs. 32000 and Rs. 18000 respectively. A and B are active partners and get 15% and 12% of total profit and remaining profit is to be distributed among them in the ratio of their investment. If C got total Rs. 65700 as a profit, what was the total amount of profit?
A, B और C  एक व्यापर में क्रमशः 24,000 रुपये, 32000 रुपये और 18000 रुपये निवेश करते हैं. A तथा B सक्रीय साझेदार हैं और उनकों कुल लाभ का क्रमशः 15%  और 12%  प्राप्त होता है.शेष लाभ को उनके द्वारा निवेशित पूँजी के अनुपात में बाँट दिया जाता है. यदि C को कुल 65700 रुपये प्राप्त हुआ हो, तो ज्ञात कीजिए कि लाभ की कुल राशि क्या थी? 
(a) Rs. 4,70,000
(b) Rs. 3,70,000
(c) Rs. 3,45,000
(d) Rs. 1,57,000

S2. Ans.(b)
Sol.

Let the total profit
= 100x
Extra share of A = 100x × 15/100 = 15x
Extra share of B = 100x × 12/100 = 12x
Remaining Profit = 100x – 15x – 12x = 73x
Share of C = 73x/37 × 9
=657x/37=65700
x = 3700
Total profit = 370000 Rs.

Q3. A, B and C hired a pasture. A grazed 12 cows 2 hours every day for 4 months, B grazed 16 cows, 4 hours every day for 6 months and C grazed 6 cows 9 hours everyday for 2 months. If B has paid Rs. 1152 as a share of fare. Find the amount of total Rent?
A, B और C ने ए चारागाह किराये पर लिया. A ने 12 गायें प्रतिदिन 2 घंटे की दर से 4 महीने तक चरायीं. B, 16 गायें प्रतिदिन 4 घंटे की दर से 6 माह तक चराई तथा C ने 6 गायें 9 घंटे प्रतिदिन की दर से 2 माह तक चराई. यदि B ने अपने हिस्से के रूप में 1152 रुपये किराया दिया तो ज्ञात कीजिए कि किराये की कुल राशि क्या है?
(a) Rs. 1413
(b) Rs. 1214
(c) Rs. 1764
(d) Rs. 1102

S3. Ans.(c)
Sol. 
32r → 1152
r → 36
Total share = 49 × 36 = 1764

Q4. A started a business with the capital of Rs. 500. After 2 months B joined A with Rs. 400. 6 months after the business started C joined with Rs. 800. If the total profit earned at the end of the year is Rs. 444.Find The Share of their Profit?   
A 500 रुपये की पूँजी से एक व्यापार शुरू करता है. 2 महीने बाद B व्यापार में 400 रुपये निवेश करता है. व्यापार शुरू होने के 6 महीने बाद C 800 रुपये लगाकर सम्मिलित हो जाता है. यदि वर्ष के अंत में कुल लाभ 444 रुपये हो तो उसमें से प्रत्येक का लाभ कितना है?
(a) Rs. 180, Rs. 120, Rs. 144
(b) Rs. 150, Rs. 130, Rs. 123
(c) Rs. 160, Rs. 141, Rs. 125
(d) Rs. 141, Rs. 110, Rs. 140

S4. Ans.(a)
Sol. 
37 unit → 444
1 unit → Rs. 12
A → 12 × 15 ⇒ 180
B → 10 × 12 ⇒ 120
C → 12 × 12 ⇒ 144

Q5. A and B started a business in partnership by investing Rs. 10,000 and Rs. 4000 respectively. Condition of partnership is that B got Rs. 100 per month for management of the business. After paying 5% interest on the capital, annual profit has distributed in the ratio of their investment. Find the share of their profit, if the annual profit is Rs. 4000?
A और B एक व्यापार में क्रमशः 10,000 रु और 4000 रु की पूँजी निवेश करते हैं. साझेदारी की शर्त हैं कि B को व्यापार की देखभाल के लिए 100 रु प्रतिमाह मिलेंगे. वार्षिक पूँजी पर 5%  ब्याज अदा करने के बाद वार्षिक लाभ को उनके निवेश के अनुपात में बांट दिया जाता है. 4000 रु के वार्षिक लाभ में से प्रत्येक का हिस्सा ज्ञात कीजिए?
(a) Rs. 3000 each
(b) Rs. 2500 each
(c) Rs. 1500 each
(d) Rs. 2000 each

S5. Ans.(d)
Sol. B’s profit share = 12 × 100 = Rs. 1200
Interest of A = (10000 × 5 × 1)/100 = Rs. 500
Interest of B = (4000 × 5 × 1)/100 = Rs. 200
Remaining profit = 4000 – 1900 = 2100 Rs.
Remaining Profit will be divided in the Ratio of their Investment
A’s share = (2100 × 5)/7 = Rs. 1500
B’s share = (2100 × 2)/7 = 600 Rs.
Total profit of A = 500 +1500 = Rs. 2000
Total profit of B = 1200 + 600 + 200 = Rs. 2000

Q6. A, B and C are partners in a business partnership. An invested Rs. 4000 for whole year. B invested Rs. 6000 initially but increased this investment up to Rs. 8000 at the end of 4 months, while C invested Rs. 8000 initially, but withdraw Rs. 2000 at the end of 9 months, At the end of year total earned profit is Rs. 16950, find their share of profit?
A, B और C एक व्यापार में साझेदार हैं. A पूरे वर्ष के लिए 4000 रु  निवेश करता है. B आरम्भ में 6000 रु निवेश करता है जिसे चार माह के अंत में 8000 कर देता है. जबकि C आरम्भ में 8000 रु निवेश करता है परन्तु 9 माह के अंत में 2000 रु निकाल लेता है. वर्ष के अंत में प्राप्त 16950 रु के लाभ में से प्रत्येक का हिस्सा ज्ञात कीजिए?
(a) Rs. 3600, Rs. 6600, Rs. 6750
(b) Rs. 2000, Rs. 3050, Rs. 5400
(c) Rs. 2450, Rs. 2460, Rs. 1456
(d) None of these

S6. Ans.(a)
Sol. 
113 unit → 16950 Rs.
1 unit → 150 Rs.
A = 24 × 150 = 3600 Rs.
B = 44 × 150 = 6600 Rs.
C = 150 × 45 = 6750 Rs.

Q7. Three partners A, B and C invested in the ratio of 5/4 ∶4/5 ∶6/5 in a business. After 3 months A increased his capital by 50% if the total profit of Rs. 35,700 earned at the end of year, find what was the A’s share of profit ?   
किसी व्यापार में तीन साझेदार A, B और C ने क्रमशः 5/4 ∶4/5 ∶6/5  के अनुपात में पूंजी लगायी. तीन महीने बाद A  ने अपने पूँजी में 50% की वृद्धि कर दी. यदि वर्ष के अंत में कुल 35,700 रु का लाभ हुआ हो, तो उसमें से A का हिस्सा क्या था?
(a) Rs. 12,000
(b) Rs. 16,500
(c) Rs. 13,000
(d) Rs. 15,600

S7. Ans.(b)
Sol.
A → 25x, B → 16x, C → 24x
Total Capital of A = 25x × 3 + (37.5)x × 9 = 412.5x
Total Capital of B = 16x × 12 = 192x
Total Capital of C = 24 × 12x = 288x
(412.5x + 192x + 288x) ⇒ 35700
x = Rs. 40
A’s share = 412.5 × 40
= Rs. 16500

Q8. Out of total capital required to start a business A invested 30%, B invested 2/5th and C invested the remaining capital. At the end of one year sum of Rs. 4000 is earned as a profit which is 20% of the capital given by B, then find how much C invested in the business?
किसी व्यापार को शुरू करने के लिए जितनी पूँजी की आवश्यकता थी उसका 30% A ने, 2/5 भाग B ने तथा शेष पूँजी C ने निवेश की. यदि वर्ष के अंत में कुल 4000 रु का लाभ हुआ हो जो B द्वारा लगायी गयी पूँजी 20% है तब C ने उस व्यापार में कितनी पूँजी निवेश की?  
(a) Rs. 25000
(b) Rs. 10000
(c) Rs. 15000
(d) Rs. 12450

S8. Ans.(c)
Sol. Total profit = Rs 4000
20% of B = Rs 4000
B’s investment =Rs 20,000
Let total capital be Rs 100
A → 30% of 100 = Rs 30
B → Rs 40
C → 30
r → 500
C’s capital ⇒ 500 × 30
= Rs 15000

Q9. A and B started a business in partnership by investing in the ratio of 7 : 9. After 3months A withdraw 2/3 of its investment and after 4 months from the beginning B withdraw 33 1/3% of its investment. If a total earned profit is Rs. 10201 at the end of 9 months, find the share of each in profit?
A और B ने साझेदारी में एक व्यापार शुरू किया और वे 7 : 9 के अनुपात में अपनी पूँजी निवेश करते हैं. तीन महीने बाद A अपनी पूँजी का 2/3 भाग निकाल लेता है तथा प्रारंभ से चार माह बाद B अपनी पूँजी का  33 1/3%  निकाल लेता है. यदि 9 माह के अंत में कुल 10201 रु का लाभ हुआ हो, तो उसमें से प्रत्येक का हिस्सा क्या होगा? 
(a) Rs. 3535, Rs. 6666
(b) Rs. 3055, Rs. 5555
(c) Rs. 4503, Rs. 1345
(d) Rs. 3545, Rs. 3333

S9. Ans.(a)
Sol.
Total capital invested by A in 9 months
= 21x × 3 + 7x × 6 = 105x
Total Capital of B invested in 9 months
= 27x × 4 + 18x × 5
= 198x
Capital → A  :   B
105x : 198x
Profit ⇒ 303x ⇒ 10201
x=10201/303
Share of A = 105 × 10201/303
= Rs. 3535
Share of B = 198 × 10201/303
= Rs. 6666

Q10. Three partners invested Rs. 42000, Rs. 48000 and Rs. 32000 respectively. Partnership condition is that, each will the get interest on his capital at the rate of 7% per annum and the remaining profit will be divided in the ratio of their capitals. If at the end of the year the total profit is Rs. 32940, then find the share of A in profit.
किसी व्यापार में तीन साझेदार क्रमशः 42000, 48000 और 32000 रु निवेश करते हैं. साझेदारी की शर्त यह है कि प्रत्येक अपनी पूँजी पर 7%  वार्षिक दर से ब्याज लेगा जो लाभ में से ही दिया जायेगा तथा शेष लाभ वे निवेशित पूँजी के अनुपात में बांटेगे. यदि एक वर्ष के अंत में कुल 32940 रु का लाभ हुआ हो तो A का हिस्सा क्या होगा?
(a) Rs. 12960
(b) Rs. 11340
(c) Rs. 8640
(d) None of these

S10. Ans.(b)
Sol.
Interest of A =(42000×7×1)/100=Rs 2940
Similarly,
Interest B = Rs 3360
Interest C =2240 Rs
Total interest = Rs 8540
Remaining profit = 32940 – 8540
= Rs 24400
61 units ⇒ 24400 Rs
1 unit → 400 Rs
Share of A in remaining profit
= 21 × 400
= 8400 Rs
Total profit A = 2940 + 8400
= Rs 11340

Q11. Rs. 490 is divided among A, B and C such that A’s share is half that of B’s and thrice that of C’s. What is C’s share ?   
490 रुपये को A, B और C में इस प्रकार विभाजित किया जाता है कि A का हिस्सा B से आधा है.  और C के हिस्से से तीन गुना है. C का हिस्सा कितना है? 
(a) Rs. 49
(b) Rs. 147
(c) Rs. 294
(d) Rs. 245

S11. Ans.(a)
Sol.
ATQ,
⇒ 10x = 49
X = 49
C’s share = 49 Rs

Q12. A, B and C enter into a partnership, investing Rs. 6000. A invests Rs. 1000 and B and C invests in the ratio of 2 : 3. Find the profit of C, when the annual profit is Rs. 2400?
A, B और C, 6000 रु निवेश करके साझेदारी शुरू करते हैं. A उसमें 1000 का निवेश करता है तथा B और C, 2 : 3 के अनुपात में निवेश करते हैं. यदि वार्षिक लाभ 2400 रु हो तो C का कितना लाभ प्राप्त हुआ ज्ञात कीजिए? 
(a) Rs. 600
(b) Rs. 1200
(c) Rs. 1800
(d) Rs. 1950

S12. Ans.(b)
Sol.
Investment of A = 1000
So, investment of B + C = 6000 – 1000
= Rs 5000
Investment of B = 8000×2/5=Rs 2000
Investment of C =8000×3/5=Rs 3000
Profit’s Ratio
Profit of C = 2400×3/6
= Rs 1200


Q13. 3 brothers divided 1620 among them in such a way that the share of second is equal to 5/13 of share of other two, combined. What is the share of the second one ?
तीन भाइयों ने आपस में 1620 की राशि ऐसे बांटी कि दूसरे भाई को अन्य दो भाइयों के संयुक्त हिस्से का 5/13 हिस्सा मिला. दूसरे भाई का हिस्सा कितना है?

(a) Rs. 1170
(b) Rs. 450
(c) Rs. 540
(d) Rs. 500

S13. Ans.(b)
Sol.
2nd share =5/13×(1st+3rd)
2nd/(1st+3rd)=5/13
Ist+2nd+3rd=18
18 units=1620
1 unit=1620/18
sumit=1620/18×5
⇒ Rs 450
2nd share = Rs 450

Q14. A and B invest Rs. 3000 and Rs. 2400 respectively in a business. If after one year there is a loss Rs. 720, how much loss will B bear ? (loss or profit is in proportion to their investments)?
A और B किसी कारोबार में क्रमशः 3000 रु और 2400 रु का निवेश करते हैं. यदि एक वर्ष बाद 720 रु की हानि होती है, तो B को कितनी हानि होगी? (हानि या लाभ उनके निवेश के अनुपात में है)?
(a) Rs. 72
(b) Rs. 320
(c) Rs. 400
(d) Rs. 360

S14. Ans.(b)
Sol. 
Loss of B=4/9×270
= Rs 320

Q15. A, B and C together start a business. Three times the investment of A equal four times the investment of B and the capital of B is twice that of C. the ratio of share of each in the profit?
A, B और C एक साथ मिलकर कोई कारोबार शुरू करते हैं. A के द्वारा किया गया निवेश का तीन गुना B के निवेश के चार गुना के बराबर है और B की पूँजी C की पूँजी से दोगुनी है. लाभ में प्रत्येक के हिस्से का अनुपात बताइए?    
(a) 8 : 3 : 6
(b) 3 : 8 : 6
(c) 3 : 6 : 8
(d) 8 : 6 : 3

S15. Ans.(d)
Sol.
3A = 4B
B = 2C
A/B=4/3
B/C=2/1
A : B : C = 8 : 6 : 3

ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours