ads

GENERAL AWARENESS QUIZ

img-responsive

GENERAL AWARENESS QUIZ 

Q1. What is the ranking of India in recently released World Bank's report of 'ease of doing business'?
(a) 97th
(b) 76th
(c) 66th
(d) 100th
(e) 105th

S1. Ans.(d)
Sol. India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. The rise to the 100th position from 130 last year made India one of the top 10 best-improved countries and rounded off a day of good news on the economic front for the government. The World Bank’s ‘Doing Business 2018 — Reforming to Create Jobs’ report ranks 190 countries on the basis of a combined score on 10 parameters.

Q2. Name the country that has topped the list of seven countries in the new tuberculosis (TB) cases worldwide in 2016, according to a new report by the World Health Organization.
(a) Indonesia
(b) India
(c) China
(d) Pakistan
(e) Nigeria

S2. Ans.(b)
Sol. India topped the list of seven countries, accounting for 64 percent of the 10.4 million new tuberculosis (TB) cases worldwide in 2016, according to a new report by the World Health Organisation. India was followed by Indonesia, China, Philippines, Pakistan, Nigeria and South Africa, according to a Global TB Report 2017 released by the WHO.

Q3. India and Tunisia agreed to jointly combat terrorism and extremism while ramping up cooperation in the field of security. What is the capital of Tunisia?
(a) Baku
(b) Tanjia
(c) Tunis
(d) Rova
(e) Samania

S3. Ans.(c)
Sol. India and Tunisia agreed to jointly combat terrorism and extremism while ramping up cooperation in the field of security. A review of bilateral ties was undertaken as External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the 12th India- Tunisia Joint Commission Meeting with her Tunisian counterpart Khemaies Jhinaoui. Tunis is the capital of Tunisia.

Q4. The government has recently set up a ministerial panel to consider and oversee mergers among the country’s 21 state-run banks. The panel will be headed by ________________.
(a) Piyush Goyal
(b) Nirmala Sitharaman
(c) Rajnath Singh
(d) Arun Jaitley
(e) Rajiv Kumar

S4. Ans.(d)
Sol. The government set up a ministerial panel, led by finance minister Arun Jaitley, to consider and oversee mergers among the country’s 21 state-run banks.

Q5. ___________ is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.
(a) NEFT
(b) RTGS
(c) NPCI
(d) BBPS
(e) IMPS

S5. Ans.(a)
Sol. National Electronics Funds Transfer (NEFT) is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.

Q6. The Central Office of the Reserve Bank was initially established in Calcutta (now Kolkata) but was permanently moved to Mumbai in-
(a) 1949
(b) 1937
(c) 1943
(d) 1945
(e) 1934

S6. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935 in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934. The Central Office of the Reserve Bank was initially established in Calcutta but was permanently moved to Mumbai in 1937.

Q7. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under which act?
(a) Companies Act, 1956
(b) Negotiable Instruments Act, 1881
(c) Reserve Bank of India Act, 1934
(d) Banking Regulation Act, 1949
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q8. Name the lender that has announced the sanction of credit facilities amounting to Rs2,317 crore to corporate for financing Grid Connected Rooftop Solar projects under the bank's program with World Bank. 
(a) State Bank of India
(b) Reserve Bank of India
(c) Syndicate Bank
(d) Allahabad Bank
(e) Bank of Baroda

S8. Ans.(a)
Sol. State Bank of India announced sanction of credit facilities amounting to Rs2,317 crore to corporates for financing Grid Connected Rooftop Solar projects under an SBI-World Bank program. This funding will create solar power capacity aggregating 575 MW.

Q9. Name the person who is a top the Forbes list of top-earning dead celebrities for the fifth straight year with $75 million.
(a) Adams Johnson
(b) James Pattison
(c) Arnold Palmer
(d) Charles Schulz
(e) Michael Jackson

S9. Ans.(e)
Sol. Michael Jackson is atop the Forbes list of top-earning dead celebrities for the fifth straight year, with $75 million.

Q10. Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day) is celebrated across India on ___________.
(a) 29th October
(b) 30th October
(c) 31st October
(d) 03rd November
(e) 05th November

S10. Ans.(c)
Sol. India celebrates October 31st as Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day). This day marks the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel, who played an instrumental role in integration of princely state with Indian Union post independence.

Q11. Tata Steel has elevated _____________ as the Chief Executive Officer and Managing Director globally.
(a) Maulik Pathak
(b) T V Narendran
(c) Rajesh Gopinathan
(d) Ramkrishna Mukundan
(e) Mallika Srinivasan

S11. Ans.(b)
Sol. Tata Steel has elevated T V Narendran as Chief Executive Officer and Managing Director globally. He was appointed as Managing Director of Tata Steel for India and South East Asia on November 1, 2013.

Q12. Which city is served by Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport? 
(a) Ahmedabad
(b) Kochi
(c) Kozhikode
(d) Bengaluru
(e) Guwahati

S12.  Ans.(e)
Sol. Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport, also known as Guwahati International Airport and formerly as Borjhar Airport, is the primary international airport of the North-Eastern States of India, situated at Borjhar in Guwahati, Assam, named after Gopinath Bordoloi, who was a freedom fighter and also the first Chief Minister of Assam after independence.

Q13. The headquarters of World Trade Organisation is located in-
(a) Montreal
(b) Seatle
(c) Geneva
(d) The hague
(e) Vienna

S13. Ans.(c)
Sol. Geneva is a city in Switzerland that lies at the southern tip of expansive Lac LĂ©man (Lake Geneva). Surrounded by the Alps and Jura mountains, the city has views of dramatic Mont Blanc. Headquarters of Europe’s United Nations and the Red Cross, it’s a global hub for diplomacy and banking.

Q14. Wankhede Stadium is in wich of the following city? 
(a) Mumbai, Maharashtra
(b) Chennai, Tamil Nadu
(c) Kolkata, West Bengal
(d) Ranchi, Jharkhand
(e) Pune, Maharashtra

S14.Ans.(a)
Sol. Mumbai, the cricket capital of India, has seen Test matches played at three different grounds. The Bombay Gymkhana ground hosted the first ever Test in India, in 1933-34 against England. The Wankhede Stadium is a cricket stadium in Mumbai, Maharashtra.

Q15. Name the Railway officer who was appointed Private Secretary to President Ram Nath Kovind.
(a) P C Meena
(b) Neera Khuntiya
(c) Rajiv Ranjan Prasad
(d) Vikram Singh
(e) N Swaninathan

S15. Ans.(d)
Sol. Railway officer Vikram Singh was appointed Private Secretary to President Ram Nath Kovind. Singh is a 1997 batch officer of the Indian Railway Traffic Service.
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours