ads

English Quiz For IBPS RBI & Insurance Exam Answers

English Quiz For IBPS RBI & Insurance Exam Answers

Directions (1-10): Each of the following questions has a paragraph from which a sentence has been deleted. Three statements are given , from which any number of statements can fit and provide coherent meaning to the paragraph.  From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way.
 
Q1. The accomplishments of modern India are recognized around the world. A country that was a symbol of hunger and poverty at the time of Independence and admonished for its Hindu rate of growth during the initial decades has now transformed itself into one of the fastest growing major economies._________________________________ and being a multi-religious secular entity. But the potential for growth remains strong despite some slackening.
I. Democratic governance – the decision-making processes that translate citizens’ preferences into policy actions – is a crucial component of ensuring that democracy delivers.
II.Between elections, citizens must have avenues to participate in decision making, stay informed, and hold government accountable for its performance.
III. These economic achievements are extensive, especially when considering the challenges that arose from following democratic governance after decades of oppressive colonial rule
select the most appropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct
S1. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct choice. Statement III is the best connecting statement because the sentence before blank discuss about fastest growing major economies, which than only choice III takes further.

Q2. Giving begins with the recognition of having, abundantly. This sense of abundance has less to do with the quantity one has and more to do with one’s sense of sufficiency. Giving is an expression of not just your material richness but _______________________________ .  In the value of giving, one can recognise the mystery of flow of currency of life-nourishing forces, whether one gives education, clarity, an organ, blood, money, material, effort or just a warm smile.
I. of affluent expression and  recognition
II.of you being rich inwardly in love and care
III.abundance of our material richness
select the most appropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct
S2. Ans.(d)
Sol. ‘but’ is a hint here, which indicates, contrast with the statement before the blank. Hence, statement III eliminated as it shows no contrast. Statement II is the correct choice and gives coherent meaning
Q3. The government wants to reimpose curbs on gold imports after Diwali to discourage people from buying gold. That’s not a good idea. Any attempt to curb demand artificially — through quantitative restrictions or higher import duties — _________________________________. However, the government is worried that the surge in gold imports could undermine India’s balance of payment’s position. 
I. will only encourage more smuggling and revive the unauthorized hawala market
II.India’s gold imports in September rose 31% from a year ago as jewelers increased their purchases ahead of a festival at the end of the month, provisional data from GFMS showed.
III.Gold buying during Dussehra is considered auspicious.
 
select the most appropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct
S3. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct choice. Statement I is the only coherent meaning here.
Q4. Delhi’s air quality deteriorates with unfailing regularity at this time of the year, with large swathes of north India in the grip of suffocating smog, but the State governments that can make it easier for millions to breathe do not act with any sense of urgency. That it has turned into a public health emergency in the capital, with the air quality index touching extremely hazardous levels in some parts, necessitating the closure of primary schools, has further lowered its standing. It is unconscionable for governments, through indifference and inaction, to subject citizens to such toxic air, and _____________________________________  respiratory ailments and impaired lung function. 
 
I. cause extreme suffering especially among people with
II.resultant in extreme effects for people with
III. caused problems and many health issues for elderly people and
select the most appropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct
S4. Ans.(a)
Sol.  Option A is the correct choice. Statement II and III do not fit with the sentence given after the blank.

Q5. On the first anniversary of demonetisation, it is unambiguously clear that the project has been a resounding political success. It sent out a clear message that the government is determined to clamp down on black money and is prepared to take unorthodox measures for the purpose. Since the government continues to celebrate the move,___________  
I. next move was yet to find out to flush out the black money
II.it follows that more steps are likely to expose black money, to validate demonetisation.
III.government celebrates the first anniversary of demonetisation
select the most appropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S5. Ans.(d)
Sol. Eliminating from the choice given, statement I is incorrect as it is in past tense and hence not in sync with the given statement. Statement III also get eliminated as it is redundant.
Only choice II is correct and Hence is the right answer
Directions (6-10): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.
Q6. AbominateWe abominate jokes that make fun of people who have mental or physical disabilities
(a) nominate
(b) admire
(c) abhor
(d) promote
(e) understand

S6. Ans.(c)
Sol. Correct choice is option C.
Abominate: to dislike intensely, to feel great hatred for (someone or something)
Q7.  Cotton : He doesn’t cotton to the idea of having children.
(a) detail
(b) think
(c) note
(d) comprehend
(e) obtain
S7. Ans.(d)
Sol. cotton to (someone or something)- to begin to like someone or something, to take a liking — used with to
Q8. Caveat: His investment advice comes with a caveat: that the stock market is impossible to predict with absolute accuracy.
(a) argument
(b) caution
(c) promotion
(d) help
(e) soothe

S8. Ans.(b)
Sol. Caveat- an explanation or warning that should be remembered when you are doing or thinking about something

Q9. Dossier: Investigators began compiling a dossier on him after he was suspected of stealing.
(a) behavior
(b) file
(c) mess
(d) internet
(e) complex
S9. Ans.(b)
Sol. Dossier- a group of papers that contain detailed information about someone or something
Q10. Lagniappe: The meal was served with a lagniappe of freshly made cornbread
(a) anger
(b) grief
(c) gift
(d) apple juice
(e) grant

S10. Ans.(c)
Sol.  Lagniappe-a small gift given to a customer by a merchant at the time of a purchase; broadly: something given or obtained gratuitously or by way of good measure
ads
Share To:

IBTS INSTITUTE

India's Leading Institution for Competitive Exams in Chandigarh visit www.ibtsindia.com

Post A Comment:

0 comments so far,add yours