ads

Frequently asked Static Awareness for IBPS RRB Mains 2017

IMG-RESPONSIVE

Frequently asked Static Awareness for IBPS RRB Mains 2017

Q1. The Academy Awards, or "Oscars", is an annual American awards ceremony hosted by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences to recognize excellence in which of the following field?
(a) Science
(b) Sports
(c) Education
(d) Film 
(e) Leadership
S1. Ans.(d)
Sol. The Academy Awards, now known officially as the Oscars, is a set of twenty-four awards for artistic and technical merit in the American film industry, given annually by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), to recognize excellence in cinematic achievements as assessed by the Academy's voting membership.

Q2. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is regional intergovernmental organization and geopolitical union in South Asia. SAARC was founded in ______ in 1985.
(a) Dhaka, Bangladesh 
(b) New Delhi, India
(c) Kathmandu, Nepal
(d) Male, Maldives
(e) Thimphu, Bhutan 

S2. Ans.(a)
Sol. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) was established with the signing of the SAARC Charter in Dhaka on 8 December 1985. SAARC comprises of eight Member States: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. The Secretariat of the Association was set up in Kathmandu on 17 January 1987.
Q3. Corsica is an island in the Mediterranean Sea belonging to France. What is capital of Corsica?
(a) Paris
(b) Ajaccio 
(c) Zagreb
(d) Hawana
(e) Damascus
S3. Ans.(b)
Sol. Corsica is an island in the Mediterranean Sea and one of the 18 regions of France. It is located west of the Italian Peninsula, southeast of the French mainland, and north of the Italian island of Sardinia. Ajaccio is also the largest settlement on the island. Ajaccio is located on the west coast of the island of Corsica.
Q4. The Indian Space Research Organisation (ISRO) is the space agency of the Indian government. ISRO headquarter is located in?
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Bengaluru 
(e) Hyderabad 

S4. Ans.(d)
Sol. The Indian Space Research Organisation is the space agency of the Government of India headquartered in the city of Bengaluru. Its vision is to "harness space technology for national development while pursuing space science research and planetary exploration.", while pursuing space science research and planetary exploration.
Q5. The International Day of Older Persons is observed on?
(a) 02nd October
(b) 24th October
(c) 16th October
(d) 31st October
(e) 01st October 
S5. Ans.(e)
Sol. The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year. On December 14, 1990 the United Nations General Assembly voted to establish October 1 as the International Day of Older Persons as recorded in Resolution 45/106. The holiday was observed for the first time on October 1, 1991.
Q6. South Sudan, officially the Republic of South Sudan, is a landlocked country in northeastern Africa that gained its independence from Sudan in 2011. What is the currency of South Sudan?
(a) pound
(b) Ruble
(c) Dollar
(d) Rand
(e) Euro
S6. Ans.(a)
Sol. The South Sudanese pound is the official currency of the Republic of South Sudan. It is subdivided into 100 piasters. It was approved by the Southern Sudan Legislative Assembly before secession on 9 July 2011 from Sudan. It was introduced on 18 July 2011, and replaced the Sudanese pound at par.
Q7. IDBI Bank is an Indian government-owned financial service company, formerly known as Industrial Development Bank of India, headquartered in?
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Mumbai
S7. Ans.(e)
Sol. IDBI Bank is an Indian government-owned financial service company, formerly known as Industrial Development Bank of India, headquartered in Mumbai, India. It was established in 1964 by an Act of Parliament to provide credit and other financial facilities for the development of the fledgling Indian industry.Central government is the owner of this bank and employees will be called as Central Govt staffs.
Q8. Mahakaleshwar Jyotirlinga is one of the most famous Hindu temples dedicated to Lord Shiva and is one of the twelve Jyotirlingams, which are supposed to be the most sacred abodes of Lord Shiva in which of the following state?
(a) Himachal Pradesh
(b) Arunachal Pradesh
(c) Madhya Pradesh 
(d) Uttar Pradesh
(e) Andhra Pradesh
S8. Ans.(c)
Sol. Mahakaleshwar Jyotirlinga is one of the most famous Hindu temples dedicated to Lord Shiva and is one of the twelve Jyotirlingams, which are supposed to be the most sacred abodes of Lord Shiva. It is located in the ancient city of Ujjain in the state of Madhya Pradesh, India. The temple is situated on the side of the Rudra Sagarlake.
Q9. Banaras Hindu University is a public central university located in Varanasi, Uttar Pradesh. Established in 1916 by?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit Madan Mohan Malaviya
(c) Rajendra Prasad
(d) Vallabhbhai Patel
(e) None of the above
S9. Ans.(b)
Sol. Banaras Hindu University commonly referred to as BHU; formerly known as Central Hindu College is a public central university located in Varanasi, Uttar Pradesh. Established in 1916 by Pandit Madan Mohan Malaviya, BHU is the largest residential universities in Asia, with over 35,000 students.
Q10. Brijmohan Mishra popularly known as Pandit Birju Maharaj is the leading exponent of the Lucknow Kalka-Bindadin gharana of which of the following Dance?
(a) Bharatnatyam
(b) Kuchipudi
(c) Bihu
(d) Kathak
(e) None of the above
S10. Ans.(d)
Sol. Brijmohan Mishra popularly known as Pandit Birju Maharaj is the leading exponent of the Lucknow Kalka-Bindadin gharana of Kathak dance in India. He is a descendant of the legendary Maharaj family of Kathak dancers, which includes his two uncles, Shambhu Maharaj and Lachhu Maharaj, and his father and guru, Acchan Maharaj.
Q11. Which among the following is not a work of Rabindranath Tagore?
(a) Gitanjali
(b) Chithrangada
(c) The Court Dancer
(d) Kapala Kundala
(e) Gora
S11.  Ans.(d)
Sol. Kapalkundala, also known as Mrinmoyee, is a Bengali romance novel by Indian writer Bankim Chandra Chattopadhyay. Published in 1866, it is a story of a forest-dwelling girl named Kapalkundala, who fell in love and got married to Nabakumar, a young gentleman from Saptagram, but eventually found that she is unable to adjust herself with the city life.
Q12. Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of
(a) Science and Technology
(b) Environmental Studies
(c) Literature and Journalism
(d) International Understanding
(e) Economics
S12. Ans.(c)
Sol. The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine and online journalism, literature, and musical composition in the United States. It was established in 1917 by provisions in the will of American Joseph Pulitzer who had made his fortune as a newspaper publisher, and is administered by Columbia University in New York City.
Q13. Who were made the permanent members of the U.N. Security Council?
(a) One representative from each continent
(b) Five major powers of the Allied Forces in the Second World War  
(c) Five members elected by the U.N. General Assembly at the initial Constitution  
(d) Funding members of the U.N.
(e) None of these

S13. Ans.(b)
Sol. The permanent members of the United Nations Security Council, also known as the Permanent Five, Big Five, or P5, include the following five governments: China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States. The members represent the five great powers considered the victors of World War II.
Q14. Teachers Day is observed every year on  
(a) 5th September 
(b) 15th September 
(c) 20th September 
(d) 25th September 
(e) 10th September
S14. Ans.(a)
Sol. The birth date of the second President of India, Dr. SarvepalliRadhakrishnan, 5 September 1888, is celebrated as Teacher's Day since 1962. On this day, teachers and students report to school as usual but the usual activities and classes are replaced by activities of celebration, thanks and remembrance.
Q15. The headquarters of UNESCO is in   
(a) New York 
(b) The Hague 
(c) Paris 
(d) Moscow 
(e) Geneva
S15. Ans.(c)
Sol. Located on the Place de Fontenoy, in Paris, the main building which houses the Headquarters of UNESCO was inaugurated on 3 November 1958. The Y-shaped design was invented by three architects of different nationalities under the direction of an international committee.
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours