ads

Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18

IMG-RESPONSIVE

Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18

Q1.To whom is the Gayatri Mantra dedicated?
➤ गायत्री मन्त्र किसको समर्पित है?
(a) Savitri(सावित्री)
(b) Moon(चांद)
(c) Soma(सोम)
(d) Marut(मारुत)
Ans.(a)

Q2.The office of the Secretary of State for India was created by the Act of
➤भारत के लिए सचिव राज्य का कार्यालय किस अधिनियम के द्वारा बनाया गया था
(a) 1853
(b) 1858
(c) 1861
(d) 1892
Ans.(b)

Q3.When Jallianwala Bagh massacre took place?
➤ जलियांवाला बाग नरसंहार कब हुआ?
(a) 13 April 1918(13 अप्रैल 1918)
b) 13 June 1919(13 जून 1919)
(c) 13 April 1919(13 अप्रैल 1919)
(d) 13 April 1920(13 अप्रैल 1920)
Ans.(c)

Q4.Who is called the ‘Nightingale of India’?
➤ भारत कोकिला किसे कहां जाता है?
(a)Sarojini Naidu(सरोजिनी नायडू) 
(b) Vijayalakhmi Pundit(विजयलक्ष्मी पंडित)
(c) Indira Gandhi(इंदिरा गांधी)
(d) Mother Teresa(मदर टेरेसा)
Ans.(a)

Q5.Write the correct chronological order of the following:
1. Foundation of Swaraj Party
2. JallianwallaBagh Tragedy
3. Congress-Muslim League Pact
4. Chauri-Chaura incident
➤ निम्नलिखित के सही कालानुक्रमिक आदेश लिखें:
1. स्वराज पार्टी की स्थापना
2. जलियांवालाबाग त्रासदी
3. कांग्रेस-मुस्लिम लीग संधि
4. चौरी-चौरा घटना
(a) 2, 3, 1, 4
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 3, 2, 4, 1
(d) 2, 3, 4, 1
Ans.(c)

Q6.Where was the first Peasant Movement launched by Mahatma Gandhi?
➤ महात्मा गांधी द्वारा पहला किसान आंदोलन कहाँ शुरू किया गया था?
(a) Bardoli(बारडोली)
(b) Dandi(दांडी)
(c) Champaran(चंपारण)
(d) Wardha(वर्धा)
Ans.(c)

Q7.Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’?
➤ ‘My Experiments with Truth’ किताब के लेखक कौन थे?
(a)Aurobindo Ghosh(अरबिंदो घोष)
(b)Bal Gangadhar Tilak(बाल गंगाधर तिलक)
(c)M.K. Gandhi(M.K. गांधी)
(d)Vinoba Bhave(विनोबा भावे)
Ans.(c)

Q8.Who gave the slogan first ‘Inquilab Zindabad’?
➤ 'इन्कलाब जिंदाबाद' का नारा सबसे पहले किसने दिया?
(a) Maulana Hasrat Mohani(मौलाना हसरत मोहनानी)
(b) Subhash Chandra Bose(सुभाष चंद्र बोस)
(c) Md Iqbal(मोहम्द इकबाल)
(d) Chandra Shekhar Azad(चन्द्र शेखर आजाद)
Ans.(a)

Q9. Who was the first editor of the Yugantar?
➤ यूगंतर का पहला संपादक कौन था?
(a) Barindra Ghosh(बारिंद्र घोष)
(b) Bipin Chandra Pal(बिपिन चंद्र पाल)
(c) Jatindra Nath Mukherjee(जतिन्द्र नाथ मुखर्जी)
(d) Ullaskar Dutt(उल्लास्कर दत्त)
Ans.(a)

Q10.Which freedom fighter was popularly known as `Deshbandhu'?
➤ कौन सा स्वतंत्रता सेनानी 'देशबंधु' के रूप में लोकप्रिय था?
(a) Lala Lajpat Rai(लाला लाजपत राय)
(b) Bal Gangadhar Tilak(बाल गंगाधर तिलक)
(c) Chittaranjan Das(चित्तरंजन दास)
(d) C. F.Andrews(सी. एफ. एंड्रयूस)
Ans.(c)

Q11.The script of the Indus Valley Civilization was
➤ सिंधु घाटी सभ्यता की स्क्रिप्ट थी:
(a) Dravidian(द्रविड़ियन)
(b) Persian(फारसी)
(c) Sanskrit(संस्कृत)
(d) Undeciphered(अपठित)
Ans.(d)

Q12.The tax which the kings used to collect from the people in the Vedic period was called
➤वैदिक काल में राजाओं द्वारा लोगों से इकट्ठा किया जाने वाला कर क्या कहा जाता था?
(a) Gana(गण)
(b) Varman(वर्मन)
(c) Bali(बाली)
(d) Vidatha(विधाता)
Ans.(c)

Q13.The Puranas are ........ in number.
➤पुराण संख्या में ........ हैं
(a) 18
(b) 25
(c) 52
(d) 108
Ans.(a)

Q14.The oldest Veda is?
➤सबसे पुराना वेद क्या है?
(a) Atharva Veda(अथर्व वेद)
(b) Rig Veda(ऋग वेद)
(c) Yajur Veda(यजुर्वेद वेद)
(d) Sama Veda(साम वेद)
Ans.(b)

Q15.Mahabharata in its original version was also known as
➤ महाभारत को इसके मूल संस्करण में ________ के रूप में भी जाना जाता था.
(a) Brihat Katha(बृहत कथा)
(b) Rajatarangini(राजतरंगीनी)
(c) Jaya Samhita(जया संहिता)
(d) Purana(पुराण)
Ans.(c)
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours