ads

Frequently Asked Static Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

img-responsive

Frequently Asked Static Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Q1. Name the bank whose tagline is 'Good people to grow with' and its headquater is situated at Chennai?
(a) Indian Bank
(b) Indian Overseas Bank
(c) Corporation Bank
(d) Canara Bank
(e) Andhra Bank

S1. Ans.(b)
Sol. In 1937, Thiru.M. Ct. M. Chidambaram Chettyar established the Indian Overseas Bank (IOB) to encourage overseas banking and foreign exchange operations. IOB started up simultaneously at three branches, one each in Karaikudi, Madras, and Rangoon (Yangon). It quickly opened a branch in Penang, Kuala Lumpur (1937 or 1938), and another in Singapore (1937 or 1941).

Q2. The National Tiger Conservation Authority(NTCA) has accorded final approval to Kudremukh National Park and Rajaji National Park for being declared as tiger reserves. In which state/s these national parks are located?
(a) Maharashtra and Uttarkhand respectively
(b) Karnataka and Madhya Pradesh respectively
(c) Uttarkhand and Madhya Pradesh respectively
(d) Karnataka and Uttarkhand respectively
(e) Madhya Pradesh and Uttarkhand respectively

S2. Ans.(d)
Sol. Rajaji National Park is an Indian national park and tiger reserve that encompasses the Shivaliks, near the foothills of the Himalayas. The park is spread over 820 km2 and three districts of Uttarakhand: Haridwar, Dehradun and Pauri Garhwal. Kudremukh National Park is located at a distance of 95 km south-west of Chikmagalur town. It is situated in the Western Ghats in the districts of Dakshina Kannada, Udupi and Chikmagalur and stretches between Narasimha Parvatha (in Sringeri Taluk) in the north to the Jamalabad Fort (in Belthangady Taluk) in the south.

Q3. Essar Mahan power plant of 600 MW unit is located in which state? 
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Rajasthan
(e) Maharashtra

S3. Ans.(b)
Sol. Essar Mahan Power Plant is a coal-based thermal power plant located near Singrauli town in Singrauli district in the Indian state of Madhya Pradesh. The power plant is operated by the Essar Energy.

Q4. The United Nations World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. The Headquaters of UNWTO is situated at?
(a) London, United Kingdom
(b) Vienna, Austria
(c) Rome, Italy
(d) Geneva, Switzerland
(e) Madrid, Spain

S4. Ans.(e)
Sol. The World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. As the leading international organization in the field of tourism, UNWTO promotes tourism as a driver of economic growth, inclusive development and environmental sustainability and offers leadership and support to the sector in advancing knowledge and tourism policies worldwide. 

Q5. Who is the present Solicitor General of India?
(a) Mukul Rohatgi
(b) Ranjit Kumar
(c) Nripendra Misra
(d) Ajit Doval
(e) None of the above 

S5. Ans.(d)
Sol. The Attorney General for India is the Indian government's chief legal advisor, and its primary lawyer in the Supreme Court of India. He is appointed by the President of India under Article 76(1) of the Constitution and holds office during the pleasure of the President.

Q6. Bulgaria is a Balkan nation with diverse terrain encompassing Black Sea coastline, rivers, including the Danube, and a mountainous interior. Where is the capital of Bulgaria?
(a) Tashkent
(b) Sofia
(c) Havana
(d) Lima
(e) Phnom Penh

S6. Ans. (b)
Sol. Bulgaria is a country in southeastern Europe. It is bordered by Romania to the north, Serbia and Macedonia to the west, Greece and Turkey to the south, and the Black Sea to the east. Sofia is the capital and largest city of Bulgaria. The city is at the foot of Vitosha Mountain in the western part of the country.

Q7. Sardar Patel Stadium is one of the premier cricket stadiums of India in the Motera locality of which of the following Indian city?
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Ahmedabad
(d) Mumbai
(e) Chennai

Q8. Sundarbans National Park is one of the famous national parks in India situated in the state of ?
(a) Bihar
(b) Assam
(c) West Bengal
(d) Kerala
(e) Uttarakhad

S8. Ans. (c)
Sol. Sunderbans national park is located at the South Eastern tip of the 24 Paraganas district in the state of West Bengal. It got its name from one of the mangrove plants known as Sundari (Heritiera Minor). The Sundarbans are a part of the world's largest delta formed by the rivers Ganges,Brahmaputra and Meghna. Sundarban is a vast area covering 4262 square kms in India alone, with a larger portion in Bangladesh. 2585 sq. kms of the Indian Sundarban forms the largest Tiger Reserve and National Park in India.

Q9. The Charminar, constructed in 1591, is a monument and mosque located in?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Patna
(d) Hyderabad
(e) None of the above

S9. Ans. (d)
Sol.  Charminar, which is synonymous with Hyderabad is one of the magnificent structures built by Mohammad Quli Qutub Shah, the fifth ruler of the Qutub Shahi dynasty and also the founder of the City, in Hijri 1000 (A.D.1591-92). This is a square structure measuring 31.95 mts. on each side with imposing arches spanning a distance of 11mts. There are four minarets, each having three storeyes, rising to a height of 56 mts. The spiral staircase inside the minarets has 149 steps leading to the top with 12 landings. The double screen of arches on the roof and the ornamental arches on the minarets add to the aesthetic value.

Q10. The World Trade Organization(WTO) deals with the global rules of trade between nations. WTO was established on?
(a) 01 January 1972
(b) 01 January 1910
(c) 01 January 1990
(d) 01 January 1946
(e) 01 January 1995

S10. Ans (e)
Sol. The World Trade Organization (WTO) is the only global international organization dealing with the rules of trade between nations. At its heart are the WTO agreements, negotiated and signed by the bulk of the world’s trading nations and ratified in their parliaments. The goal is to help producers of goods and services, exporters, and importers conduct their business.

Q11. United India Insurance Company Limited (UIIC) was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. Where is the headquarter of UIIC?
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) Chennai

S11. Ans.(e)
Sol. United India Insurance Company Limited was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. 12 Indian Insurance Companies, 4 Cooperative Insurance Societies and Indian operations of 5 Foreign Insurers.

Q12. NABARD was set up with an initial capital of 100 crore and to Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives. Who is the present chairman of NABARD?
(a) UK Sinha
(b) RS Sharma
(c) Raghuram Rajan
(d) H K Bhanwala
(e) None of the above

S12. Ans.(d)
Sol. Dr. Harsh Kumar Bhanwala is the Chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) since December 18, 2013. He is a Post Graduate in Management from IIM Ahmedabad and holds Ph.D. in Management. He has been awarded honorary doctorate in Science by Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore.

Q13. Algeria is a North African country with a Mediterranean coastline and a Saharan desert interior. Where is the capital of Algeria?
(a) Juba
(b) Algiers
(c) Nairobi
(d) Yaren District
(e) None of the above

S13. Ans.(b)
Sol. Algiers is the capital and largest city of Algeria. Algiers is located on the Mediterranean Sea and in the north-central portion of Algeria. The Algerian Dinar is the currency of Algeria.

Q14. What is the tagline of United India Insurance Company Limited (UIIC)?
(a) United India, India’s premier general insurance company
(b) At United India, It's always U before I
(c) A leading Premium sector
(d) Kal par Control
(e) None of the above

S14. Ans.(b)
Sol. United India Insurance Company Limited was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. 12 Indian Insurance Companies, 4 Cooperative Insurance Societies and Indian operations of 5 Foreign Insurers. 

Q15. Rajnath Singh is an Indian politician belonging to the Bharatiya Janata Party who currently serves as the Home Minister of India. His present constituency is?
(a) Lucknow, Uttar Pradesh
(b) Darbhanga, Bihar
(c) Bhopal, Madhya Pradesh
(d) Ghajiabad, Uttar Pradesh
(e) Gurugram, Haryana

S15. Ans.(a)
Sol. Rajnath Ram Badan Singh is an Indian politician belonging to the Bharatiya Janata Party who currently serves as the Home Minister. He previously served as the Chief Minister of Uttar Pradesh and as a Cabinet Minister in the Vajpayee Government



ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours