ads

General Awareness Questions for IBPS PO and OICL AO Mains 2017

img-responsive

General Awareness Questions for IBPS PO and OICL AO Mains 2017

Q1. PNB MetLife India Insurance Company Ltd (PNB MetLife) has recently appointed ____________ as a new Managing Director & Chief Executive Officer of the company.
(a) Amrut Sinha
(b) Ashish Srivastava
(c) Yash Khera
(d) Pritam Prabhakar
(e) Vikram Nerula
S1. Ans.(b)
Sol. PNB MetLife India Insurance Company Ltd (PNB MetLife), a life insurer, has appointed Ashish Srivastava as a new Managing Director & Chief Executive Officer of the company.

Q2. Name the State Government that has recently launched ‘Solar Briefcase’ in one of its Dham to provide electricity to far-flung areas in the hill state.
(a) Himachal Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
(e) Rajasthan
S2. Ans.(d)
Sol. Uttarakhand State Government and a charitable funding agency named Swan Cultural Center and Foundation launched ‘Solar Briefcase’ in Kedarnath Dham. The initiative was taken to provide electricity to far-flung areas in the hill state.
Q3. Vice President M Venkaiah Naidu has recently inaugurated the third International Conference on Yoga in ______________.
(a) Dehradun
(b) Nainital
(c) New Delhi
(d) Bengaluru
(e) Chennai
S3. Ans.(c)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu has inaugurated the third International Conference on Yoga in New Delhi. The theme of this year’s conference will be ‘Yoga for Wellness.’
Q4. Reliance Commercial Finance Ltd has signed an agreement with Indian Renewable Energy Development Agency Ltd (IREDA) for loan of amount ___________.
(a) Rs.300 crore
(b) Rs.350 crore
(c) Rs.375 crore
(d) Rs.400 crore
(e) Rs.450 crore

S4. Ans.(a)
Sol. Reliance Commercial Finance Ltd has signed an agreement with Indian Renewable Energy Development Agency Ltd (IREDA) for Rs.300 crore loan, in Mumbai.
Q5. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation MPC has decided to keep the policy repo rate unchanged. MPC stands for-
(a) Money Policy Committee 
(b) Management Policy Committee 
(c) Monetary Product Committee 
(d) Monetary Policy Corporation
(e) Monetary Policy Committee
S5. Ans.(e)
Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation at its meeting on 04th October 2017, the Monetary Policy Committee (MPC) decided to: keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.0 per cent.
Q6. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, MPC keep the policy repo rate under the LAF unchanged at-?
(a) 6.25 percent
(b) 6.50 percent
(c) 5.75 percent
(d) 6.00 percent
(e) 7.25 percent
S6. Ans.(d)
Sol. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, MPC keep the policy repo rate under the LAF unchanged at 6 percent.
Q7. LAF is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements. What is the meaning "F" in LAF?
(a) Fundamental
(b) Fund
(c) Facility
(d) Following
(e) Financial
S7. Ans.(c)
Sol. Liquidity Adjustment Facility (LAF) is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements.
Q8. The ___________ Cooperative Milk Marketing Federation of which state has been awarded as the best FMCG in the food sector at the 5th International Advertising Associations (IAA) Leadership Awards?
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Uttarakhand
(e) Gujarat
S8. Ans.(e)
Sol. The Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF), which manages brand AMUL, has been awarded as the best FMCG in the food sector at the 5th International Advertising Associations (IAA) Leadership Awards in Mumbai.
Q9. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh has inaugurated the four-day First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ in ___________.
(a) Chandigarh
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Gandhinagar
(e) Dispur
S9. Ans.(c)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the four-day First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ (BIMSTEC DMEx-2017) in New Delhi. The Exercise will be conducted by the National Disaster Response Force (NDRF) as the lead agency in Delhi and the National Capital Region (NCR).
Q10. The Norwegian Nobel Committee has awarded the Nobel Peace Prize for 2017 to the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). ICAN headquarters in ________________.
(a) Manila, Philippines
(b) Geneva, Switzerland
(c) New York, USA
(d) Paris, France
(e) Canberra, Australia

S10. Ans.(b)
Sol. The Norwegian Nobel Committee has awarded the Nobel Peace Prize for 2017 to the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). ICAN’s headquarters is in Geneva, Switzerland.
Q11. What is the ranking of India among the most valuable nation brand, according to Brand Finance’s Nation Brands list 2017?
(a) 10th
(b) 12th
(c) 15th
(d) 8th
(e) 6th
S11. Ans.(d)
Sol. India is ranked the eighth most valuable nation brand while the United States retained its top position and China took the second spot in the League of Nations according to Brand Finance’s Nation Brands 2017.
Q12. Name the bank, which has acquired by ICICI Bank? 
(a) Bharatiya Mahila Bank
(b) IDFC Bank
(c) ING Vysya Bank 
(d) Centurion Bank of Punjab
(e) Bank of Rajasthan
S12. Ans.(e)
Sol. The Bank of Rajasthan Ltd was a private sector bank of India which merged with ICICI Bank in 2010.
Q13. SHG is a small voluntary association of poor people, preferably from the same socio-economic background. What is the meaning of "S" in SHG?
(a) System
(b) Self
(c) Service
(d) Solution
(e) Scenario
S13. Ans.(b)
Sol. Self-Help Group (SHG) is a small voluntary association of poor people, preferably from the same socio-economic background.
Q14. Patna is an ancient city that sprawls along the south bank of the ___________ River. 
(a) Baghmati
(b) Satluj
(c) Damodar
(d) Kosi
(e) Ganga
S14. Ans.(e)
Sol. Patna is an ancient city that sprawls along the south bank of the Ganges River in Bihar, northeast India. The state capital, it’s home to Bihar Museum, a contemporary landmark exhibiting bronze sculptures and old coins from the region.
Q15. IIT-Kharagpur has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with ____________ for the setting up of a digital academy on the institute’s campus.
(a) Panasonic
(b) Google
(c) Samsung India
(d) Microsoft India
(e) HTC India

S15. Ans.(c)
Sol. IIT-Kharagpur has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Samsung India for the setting up of a digital academy on the institute’s campus.
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours