ads

Frequently Asked Static Awareness Questions


img-responsive

Frequently Asked Static Awareness Questions

Q1. What is the tagline of Chennai headquarted Indian Overseas Bank(IOB)?
(a) Pure Banking Nothing Else
(b) The name you can Bank Upon
(c) Tradition of trust
(d) Your Tech friendly bank
(e) Good people to grow with


S1. Ans. (e)
Sol. Indian Overseas Bank (IOB) is a major public sector bank based in Chennai (Madras). IOB has branches in Singapore, Hong Kong, Colombo, Seoul, and Bangkok. It has representative offices in Guangzhou, Vietnam, and Dubai. IOB also is part-owner of a joint-venture bank in Malaysia.


Q2. The Durand  Tournament was started at Simla in the yr 1888 by Sir Henry Mortimer Durand, who was then the Foreign Secretary to Govt of India. Durand Cup related to which game?
(a) Cricket
(b) Tennis
(c) Football
(d) Chess
(e) Hockey


S2. Ans. (c)
Sol. The Durand Football Tournament or Durand Cup is a football competition in India which was first held in 1888. It is co-hosted by the Durand Football Tournament Society (DFTS) and Osians. All the matches are free-of-cost for spectators, and the winner gets ? 50 lakh. 


Q3. Recently, Essar Mahan power plant of 600 MW unit at Mahan project has resumed commercial production after a gap of 17 months. In which state the plant is located? 
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Rajasthan
(e) Maharashtra


S3. Ans. (b)
Sol. Essar Mahan Power Plant is a coal-based thermal power plant located near Singrauli town in Singrauli district in the Indian state of Madhya Pradesh. The power plant is operated by the Essar Energy.


Q4. 'Anything But Khamosh'; The Shatrughan Sinha's Biography is authored by?
(a) Bharathi S Pradhan
(b) Pramod Kapoor
(c) Amar Chitra Katha
(d) Govind Pansare
(e) Shantanu Guha Ray


S4. Ans. (a)
Sol. Bharathi S. Pradhan is a renowned author and film critic and has written for Reader’s Digest, Mid-day, Savvy, Femina and Movie. A Sunday columnist with The Telegraph, she has been Chairperson of the National Awards (for Best Writing on Cinema) and was on the jury for the Indian Panorama of IFFI 2015. She has written Mr Bidi, Heartfelft: The Inspirational Story of Medha Jalota, Colas, Cars & Communal Harmony, Valentine Lover and Anything But Khamosh: The Shatrughan Sinha Biography.


Q5. The United Nations World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. The Headquaters of UNWTO is situated at?
(a) London, United Kingdom
(b) Vienna, Austria
(c) Rome, Italy
(d) Geneva, Switzerland
(e) Madrid, Spain


S5. Ans. (e)
Sol. The World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. UNWTO’s membership includes 157 countries, 6 Associate Members and 500 Affiliate Members representing the private sector, educational institutions, tourism associations and local tourism authorities.


Q6. Dena Bank headquartered in Mumbai was founded in 1938. What is the tagline of Dena Bank?
(a) Trusted family Bank
(b) The Name you can Bank Upon
(c) Tadition of trust
(d) A friend you can bank upon
(e) None of the above


S6. Ans.(a)
Sol. Dena Bank, in July 1969 along with 13 other major banks was nationalized and is now a Public Sector Bank constituted under the Banking Companies Act, 1970. Under the provisions of the Banking Regulations Act 1949, in addition to the business of banking, the Bank can undertake other business as specified in Section 6 of the Banking Regulations Act, 1949.


Q7. Who was the 20th Chief Election Commissioner of India?
(a) Shahabuddin Yaqoob Quraishi
(b) T S Vijayan
(c) Raghuram Rajan
(d) Syed Nasim Ahmad Zaidi
(e) R S Sharma


S7. Ans.(d)
Sol. The decisions of the commission are taken by a majority vote. Nasim Zaidi was the 20th Chief Election Commissioner. H.S.Brahma retired on 19th April,2015 . After then Dr.Nasim Zaidi took over as 20th Chief Election Commissioner.


Q8. Maa Vindhyavasini Devi Temple is located in Vindhyachal in the Indian state of?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttra Pradesh
(d) West Bengal
(e) Uttarakhand


S8. Ans.(c)
Sol. Vindhyavasini is name of a benevolent aspect of Devi Amba or Durga. Her temple is located at Vindhyachal, 8 km away from Mirzapur on the banks of river Ganges, in Uttar Pradesh. The goddess gets her name from Vindhya Range and the name Vindhyavasini, literally means, she who resides in Vindhya. As it is believed that the Shaktipeeths were created on earth, where the body parts of Sati fell.


Q9. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is an international financial institution that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region.Who is the present president of AIIB?
(a) Ban ki Moon
(b) D J Pandian
(c) Lou Jiwei
(d) Jin Liqun
(e) None of the above


S9. Ans.(d)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is a new multilateral financial institution founded to bring countries together to address the daunting infrastructure needs across Asia. By furthering interconnectivity and economic development in the region through advancements in infrastructure and other productive sectors, we can help stimulate growth and improve access to basic services. Mr. Jin Liqun is the chief of staff and has accountability for all of the Bank’s operations. 


Q10. Bharat Ratna' is the highest civilian award of the country. The award was started by formal President of India Rajendra Prasad on 2nd January, 1954.The number of annual awards is restricted to a maximum of_______ in a particular year.
(a) Two
(b) Four
(c) Ten
(d) Six
(e) Three


S10. Ans.(e)
Sol. The Bharat Ratna is the highest civilian award of the Republic of India. Instituted in 1954, the award is conferred "in recognition of exceptional service/performance of the highest order". The recommendations for the Bharat Ratna are made by the Prime Minister to the President, with a maximum of three nominees being awarded per year. Recipients receive a Sanad (certificate) signed by the President and a peepal-leaf–shaped medallion.


Q11. Who is current Chief Economic Adviser to the Government of India?
(a) Arvind Mayaram
(b) Arvind Subramanian
(c) Ratan P Watal
(d) Hasmukh Adhia
(e) Naina Lal Kidwai


S11. Ans.(b)
Sol. Arvind Subramanian is an Indian economist and the current Chief Economic Adviser to the Government of India, having taken charge of the position on 16 October 2014 succeeding Raghuram Rajan.


Q12. The author of the book ‘My Experiments With Truth’ is
(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Govind Vallabh Pant
(c) M. K. Gandhi
(d) Tara Ali Beg
(e) None of these


S12. Ans.(c)
Sol. The Story of My Experiments with Truth is the autobiography of Mohandas K. Gandhi, covering his life from early childhood through to 1921. It was written in weekly instalments and published in his journal Navjivan from 1925 to 1929. Its English translation also appeared in installments in his other journal Young India.


Q13. World Population day is an annual event observed on which of the following day every year that seeks to raise awareness of global population issues. The event was established by the Governing Council of the United Nations Development Programme in 1989?
(a) July 01
(b) July 19
(c) July 30
(d) June 12
(e) July 11


S13. Ans.(e)
Sol. In 1989, the Governing Council of the United Nations Development Programme recommended that 11 July be observed by the international community as World Population Day, a day to focus attention on the urgency and importance of population issues. This year's theme is 'Investing in teenage girls.'


Q14. The 4,620MW Mundra Thermal Power Station is located in the Kutch district of which of the following state and is currently the second biggest operating thermal power plant in India?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
(e) Tamil Nadu


S14. Ans. (a)
Sol. The Mundra power plant is a 4,644MW coal-based thermal power station in the Kutch district of Gujarat in India. It is located near Mundra Port, which is owned by Mundra Power Special Economic Zone. Adani Power, a subsidiary of Adani Group, developed the project.


Q15. Where is the headquarter of Asian Development Bank(ADB)?
(a) New Delhi, India
(b) Beijing, China
(c) Tokyo, Japan
(d) Manila, Philippines
(e) None of the above


S15. Ans. (d)
Sol. The Philippines capital of Manila was chosen to host the new institution, which opened on 19 December 1966, with 31 members that came together to serve a predominantly agricultural region. Takeshi Watanabe was ADB's first President. 
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours